Ανένδοτοι οι Καταλανοί ετοιμάζονται για «πόλεμο» μετά το διάγγελμα από τον Ισπανό βασιλιά

Ανένδοτοι οι Καταλανοί ετοιμάζονται για «πόλεμο» μετά το διάγγελμα από τον Ισπανό βασιλιά

Γεμίζουν τους δρόμους οι διαδηλωτές ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση - Δεν έπεισε ο βασιλιάς που απέφυγε να μιλήσει για τα αιματηρά επεισόδια της Κυριακής - Προετοιμάζονται για όλα στη Βαρκελώνη

Κανέναν δεν φαίνεται να έπεισε το έκτακτο διάγγελμα του βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππου του 6ου που απηύθυνε έκκληση για συμφιλίωση και ειρηνική επίλυση των διαφορών, ανάμεσα στην εξεγερμένη Καταλονία που επιδιώκει την ανεξαρτητοποίησή της και την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι. Η επιλογή του βασιλιά να μην υπεισέλθει στο ζήτημα της βίας που ασκήθηκε την Κυριακή εις βάρος των Καταλανών πολιτών από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση -και όχι μόνο στους «αντάρτες».Με περίπου 900 τραυματίες, μεαξύ των οποίων και 33 αστυνομικοί, η λαϊκή οργή ξεχειλίζει στη Βαρκελώνη, αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι στρέφονται κατά της κεντρικής κυβέρνησης για την απόπειρα βίαιης ματαίωσης του δημοψηφίσματος. Σαν να μην είχαν ακούσει ποτέ τον βασιλιά ο οποίος επανέλαβε ότι «αυτοί που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας είναι παράνομοι», οι Καταλανοί, με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα συνέχισαν τις διαδηλώσεις ενάντια στην Μαδρίτη «που μας ληστεύει», όπως είναι το κεντρικό σύνθημά τους. Ο δε τοπικός κυβερνήτης, Κάρλες Πουτζεμόν, ανακοίνωσε ένα οιονεί τελεσίγραφο: «Η κυβέρνηση της Καταλονίας θα προχωρήσει στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας εντός της τρέχουσας ή της επόμενης εβδομάδας». Και όταν ο Πουτζεμόν ρωτήθηκε τι θα συμβεί εάν η Μαδρίτη θελήσει να ανατρέψει την κυβέρνησή του, εκείνος απάντησε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν ένα τεράστιο σφάλμα που θα ανέτρεπε τα πάντα».

Παράλληλα με τις εξελίξεις που προοιωνίζονται ότι η πρωτοβουλία των Καταλανών και η βίαιη αντίδραση της Μαδρίτης θα σύρουν την Ισπανία σε έναν πρωτοφανή διχασμό, ή ακόμη και σε έναν εμφύλιο πόλεμο, διεθνείς αναλυτές αρχίζουν να εξετάζουν το κατά πόσον η απόσχιση της Καταλονίας είναι πρακτικά εφικτή στις σημερινές συνθήκες. Τα ζητήματα είναι πάμπολλα και πολυσύνθετα, αρχίζοντας από τις σχέσεις μιας αυτόνομης Καταλονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάνοντας έως το πρωτάθλημα στο οποίο θα αγωνίζεται η ομάδα της Μπαρσελόνα: Θα μετέχει στην ισπανική La Liga ή σε κάποιον άλλο θεσμό, προφανώς πολύ μικρότερου κύρους;

Όπως τόνισε στο διάγγελμά του και ο βασιλιάς Φίλιππος, η Καταλονία είναι διχασμένη η ίδια, κι αυτό διότι, παρά το συντριπτικό ποσοστό υπέρ της απόσχισης όπως καταγράφηκε στο αιματηρό δημοψήφισμα της Κυριακής, ένα σεβαστό μέρος του τοπικού πληθυσμού δεν επιθυμεί την ανεξαρτητοποίηση, ούτε από την Ισπανία, ούτε όμως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι γι' αυτό, εφόσον τα δύο τρίτα των εξαγωγών της Καταλονίας γίνονται προς χώρες της ΕΕ. Σε περίπτωση που κερδίσει την ανεξαρτησία της, η Καταλονία δεν θα θεωρείται αυτομάτως μέλος της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να αιτηθεί τη συμμετοχή της στην Ένωση, να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία, η οποία, βεβαίως, προϋποθέτει ότι τα άλλα κράτη-μέλη θα συγκατατεθούν. Σε αυτά, μοιραία, περιλαμβάνεται και η Ισπανία. Ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια είναι μια διευθέτηση αλα Νορβηγία, δηλαδή η «ελεύθερη» Καταλονία να μετέχει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αλλά χωρίς κανονική ένταξη στην ΕΕ.
Είναι εφικτό το Catalexit;
Η Καταλονία είναι μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ιβηρικής χερσονήσου και ακριβώς γι' αυτό οι κάτοικοι θεωρούν εαυτούς αδικούμενους, εφόσον ωφελούνται πολύ λιγότερο από την κεντρική κυβέρνηση σε σχέση με όσα συνεισφέρει η περιοχή τους στον εθνικό προϋπολογισμό. Με μόλις το 16% του ισπανικού πληθυσμού, η Καταλονία παράγει το 19% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος της χώρας και άνω του 25% των συνολικών εξαγωγών. Το εμπορικό λιμάνι της Βαρκελώνης είναι από τους σημαντικότερους κόμβους στον κόσμο, ενώ ο τουρισμός που προσελκύει η πόλη του Αντόνι Γκαουντί λειτουργεί σαν ατμομηχανή για την ισπανική οικονομία.

Οι Καταλανοί ισχυρίζονται ότι πληρώνουν πολύ περισσότερα σε φόρους από ό,τι τους επιστρέφει το κράτος υπό μορφή παροχών. Όμως, σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης, η νέα Καταλονία θα πρέπει να επενδύσει σε δημιουργία υποδομών και στη χρηματοδότησή τους, πλέον εξ ιδίων πόρων. Χωρίς τις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνεται μέσω της κρατικής μέριμνας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι Καταλανί θα κατορθώσουν να ορθοποδήσουν και εν τέλει να βελτιώσουν τη ζωή τους -πράγμα που είναι και το ζητούμενο στον όλο ξεσηκωμό με στόχο το Catalexit.

ΣΧΟΛΙΑ (50)

Αγύριγο κεφάλι

"Τρώγοντας, έρχεται η ...όρεξη", έλεγαν και λένε στο χωριό μου!..______Ξεκίνησε ως ΦΑΡΣΑ η απόσχιση της "Καταλονίας" και στο ΔΙΑΒΑ του χρόνου, συνωδά της ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ μέσω των ΜΜΕ και των μοδάτων sites , το ... ΠΙΣΤΕΨΑΝ και πάει να γίνει η ΑΡΛΟΥΜΠΑ πραγματικότητα!..________Είναι ... ΓΕΝΙΚΑ επικίνδυνο αυτό το πράγμα. Διότι η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ μόδα υπό ΠΟΛΛΩΝ και δη φωνασκούντων κυρίως, είναι ο πιό ΥΠΟΥΛΟΣ τρόπος επιβολής του ΦΑΣΙΣΜΟΥ και της κάθε λογής ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ εν είδει " ΜΟΔΑΣ " στο όνομα (υποτίθεται) της " Παράδοσης " και της " ιστορίας " , που υποτίθεται είναι ΚΑΙ ... " Φωνή ΛΑΟΥ" _________Η ενδιάθετη, (δηλ. κεκρυμμένη στην σκέψη όλων αυτών των ... πλακατζίδων "αποσχιστών" και μη εμφανώς αποκαλυπτομένη στους άλλους) νοοτροπία η οποία επικρατεί πλέον στους Νέους, είναι, το να ...κάνουμε ΟΠΟΙΑ ΤΡΕΛΑ μας κατέβει το πρωί, προκειμένου το βράδυ να μας ...δείξει η τηλεόραση και τα sites, ότι δήθεν ..."κάτι ΣΠΟΥΔΑΙΟ" κάναμε ΚΑΙ εμείς και ότι προκαλέσαμε ΣΟΚ και ότι ακόμη προκαλέσαμε την ...ΓΕΝΙΚΗΝ περιέργειαν!.._________(Οι συνέπειες, ουδόλως λαμβάνονται υπ όψιν!_______Απλά, αρκεί να είμαστε ...ΧΑΒΑΛΕΔΕΣ!.. Και γαία πυρί μιχθήτω ύστερα!..)._______Ειλικρινά, ΔΕΝ καταλαβαίνω το ΓΙΑΤΙ σταδιακά όλο και περισσότεροι υπό μορφήν ροπής ΑΓΕΛΗΣ θέλουν να ΧΩΡΙΣΟΥΝ από την Ισπανία. Σας καταπίεσε ή σας εξήρεσε ποτέ κανείς, κύριοι; ; ΟΧΙ! __________ Σας φέρθηκε το ΕΠΙΣΗΜΟ κράτος της Ισπανίας ή και ακόμη οι λοιποί Ισπανοί σαν να ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ και ΕΣΕΙΣ με ΟΛΟΥΣ τους άλλους Ισπανούς; ____________ΟΧΙ!___________ Οπότε; ____________Γιά ...τρίχες κατσαρές ο χωρισμός. Δεν υπάρχει Λογική σ αυτόν τον κόσμο! Υπάρχει ..."ομοιομορφία" ροπής, φοράς και κίνησης, εν είδει ΚΑΙ ...μόδας ή και πρόκλησης ΣΟΚ λόγω εκτεταμένης χρήσης ΜΜΕ, προς το ... βάραθρο, ΑΚΟΜΗ και προς την ΑΥΤΟ-καταστροφή! Εμένα, δυνάμει όλων των προ-παρατεθέντων, ΕΚΕΙ με οδηγεί η Λογική!

εξυπνες λυσεις

κ όμως η μονη λυση για την κριση κ το δυσβασταχτο χρεος είναι η διασπαση της χωρας μας σε 4 κυριαρχα διαμερίσματα-κρατη! το κρατος της Αθηνας,της Κρητης, της Πελλοπονησσου και της β. ελλαδας. ετσι θα διαγραφει το χρεος μιας κ δεν θα υπαρχει στα χαρτια η ελλαδα αλλα θα υπαρχει στις καρδιες μας οπου εκει δε θα κινδυνευει από κανενα αρπακτικο, αλλωστε αδελφια ειμαστε ολοι ετσι κ αλλιως. ΥΓ. προτείνω κ μια παρομοια λυση για το πρόβλημα του παναθηναικου, να <> σε 3 ομαδες παραρτηματα ετσι ώστε να εχει κ παραπανω πιθανότητες να κατακτησει το πρωταθλημα. 3 σε 1.

εξυπνες λυσεις

κ όμως η μονη λυση για την κριση κ το δυσβασταχτο χρεος είναι η διασπαση της χωρας μας σε 4 κυριαρχα διαμερίσματα-κρατη! το κρατος της Αθηνας,της Κρητης, της Πελλοπονησσου και της β. ελλαδας. ετσι θα διαγραφει το χρεος μιας κ δεν θα υπαρχει στα χαρτια η ελλαδα αλλα θα υπαρχει στις καρδιες μας οπου εκει δε θα κινδυνευει από κανενα αρπακτικο, αλλωστε αδελφια ειμαστε ολοι ετσι κ αλλιως. ΥΓ. προτείνω κ μια παρομοια λυση για το πρόβλημα του παναθηναικου, να <> σε 3 ομαδες παραρτηματα ετσι ώστε να εχει κ παραπανω πιθανότητες να κατακτησει το πρωταθλημα. 3 σε 1.

να λοιπον που

κατι χρειαζοταν να γινει για να θυμηθουμε ότι υποαρχουν βλακες κ εκτος ελλαδας.

Μ-16

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ Η ΚΑΡΑΜΕΛΙΤΣΑ ΓΙΑ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ" ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΛΠ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ, Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΣ ΕΘΝΙΚΑ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΕΛΠΙΖΩ Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΟΟΡΚ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ). ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ (ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ. ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΧΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΞΑΡΤΗΤΑ ΚΡΑΤΗ Η ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΧΙΣΘΟΥΝ ΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ (ΠΧ. ΣΛΟΒΕΝΟΙ, ΚΡΟΑΤΕΣ, ΣΕΡΒΟΙ, ΣΛΟΒΑΚΟΙ, ΤΣΕΧΟΙ, ΣΚΩΤΖΕΖΟΙ, ΚΛΠ) ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΕΙΤΕ (ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ) ΛΟΓΩ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ.

Στη Θράκη υπάρχει σοβαρό θέμα.

Τα υπόλοιπα είναι όπως τα γράφεις.Αλλά στη Θράκη τα πράγματα είναι σοβαρά.

Γιατί θέλετε η Ισπανία να γίνει Γιουγκοσλαβία;

Το ερώτημα απευθύνεται σε όσους σχολιαστές χαίρονται με την προοπτική διάλυσης μιας ευρωπαϊκής χώρας.Σε τι νομίζετε ότι κάτι τέτοιο ωφελεί την Ελλάδα ή τους ευρωπαϊκούς λαούς;Και μην πει κανένας για ''αντίσταση στον βασιλιά'',''αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό του ισπανικού κράτους'' και λοιπά παιδικά και άσχετα! Η Καταλονία έχει σκληρή νεοφιλελεύθερη, καραδεξιά κυβέρνηση,δούλα των τραπεζών και μαριονέτα ξένων ευρωπαϊκών κρατών που πριμοδοτούν τη διάλυση της Ισπανίας!!Αυτή είναι η σημερινή Καταλονία και όχι η Καταλονία των λαών που παλεύουν ενάντια στον Φράνκο,για τ'όνομα της Παναγίας! Σας θυμίζω ότι την ενωμένη Ισπανία οι ευρωκράτες δεν την έβαλαν στο γύψο με Μνημόνιο,παρόλο που το προσπάθησαν πολύ...Ακόμα και ο εμετικός Ραχόι,δεν μπορούσε να χώσει μια τόαο μεγάλη χώρα σε προγράμματα τύπου Ελλάδας. Τι λέτε;Τα διαλυμένα αποκόμματα της Ισπανίας θα τα βάλουν πιο εύκολα ή πιο δύσκολα σε πολύχρονο Μνημονιακό γύψο; Η Καταλονία είναι διχασμένη.Δεν υπάρχει ξεκάθαρη λαϊκή πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας.Και,μέχρι ο Ραχόι να αρχίσει τα αλα Σαμαρά τραμπούκικα στους δρόμους,οι περισσότεροι Καταλανοί δεν θέλανε ανεξαρτησία αλλά έναν στοιχειώδη διάλογο με τη Μαδρίτη για διεύρυνση της αυτονομίας τους.Ο εγκληματίας Ραχόι χαζοπαζάρευε επί 5 χρόνια,δεν έκανε απολύτως τίποτα,και στο τέλος τους έστειλε τις δυνάμεις καταστολής.Ο εγκληματίας Ραχόι κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει το ίδιο του το κράτος και ο ρόλος του είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ.Όπως ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ είναι και η στάση των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο ''κίνημα ανεξαρτησίας''.Το αποσχιστικό κίνημα ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΑΙ από κέντρα του εξωτερικού που θέλουνε στην Ευρώπη μαριονέτες Σλοβενίες και όχι ενωμένες Γιουγκοσλαβίες... Δεν πιάνω καθόλου το θέμα ''Θράκη'' και τι επιπτώσεις θα είχε μια ανεξάρτητη Καταλονία γιατί όποιος δεν είναι βλάκας καταλαβαίνει. Αυτά και συνεχίστε να γράφετε για τον Φράνκο τώρα...Καληνύχτα.

1234

Εγώ προτείνω να αποσχιστούν οι Συριζανέλ από την Ελλάδα. Μόνο έτσι θα δει η χώρα προκοπή. Τους δίνουμε και μπόνους τους Χρυσαυγίτες.

Δεν σου χαρίζω την Πατρίδα μου,ρε άνθρωπε.

Αρκετά την κατέστρεψαν την Πατρίδα μου,δεκαετίες τώρα,αυτοί που υποστηρίζεις.Σιγά μη φύγω.Θα είμαι εδώ και θα με βλέπεις μπροστά σου,θες-δεν θες. Ο Συριζαίος φίλος σου.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

ΕΓΩ ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ.ΕΥΡΩ ΛΕΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ.

Πφφ

Τα αναρχο-άπλυτα θέλουν και απόσχιση, χοχοχο, θα φάνε ένα Εσπανικό πουλί, που θα το θυμούνται σε όλη τους τη ζωίτσα... που νομίζουν ότι είναι χωράφι τους οι Καταλονία, και θα το "πάρουν" και θα φύγουν... μπεεεε ζώα, μπεεε!!!!!

ΑΝΑΡΧΟΑΥΤΟΝΟΜΟΣ

ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΛΕΣ ΠΟΛΛΑ ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ.ΚΑΤΣΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΚΟΙΛΑΡΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ .ΡΕΖΙΛΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ.

Παπαριές με φούντες γράφετε οι περισσότεροι...

...χωρίς να έχετε καμία γνώση του ζητήματος και καμία επαφή με την πραγματικότητα.Συνεχίστε...Άλλωστε,ακριβώς το ίδιο κάνετε και με τα ελληνικά θέματα.Τώρα η ασχετοσύνη σας...σας κάλεσε να γράψετε και σχόλια για την Καταλονία,τρομάρα σας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20834731

Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού οίκου, Σάρα Σάντερς αναλαμβάνει σχολιάστρια στο Fox News και στην αγαπημένη εκπομπή του Ντόναλντ Τραμπ – Καριέρα... χορευτή για τον  Σον Σπάισερ, που θα μετέχει στο τηλεπαιχνίδι του ABC

rosia_blast

Πέντε ερευνητές έχασαν τη ζωή τους μετά την έκρηξη στη βάση του Αρχάνγεκλσκ, κατά τη διάρκεια πυραυλικών δοκιμών, ενώ η ραδιενέργεια στην περιοχή αυξήθηκε 16 φορές πάνω από το κανονικό - Μέρος μιας αντι-ρωσικής καμπάνιας χαρακτηρίζει τις αναφορές περί ραδιενέργειας το Κρεμλίνο