Οι Κούρδοι ψήφισαν για ανεξαρτησία - Το Ιράκ αναπτύσσει στρατό στις αμφιλεγόμενες περιοχές

Οι Κούρδοι ψήφισαν για ανεξαρτησία - Το Ιράκ αναπτύσσει στρατό στις αμφιλεγόμενες περιοχές

Δείτε τα ψηφοδέλτια του Κουρδικού δημοψηφίσματος - Ο Μπαρζάνι διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κιρκούκ και ανάπτυξη στρατευμάτων στις περιοχές που διεκδικούν Ιράκ και Κούρδοι

Οι Κούρδοι ψήφισαν για ανεξαρτησία - Το Ιράκ αναπτύσσει στρατό στις αμφιλεγόμενες περιοχές
Από τη μία ο Ερντογάν πιέζει γιατί δεν θέλει επ ουδενί, να... πάρουν αέρα οι Κούρδοι της χώρας του και να διεκδικήσουν εδάφη και αυτονομία. Από την άλλη πιέζει το Ιράκ, που δεν θέλει να χάσει τα εδάφη του, από ένα νέο Κουρδιστάν. Τρίτος στο παιχνίδι, το Ιράν, που πιέζει ενάντια στο δημοψήφισμα, για παρόμοιους λόγους, καθώς οι Κούρδοι κατέχουν και εκεί εδάφη εδώ και πάμπολλα χρόνια. Οι ΗΠΑ λένε ότι αντιτίθενται αλλά στην ουσία δεν τους πολυχαλάει η ιδέα. Η Ρωσία τηρεί σιγήν ιχθύος. Το Ισραήλ που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Παλαιστίνης υποστηρίζει το Κουρδιστάν γιατί προσβλέπει σε «αραβικό» σύμμαχο ανάμεσα σε εχθρούς.

Και μέσα σε όλα αυτά ο κουρδικός πληθυσμός του Ιράκ που αγνοεί οποιαδήποτε φωνή και σπεύδει στις κάλπες για να ψηφίσει «ναι» στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους που πιστεύει ακράδαντα ότι δικαιούται βάσει ιστορίας.

Οι Κούρδοι καλούνται λοιπόν να ψηφίσουν τα εξής ψηφοδέλτια:


Κλείσιμο

«Συμφωνείτε στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους του Κουρδιστάν το οποίο θα περιλαμβάνει τις περιοχές που κατέχει τώρα το περιφερειακό αυτόνομο Κουρδιστάν;» λέει το ψηφοδέλτιο

Την ίδια ώρα, στην αμφιλεγόμενη περιοχή του Κιρκούκ, την οποία διεκδικούν οι Κούρδοι, το Ιράκ διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μπαρζάνι, διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων στις αμφιλεγόμενες περιοχές που διεκδικούν Ιράκ και Κουρδιστάν.

Στο 76% η προσέλευση
Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ανήλθε σε 76% στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), μία ώρα πριν από την προκαθορισμένη λήξη της διαδικασίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw TV, επικαλούμενο την ανώτερη εκλογική επιτροπή.

Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 18.00 τοπική ώρα, ωστόσο η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι και την τελευταία στιγμή, σε πολλές πόλεις στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ όπου οι πολίτες σχηματίζουν ουρές για να ψηφίσουν, σύμφωνα με το Rudaw.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης