Καταλονία: Έκρυθμη η κατάσταση δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα

Καταλονία: Έκρυθμη η κατάσταση δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα

Καταγγελίες ότι η ισπανική εθνοφυλακή κατάσχεσε εννέα εκατομμύρια ψηφοδέλτια

Καταλονία: Έκρυθμη η κατάσταση δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα
Καζάνι που βράζει η Καταλονία, δύο μόλις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Οι Καταλανοί απειλούν να "κατασκηνώσουν" στους δρόμους της χώρας από σήμερα το απόγευμα με τον Τζόρντι Σάντσες, πρόεδρο ενός εκ των μεγαλύτερων αυτονομιστικών κινημάτων, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης, να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει μία "μόνιμη" διαδήλωση που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ραχόι κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ακυρώσει το επικείμενο δημοψήφισμα θεωρώντας το παράνομο.

Περίπου 40 χιλιάδες οργισμένοι πολίτες διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά της Μαδρίτης. "Καταργήσατε την αυτονομία της Καταλονίας", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης.

Κλείσιμο
"Έξω οι δυνάμεις κατοχής.Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι", έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών που είχαν ξεχυθεί χτες στους δρόμους της Βαρκελώνης. Η χθεσινή εισβολή της ισπανικής εθνοφυλακής στο τοπικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και η σύλληψη κορυφαίων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης έχει εξοργίσει τους Καταλανούς.Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ραχόι κάλεσε τους Καταλανούς να σταματήσουν την κλιμάκωση και να "σταματήσουν να είναι ανυπάκουοι". 

Την ίδια ώρα,υπάρχουν καταγγελίες ότι η εθνοφυλακή κατάσχεσε εννέα εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.



"Αυτή τη στιγμή τα μετρούν,μπορεί να είναι εννέα εκατομμύρια ψηφοδέλτια", δήλωσε ανώνυμη πηγή στο στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η κατάσχεση ψηφοδελτίων έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνη.

Η κατάσταση στην Καταλονία βρίσκεται εκτός ελέγχου, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση Ραχόι συλλαμβάνει μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο κύμα οργής. Σε 15 μέρες περίπου έχει προγραμματιστεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ένα αίτημα των Καταλανών που η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν θέλει ούτε ν' ακούει.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας κατηγορεί την κεντρική εξουσία πως έχει καταλύσει την αυτονομία της περιφέρειας την ώρα που ο Μαριάνο Ραχόι κάνει λόγο για ανάγκη επιστροφής στη νομιμότητα.Οι Καταλανοί αντιμετωπίζουν την ισπανική αστυνομία ως δύναμη κατοχής, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στα social media.Ακόμη και Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν να υπάρξει διάλογος και όχι καταστολή και καταπίεση.

 Προκειμένου να απαγορεύσει το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης προχώρησε σε συλλήψεις Καταλανών αξιωματούχων,επιδρομές σε τυπογραφεία, ελέγχους σε γραφεία εφημερίδων, κατάσχεση εκλογικού υλικού και καταστολή των διαδηλώσεων από υπέρμαχους του δημοψηφίσματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης