Αντιδράσεις στη δήλωση Τραμπ για το Ιράν: Δεν φοβόμαστε δηλώνει ο Ροχανί, για πόλεμο μιλά το Ισραήλ

Αντιδράσεις στη δήλωση Τραμπ για το Ιράν: Δεν φοβόμαστε δηλώνει ο Ροχανί, για πόλεμο μιλά το Ισραήλ

«Η συμφωνία δεν επαναδιαπραγματεύεται», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι - Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία προειδοποιούν την Ουάσινγκτον

Αντιδράσεις στη δήλωση Τραμπ για το Ιράν: Δεν φοβόμαστε δηλώνει ο Ροχανί, για πόλεμο μιλά το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα την «θαρραλέα απόφαση» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για την θαρραλέα απόφαση που έλαβε να αντιμετωπίσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν» επισήμανε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα αγγλικά που προβλήθηκε λίγο μετά την ομιλία του Αμερικανού ηγέτη.

Κλείσιμο
Ο Τραμπ «δημιούργησε μια ευκαιρία να διορθώσουμε αυτήν την κακή συμφωνία, να μειώσουμε την επιθετικότητα του Ιράν και να αντιμετωπίσουμε την εγκληματική υποστήριξή του στην τρομοκρατία» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε ότι η ομιλία που εκφώνησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ήταν «πολύ σημαντική» και θα μπορούσε να οδηγήσει στον πόλεμο δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.

Ερωτηθείς από το ισραηλινό τηλεοπτικο δίκτυο Channel 2 εάν διακρίνει τον κίνδυνο ενός πολέμου μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ απάντησε: «Απόλυτα, ναι. Νομίζω ότι η ομιλία ήταν πολύ σημαντική».

«Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Μογκερίνι: Η συμφωνία δεν επαναδιαπραγματεύεται

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, διαμήνυσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια πρώτη αντίδραση στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι δεν επαφίεται σε καμία χώρα να τερματίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ακυρώσουν μονομερώς τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην την επικυρώσει.

«Δεν μπορούμε, ως διεθνής κοινότητα, να διαλύσουμε μια συμφωνία για τα πυρηνικά που λειτουργεί», είπε η Μογκερίνι, η οποία προήδρευε στα τελευταία στάδια των καθοριστικών συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας.

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συνθήκη... Η διεθνής κοινότητα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι η συμφωνία ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αμέσως μετά την ομιλία του Τραμπ.

Ροχανί: Συνεχίζουμε το πρόγραμμα, δεν φοβόμαστε

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απάντησε με διάγγελμα στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «δεν πτοούμαστε από προειδοποιήσεις και απειλές», και ότι «συνεχίζουμε το πρόγραμμα δίχως φόβο». «Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διεθνή απομόνωση, καθώς εναντιώνονται σε μία συμφωνία που έχει υπογραφεί από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Σήμερα οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ απέναντι στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και πιο μόνες από ποτέ στις συνωμοσίες που εξυφαίνουν σε βάρος του ιρανικού λαού» σημείωσε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

«Οι δηλώσεις του Τραμπ αποτελούν έναν ορμαθό ύβρεων και αβάσιμων κατηγοριών» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ιράν.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «δεν έχει διαβάσει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ο Ροχανί.

«Μπορεί ένας πρόεδρος από μόνος του να ακυρώσει μια πολυμερή και διεθνή συμφωνία; Προφανώς δεν γνωρίζει ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ».

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν μπορεί να τροποποιηθεί, δεν μπορούμε να προσθέσουμε ούτε ένα άρθρο ούτε μια υποσημείωση» διαβεβαίωσε ο Ιρανός ηγέτης και συμπλήρωσε ότι «όσο τα συμφέροντά μας το απαιτούν, εμείς θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και θα συνεργαζόμαστε με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ωστόσο εάν κάποια στιγμή τα συμφέροντά μας δεν ικανοποιούνται, εμείς δεν θα διστάσουμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο και θα αντιδράσουμε».

Επιπλέον, ο Ιρανός ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, διαμήνυσε ότι στηρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να πολεμούν κατά των τρομοκρατών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρουχανί πρόσθεσε ότι το Ιράν θα διπλασιάσει άμεσα τους πόρους για την κατασκευή όπλων άμυνας, επεκτείνοντας το πυραυλικό του πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει μία στρατιωτική επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Σαουδική Αραβία χαιρετίζει τη νέα «επιθετική» πολιτική απέναντι στο Ιράν

Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων επέτρεψε στην Τεχεράνη να αναπτύξει το βαλλιστικό πρόγραμμά της και να εντείνει την υποστήριξη που παρέχει σε μαχητικές οργανώσεις, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Σύμφωνα με το Ριαντ, το Ιράν επωφελήθηκε από τα επιπρόσθετα έσοδα που απέκτησε για να στηρίξει τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία προειδοποιούν τις ΗΠΑ

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία προειδοποίησαν τις Ηνωμένες Πολιτείας να μην λαμβάνουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως είναι η εκ νέου επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβεβαιώσει, για πρώτη φορά, ότι το Ιράν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συνθήκη.

Οι ηγέτες των τριών χωρών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ενέργειες της Τεχεράνης που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον για να απαντήσουν σε αυτές τις ανησυχίες.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη JCPOA (σ.σ. το ακρωνύμιο της συμφωνίας) και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφασή τους για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πριν λάβουν οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει» τη συμφωνία, όπως να επιβάλουν και πάλι τις κυρώσεις που έχουν αρθεί, συνεχίζουν οι τρεις ηγέτες.

Σημειώνουν επίσης ότι "αναμένουν από το Ιράν ότι θα δεσμευτεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές του και να εργαστεί για την επίτευξη λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων".

Επίσκεψη στο Ιράν η «απάντηση» Μακρόν στον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σήμερα για τη δέσμευση του Παρισιού στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έγινε γνωστό από το γραφείο του.

Ο Μακρόν είπε στον Ροχανί ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην επικυρώσει εκ νέου της συμφωνία δεν θα σημάνει με το τέλος της συμφωνίας κι ότι η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίζουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας αυτής, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Χασάν Ροχανί, ο Γάλλος ηγέτης εξήγησε λεπτομερώς τους όρους που το Ιράν πρέπει να τηρήσει, μεταξύ αυτών τον σεβασμό των συμφωνηθέντων.
Επιπλέον, το μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «εξετάζει» το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ιράν, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης της Γαλλίας στο Ιράν από το 1971.

«Εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίσκεψη στο Ιράν του προέδρου, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί» επισημαίνεται από το Ελιζέ. Από την πλευρά της ιρανική προεδρία έκανε αναφορά στον ιστότοπό της για μια επίσκεψη «τον επόμενο χρόνο».

ΟΗΕ: Το Ιράν υπόκειται στους αυστηρότερους ελέγχους

O γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), της οργάνωσης του ΟΗΕ που λειτουργεί ως το κεντρικό διακυβερνητικό φόρουμ για επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον πυρηνικό τομέα, επανέλαβε σήμερα ότι το Ιράν υπόκειται παγκοσμίως στο «αυστηρότερο καθεστώς εξακρίβωσης του πυρηνικού του προγράμματος», μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας. «Οι δεσμεύσεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα, τις οποίες έχει αναλάβει το Ιράν βάσει της συμφωνίας JCPOA τηρούνται» διαβεβαίωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης