«Ώρα μηδέν» για την Καταλονία - Λήγει το τελεσίγραφο Ραχόι σε Πουτζδεμόντ

«Ώρα μηδέν» για την Καταλονία - Λήγει το τελεσίγραφο Ραχόι σε Πουτζδεμόντ

Ο Πουτζδεμόντ καλείται να ξεκαθαρίσει τη στάση του έως τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) - Ισπανία και Ευρώπη κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα»

«Ώρα μηδέν» για την Καταλονία - Λήγει το τελεσίγραφο Ραχόι σε Πουτζδεμόντ
Ώρα μηδέν για την Καταλονία.

Θα υποκύψει στις πιέσεις του Μαριάνο Ραχόι ο ηγέτης της Καταλονίας ή θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της περιφέρειας;

Ο Πουτζδεμόντ καλείται να ξεκαθαρίσει τη στάση του έως τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) όπου και λήγει το τελεσίγραφο του Ισπανού ηγέτη.

Την ίδια ώρα τα διεθνή ΜΜΕ διερωτώνται αν θα οδηγηθεί η Καταλονία σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση των ταραχών και της καταστολής ή αν θα επιλέξει τη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών με την ελπίδα να ξεκινήσει από το μηδέν.

Αν και η Καταλονία είναι διχασμένη αναφορικά με το θέμα της ανεξαρτησίας, οι αυτονομιστές που βρίσκονται στην εξουσία έχουν απειλήσει να κηρύξουν επισήμως την ανεξαρτησία της επαρχίας βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.
Κλείσιμο

Αν επιμείνουν, η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει προειδοποιήσει ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της επαρχίας, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από τη δικτατορία του Φράνκο.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης διαμηνύει ότι θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο Πουτζδεμόντ αποδεχόταν να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές.

Επικαλούμενη ζητήματα νομιμότητας και μετά την άρνηση της Καταλονίας να κινηθεί με τον τρόπο που τα τελεσίγραφα ορίζουν, η κυβέρνηση Ραχόι εμφανίζεται με νέα πρόταση.

Με την πιθανότητα ενεργοποίησης του άρθρου 155 Ισπανία και Ευρώπη κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Λίγα 24ωρα νωρίτερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από την καταλανική κυβέρνηση, προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, είναι άκυρος.

Σε επιστολή του προς τον Ραχόι, ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ εξέφρασε την επιθυμία του να αναστείλει για δύο μήνες την εντολή που του ανετέθη από τους Καταλανούς, για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας.

Σε ομιλία του πάντως στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Ραχόι κάλεσε τον Πουτζδεμόντ να μην προβεί σε αποφάσεις για τις οποίες θα μετανιώσει, ενώ η ισπανική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 σε περίπτωση που προκηρυχθούν περιφερειακές εκλογές.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας διεμήνυσε χτες από τις Βρυξέλλες ότι η επιλογή αυτή δεν υπάρχει στον πολιτικό τους ορίζοντα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης