Με την μικρή Άνγκελα Μέρκελ «σφραγίζεται» η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία

Με την μικρή Άνγκελα Μέρκελ «σφραγίζεται» η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία

Η Καγκελάριος, σε ηλικία μόλις τριών ετών, φιγουράρει στην αφίσα με τίτλο: «Για μια Γερμανία στην οποία ο καθένας μπορεί να γίνει τα πάντα» - Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν Αριστερά, ακροδεξιοί και Ελεύθεροι Δημοκράτες

Με την μικρή Άνγκελα Μέρκελ «σφραγίζεται» η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία
Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι παίρνουν χαρτί και μολύβι κάνοντας υπολογισμούς και προβλέψεις την ώρα που τα επιτελεία των κομμάτι «πατούν γκάζι», προκειμένου να αλιεύσουν ψηφοφόρους έστω και την τελευταία στιγμή.

Οι Γερμανοί προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή την ώρα που περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι. Τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου "Insa" δείχνει ότι το κόμμα της Μέρκελ αποσπά 36% και το κόμμα του Σουλτς 22%. Το κόμμα της Αριστεράς φθάνει το 11%, όπου παραμένει σταθερό και το ποσοστό της ακροδεξιάς εθνικιστικής "AfD". Σταθερό επίσης παραμένει και το ποσοστό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο 9%, ενώ οι Πράσινοι φθάνουν το 7%. 
 
Tέσσερα πράγματα πάντως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν για τις γερμανικές εκλογές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα "Bild": 
1. Καγκελάριος της Γερμανίας θα συνεχίσει να είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Η "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας σηκώνει τα μανίκια για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.
2. Με ποιους θα κυβερνήσει το κόμμα της, των Χριστιανοδημοκρατών; Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια: Ο λεγόμενος "μεγάλος συνασπισμός" (Groko), συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (στο ίδιο μοτίβο με το ισχύον) ή ένας συνασπισμός "Τζαμάικα" (από τα χρώματα της σημαίας της χώρας, δηλαδή CDU (μαύρο), Ελεύθεροι Δημοκράτες FDP (κίτρινο) και το κόμμα των Πρασίνων. Το σίγουρο είναι επίσης πως η Αριστερά όπως και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, δεν θα μετέχουν στην νέα κυβέρνηση. Για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα "ΑfD" όλες οι πόρτες για συνεργασία είναι ερμητικά κλειστές. Και για το κόμμα "Die Linke", δεν υπάρχει ελπίδα καθώς, ακόμη κι αν το κόμμα του Σουλτς του πρότεινε συνεργασία κάνοντας έναν συνασπισμό μαζί με τους Πράσινους, ο συνασπισμός αυτός δεν θα ήταν ισχυρός.    
3. Τα κόμματα στην Βundestag θα είναι περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας θα φιλοξενήσει στα έδρανά της εκπροσώπους έξι κομμάτων. Πριν από τέσσερα χρόνια (2013) τα κόμματα ήταν τέσσερα. Εντός Bundestag ήταν τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), της Αριστεράς "Die Linke" και των Πρασίνων "die Grune". Εκτός είχαν μείνει οι "Ελεύθεροι Δημοκράτες" (FDP) και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών.Το AfD ετοιμάζεται τώρα να κάνει το ντεμπούτο του στην Bundestag.
4. Τρία κόμματα διεκδικούν την τρίτη θέση: Το κόμμα της Αριστεράς, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα τρία κόμματα ετοιμάζονται για μεγάλη μάχη...
Κλείσιμο


Η Μέρκελ τριών ετών...  
Εκτός από τα προεκλογικά παζάρια, ενόψει των εκλογών, οι Χριστιανοδημοκράτες... ξέθαψαν μία φωτογραφία της Μέρκελ και την έκαναν προεκλογική αφίσα. 

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία που χρονολογείται από το 1957 απεικονίζει την μόλις τριών ετών Άνγκελα χαμογελαστή, να ακουμπάει σ΄ένα δέντρο. Ο τίτλος είναι: «Για μια Γερμανία στην οποία ο καθένας μπορεί να γίνει τα πάντα». Η αφίσα ήθελε να υπενθυμίσει πως η κόρη ενός πάστορα από την πρώην Ανατολική Γερμανία κατέκτησε το αξίωμα της καγκελαρίου της πιο ισχυρής χώρας στην Ευρώπη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης