Η Coca-Cola ταυτίζεται διαχρονικά με τα Χριστούγεννα και τις εορτές του νέου έτους και το κάνει πάντοτε μοναδικά. Φέτος το κάνει ακόμη καλύτερα, πραγματοποιώντας με το κατακόκκινο φορτηγό το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο tour που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και μας προσκαλεί να φέρουμε τη μαγεία... στο χωριό μας!
Από ασθένεια του αίματος πέθανε ο Τουταγχαμών
Γερμανοί ερευνητές παρουσίασαν μια νέα εξήγηση σχετικά με το θάνατο του Φαραώ Τουταγχαμών, ο οποίος θα μπορούσε να οφείλεται σε μια γενετική ασθένεια του αίματος και συγκεκριμένα στη δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Γερμανοί ερευνητές παρουσίασαν μια νέα εξήγηση σχετικά με το θάνατο του Φαραώ Τουταγχαμών, ο οποίος θα μπορούσε να οφείλεται σε μια γενετική ασθένεια του αίματος και συγκεκριμένα στη δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Bernhardt Nocht (BNI) για τις τροπικές ασθένειες, του Αμβούργου (βόρεια Γερμανία), αντικρούουν την άποψη που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο από μια ομάδα Αιγυπτιολόγων με επικεφαλής τον Ζάχι Χαουάς, υπεύθυνο των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο μουσείο του Καΐρου, σύμφωνα με την οποία ο Τουταγχαμών πέθανε από ελονοσία που συνδυάστηκε με ασθένεια των οστών.
Αυτή η εξήγηση μας "φαίνεται μάλλον απίθανη", δηλώνουν οι καθηγητές Κρίστιαν Τίμαν και Κρίστιαν Μάγιερ, σε ανακοίνωση του BNI, σημειώνοντας ότι η ελονοσία ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρα στα παιδιά - ενώ ο Τουταγχαμών όταν πέθανε ήταν νεαρός ενήλικας.
Ευνοούν την υπόθεση μιας ασθένειας που ονομάζεται δρεπανοκυττάρωση ή δρεπανοκυτταρική αναιμία, που εμφανίζεται συχνά σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι διαδεδομένη, ιδίως στην Αφρική. Η ασθένεια αυτή προκαλεί μια δυσπλασία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που οφείλεται σε μια μοναδική μετάλλαξη σε ένα γονίδιο της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα.
Οι άνθρωποι που κληρονομούν αυτή τη μετάλλαξη και από τους δύο γονείς τους μπορεί να παρουσιάζουν εξαιρετικά επώδυνες κρίσεις των οποίων η επανάληψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα νεφρά, τους πνεύμονες, τα οστά, το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Οι παρατηρήσεις των γερμανών ιατρών δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), όπως και η μελέτη των αιγυπτιολόγων, και βασίζονται στις ίδιες γενετικές εξετάσεις που αποκάλυψαν μια σειρά από ανωμαλίες στην οικογένεια του Τουταγχαμών, όπως η ασθένεια του Kohler που καταστρέφει τα κύτταρα των οστών.
Οι αναλύσεις του DNA κατέδειξαν επίσης την παρουσία τριών γονιδίων που συνδέονται με το παράσιτο Plasmodium falciparum, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ελονοσία και εντοπίστηκε σε τέσσερις από τις μούμιες που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Τουταγχαμών.
Γερμανοί ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι η δρεπανοκυτταρική αναιμία μπορεί εύκολα να αποδειχτεί ή οριστικά να αποκλειστεί από ορισμένα τεστ DNA και ως εκ τούτου υποδεικνύουν να γίνουν οι εν λόγω ειδικές εξετάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr