Τριγμούς στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας προκαλούν οι «ρωσικοί» S-400

Τριγμούς στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας προκαλούν οι «ρωσικοί» S-400

Ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε την περασμένη εβδομάδα στον Ερντογάν και του έθεσε το μείζον θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος - Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ασυμβίβαστη η αγορά τους με τις δεσμεύσεις των μελών του ΝΑΤΟ

Σε ευθεία σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν οδηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανακοίνωση ότι η αγοραπωλησία του ρωσικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος S-400 προχωρά κανονικά και ήδη πληρώθηκε η προκαταβολή.
          
Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν σήμανε συναγερμό στην Ουάσιγκτον και η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με δηλώσεις εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.
          
Οι πάντες θεωρούν ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, άρα και η Τουρκία, να χρησιμοποιούν διαλειτουργικά οπλικά συστήματα. Οι Αμερικανοί εντάσσουν σε αυτό το πλαίσιο την επικίνδυνη -όπως αποδεικνύεται- απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει από τη Ρωσία το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο δεν λειτουργεί με κανένα από τα οπλικά συστήματα των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το θέμα τέθηκε και στην χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ήταν έτοιμη να δώσει απαντήσεις. Υπογράμμισε το αυτονόητο, που γνωρίζει κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ότι εάν η Τουρκία προχωρούσε στην αγορά των S-400, δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο, οπότε θα αποτελούσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες μέγιστη ανησυχία.

Η κ. Νάουερτ δήλωσε συγκεκριμένα: «Θα ήταν ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν σύμμαχοι στη διάσκεψη κορυφής της Βαρσοβίας, η οποία υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία - μέσω κάποιων εθνικών μας προσπαθειών».
          
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε εάν η Τουρκία παραβίασε κάποιον κανονισμό του ΝΑΤΟ, αλλά δεν γνώριζε να απαντήσει. Δεν τοποθετήθηκε και στο ερώτημα εάν η Αμερική είναι έτοιμη να συζητήσει τις όποιες επιπτώσεις της αγοράς του ρωσικού συστήματος. Απάντησε με τον ίδιο τρόπο στο ερώτημα μας, εάν οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400.
          
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε την περασμένη εβδομάδα στον Ταγίπ Ερντογάν και του έθεσε το μείζον θέμα. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γινόταν αναφορά στους S-400, αλλά σύμφωνα με πηγή του Πρώτου Θέματος, η συζήτηση άφησε «πικρή γεύση» στον Αμερικανό Πρόεδρο. 

Ρωτήσαμε την εκπρόσωπο Νάουερτ, εάν η Αμερική εναντιώνεται στην αγορά των S-400 από την Τουρκία και απάντησε ως εξής εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες: «Βάσει της συμφωνίας της Βαρσοβίας, παρόμοια συστήματα υποτίθεται πρέπει να είναι διαλειτουργικά με τα μέλη του ΝΑΤΟ κι αυτά δεν είναι διαλειτουργικά. Επομένως μας ανησυχεί».

Τούρκος δημοσιογράφος ζήτησε από την κ. Νάουερτ, να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάζ, ο οποίος με αφορμή την παραπομπή σε δίκη από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο πρώην υπουργού της Τουρκίας με κατηγορίες για παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος απάντησε θυμωμένα: «Θα πω απλά τρεις λέξεις. Αυτό είναι γελοίο», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΣΧΟΛΙΑ (25)

τους γράφει...

Ο σουλτάνος κουνάει τα μέζεά του σε όλους και δε χαμπαριάζει κανέναν.. Τώρα το τι λένε οι άλλοι και τι ονειρεύονται τους γράφει όλους καθέτως και πάντα στο τέλος βγαίνει νικητής, καθότι έχει αγορά 80 εκατομμυρίων κι όλοι τον έχουν ανάγκη....

xaxaxaxaxax

Εαύ τι πρόβλημα έχεις, αφού μόνιμα γραμμένο σε έχουν....χαχαχαχαχαχαχαχαχ

Chris

Το Κουρδικό ενώνει σε μία ανίερη συμμαχία την Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν. Από την άλλη, φανατικός υπέρμαχος της ίδρυσης Κουρδικού κράτους είναι το Ισραήλ, διότι αισθάνεται ότι οι Κούρδοι, θα αποτελούν έναν ισχυρό και πιστό σύμμαχο. Η κατάσταση είναι πολύ μπλεγμένη, διότι, οποιαδήποτε κοινή επιχείρηση Ιράν και Τουρκίας σε Κουρδικά εδάφη, θα θέσει αυτομάτως την Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ. Από την άλλη η Τουρκία παρακαλάει να κάνει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με το Ιράν, και το Ιράν αρνείται. Αυτήν τη στιγμή η Τουρκία εκμεταλλεύεται πιστεύω την αδυναμία της Αμερικής, να εμπλακεί σε άλλον πόλεμο. Όμως η Αμερική, αν είναι να προασπίσει τα συμφέροντα του Ισραήλ, θα το κάνει, ακόμα και αν της κοστίσει πολλές ζωές Αμερικανών. Σε 12 μέρες γίνεται το δημοψήφισμα και για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρχει Κουρδικό κράτος. Το σύμφωνο Sykes-Picot καταργείται στην πράξη, 100 ακριβώς χρόνια μετά τη σύναψή του. Και οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα. Δεν βλέπω δυστυχώς θέματα για το κουρδικό δημοψήφισμα στα Ελληνικά μίντια. Και αυτό δείχνει ότι δεν ενημερωνόμαστε σωστά.

Τρολετάριος

Λοιπόν εντάξει παιδιά ξεκαθάρισε...Το ξανθό γένος είναι οι Αμερικάνοι τελικά (Τραμπ)...Αυτοί θα εμπλακούν σε πόλεμο με Ρωσία - Τουρκία και θα μας δώσουν την Πόλη...Μπέρδεψε τις εθνικότητες ο γέροντας αλλά δεν έκανε λάθος...

Nik

Αμα έχεις Καραμανλή, Σαμαρά, Σημίτη, Τσίπρα, Γιωργάκη για πρωθυπουργούς λογικό είναι να φτάσουν τα σύνορα μας στο Καπανδρίτι. Και κάποιοι πιστεύουν ότι θα πάρουμε την Πόλη σε λίγο... Θα μας καταπιούν με F35 και S400 και εμείς θα έχουμε 3-4 ΕΡΤ.

ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΣ

ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΣ.ΕΣΥ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ;

zzz

Οικολογους Πρασινους εσυ να φαναστω τιποτα σε ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ η Χ.Α?

Γανυμήδης

Αγαπητοί πατριώτες! Μας δουλεύουν με ψιλό γαζί, Πούτιν, Έρντογαν, Τράμπ, όλους τους ενώνει ο ιερός δεσμός της εξουσίας, μην πιστεύετε τίποτα, όλη στην ίδια κλίμακα ανήκουν, είναι ικανοί να αιματοκυλίσουν όλο τον πλανήτη για να γίνουν πιστευτοί, θα βγούν αλάβωτοι μέσα από τις στάχτες όπως ο Φοίνικας και το δούλεμα θα συνεχιστεί. Η εξουσία υπάρχει απαρχή του κόσμου! Οι δυνάστες γνωρίζουν ότι είναι ευκολότερο να συσπειρώσεις τους ηλίθιους παρά τους έξυπνους, τα εργαλεία τους είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, εθνικισμός, φυλετικές διαφορές, γενικά όλα τα στερεότυπα. Αν κάνουμε ιστορική αναδρομή, θα διαπιστώσουμε ότι οι συντελεστές της εξουσίας ήταν πάντοτε αόρατοι, εμείς βλέπουμε μόνο τις μαριονέτες κακιά ώρα τον Τσίπρα, μπορεί στις επόμενες εκλογές να είναι κάποιος άλλος Τσίπρας, που θα ηγείται το ποίμνιον! Ο πλανήτης διοικείται από συμμορία, μέσω του παγκόσμιου οικονομικού τραπεζικού συστήματος, με τα τσιράκια η ρουφιάνους ηγέτες των κρατών!

Χαχανουλης

Γενικά έτσι ειναι το πόπολο..Υπάρχει για να του τα τρώνε οι παπάδες (θρησκεία), οι πολιτικοί (πατρίδα) και εσχάτως και οι πρόεδροι των ομάδων (ποδόσφαιρο)...Γενικά το πόπολο θελει να ανήκει σε μια αγέλη και αυτές να ξέρεις έχουν συνδρομή....

Γνωστης

Ξεχασες να πεις αλλο ενα στερεοτυπο,την Δημοκρατια.Εκτος και αν νομιζεις οτι οι περισσοτεροι ειναι εξυπνοτεροι απο τους λιγοτερους.Στους περισσοτερους μπορεις να πασαρεις οτι μπουρδα θες,θα το χαψουν,και θα ζητανε και αλλο.Ας μετραγαν το νοητικο επιπεδο των ψηφοφορων στην Ελλαδα,ωστε να διαλεξουν τους εξυπνοτερους του εθνους,και μονο αυτοι να εχουν το δικαιωμα της ψηφου,μετα θα εβλεπες αν θα υπηρχαν αυτοι οι τωρινοι πολιτικοι στην κυβερνηση η οχι.Εγω λεω οτι,δεν θα υπηρχαν.Μαλλον κανεις τους δεν θα υπηρχε στην Βουλη,γιατι κανεις δεν θα τους ειχε ψηφισει.

Aριστερός - Ταξικός

Παίσιε κουβά πάλι;;

γερμανοτσολιας

Αυτό είναι εξυπνάδα;

SABONIS

Αυτά παθαίνεις αν δεν έχεις δικιά σου τεχνογνωσία & παραγωγή. Και δε μιλάμε μόνο για υπερσύγχρονα συστήματα όπως είναι τα s400 αλλά για απλά πράγματα όπως είναι σφαίρες για τα όπλα και βλήματα για τα τανκς. Έκλεισε η πυρ-καλ και αν γίνει κάτι θα πούμε, μισό λεπτό να έρθει το κοντέϊνερ με τις σφαίρες και πολεμάμε σε λίγο. Να μη πω για την πολεμική αεροπόρια που είχαμε καθηλωμένα αεροσκάφη επειδή δεν είχαν τακάκια.

Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.)

Φίλε οι λαοί δεν έχω λόγους να πολεμάνε ο ένας τον άλλο, από τους πολέμους κερδίζουν μόνον αυτοί που πουλάνε όπλα και ένα μυστικό η ΠΥΡΚΑΛ ήταν Α.Ε. δεν ήταν Ελληνική, από ότι γνωρίζω μεταφέρθηκε και ενσωματώθηκε σε Α.Ε όπλων στην Τουρκία.

Ερντι

Ερντογαν ηγέτης με μπάλες . Τους παίζει όλους κανονικά . Εμείς οι μεγαλύτεροι δειλοί του πλανήτη

@Ερντι

Το πουλί του παίζει κανονικά και οδηγεί τη χώρα του σε κρίση και απομόνωση. Θα το φάει τοκεφάλι του, όπως ο Καντάφι και ο Χουσείν.

@@Ερντι

Ετσι οπως παει η Ρωσια,η Τουρκια,η Ευρωπη,η Ασια,η Ωκεανια,θα οδηγηθουν σε κριση και απομονωση,και μονο η Αμερικη θα ειναι ελευθερη,επειδη θα το λενε στην τηλεοραση.Αντε να προσκυνησεις τον πλανηταρχη!Που αυτη η ονομασια σημαινει οτι στην Βουλη δεν ειναι οι εκλεκτοι του λαου,αλλα βαλτοι υπηρετες του πλανηταρχη.

Ρωμαιος Σπαρτιατης

Τωρα η ΗΠΑ και Γερμανια ειναι εναντιον της Τουρκιας που σημαινει πιο πολλοι συμμαχοι οταν θα παρουμε τη Πολη

nikos

Και εμείς έχουμε S300 αλλά δεν είδα να γίνεται τίποτα. Μόλις πάρει η Τουρκία τους S400 θα αναβαθμίσουμε και εμείς τους δικούς μας.

aomatos

Δεν τους έχουμε εμείς, η κύπρος τους έχει που της απαγόρευσαν οι ΗΠΑ να τους τοποθετήσουν και τους αποθήκευσαν σε εμάς. Αν δεν ακούγαν και έκαναν την εγκατάσταση τώρα θα πέρναγε ένας αγωγός απο το Ισραήλ θα πήγαινε στα κατεχόμενα και μετά Τουρκία-Βουλγαρία-Ευρώπη

σσσ

Ναι αλλα η Ελλαδα πηρε ενα hovercraft to Zubr

@σσσ

δεν ειχε αντιστοιχη προταση κανενας απο το ΝΑΤΟ ομως να μας προσφερει, γι'αυτο δεν ειπαν τιποτα

Neas

Σχεδόν.. σωστά τα λες.. Η Κύπρος έκανε δωρεά τους S300 στην Ελλάδα της οποίας και ανήκουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

f4rR4i9j

Ο νέος απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος μιας εβδομάδας βίαιων επιθέσεων των δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους πολλές πόλεις, όπως τη Μασάγια που απέχει 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μανάγκουα

ven22

Ο Οργανισμός αναδεικνύει την κατάσταση που επικράτησε στη Βενεζουέλα και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση - Συνταρακτική μαρτυρία ηλικιωμένης που περιγράφει πώς οι δυνάμεις ασφαλείας εκτέλεσαν τον 23χρονο εγγονό της

4
1529593821_890451_1529653515_portadilla_normal

Οι πέντε άνδρες, ηλικίας 27-29 ετών, που αυτοαποκαλούνταν "Λα Μαναδά" ("Αγέλη Λύκων") είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 9 ετών ο καθένας για τη "σεξουαλική κακοποίηση" της έφηβης κατά τη διάρκεια της γιορτής του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα το 2016