Φονικά Ρίχτερ στο Μεξικό: Στους 27 οι νεκροί, πολλοί οι τραυματίες

Φονικά Ρίχτερ στο Μεξικό: Στους 27 οι νεκροί, πολλοί οι τραυματίες

Μεξικανός πρόεδρος: «Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα» - Εικόνες βιβλικής καταστροφής στα νότια της χώρας - Μεταξύ των θυμάτων και παιδιά

Φονικά Ρίχτερ στο Μεξικό: Στους 27 οι νεκροί, πολλοί οι τραυματίες
Σε τουλάχιστον 27 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών που σημειώθηκε την περασμένη νύκτα στα ανοικτά των νότιων ακτών του Μεξικού
.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τον εγκέλαδο έχουν υποστεί οι πολιτείες Οαχάκα και Τσιάπας. Ο κυβερνήτης της Οαχάκα δήλωσε ότι, μονάχα στην πολιτεία του, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έχουν φτάσει τους 20, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο τραγικός απολογισμός να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Κλείσιμο
Άλλα τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στην πολιτεία Τσιάπας, ενώ το Ταμπάσκο θρηνεί τα νεότερα θύματα, δύο παιδάκια. Ακόμα ένα άτομο σκοτώθηκε στη Γουατεμάλα.

Το μέγεθος του σεισμού υπολογίσθηκε στους 8,1 βαθμούς από το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS. Ο Mεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 8,2 βαθμούς, ενώ οι μεξικανικές αρχές είχαν αρχικά ανακοινώσει πως ήταν μεγέθους 8,4 βαθμών.



«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Ενρίκε Πένια Νιέτο μιλώντας από το εθνικό κέντρο πρόληψης καταστροφών.

Η δόνηση ήταν ισχυρότερη απ' ό,τι ο καταστροφικός σεισμός του 1985 που είχε ισοπεδώσει τμήματα της Πόλης του Μεξικού και είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, όμως αυτή τη φορά οι ζημιές στην πόλη ήταν περιορισμένες.

Κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Στη Χουτσιτάν, στην Πολιτεία Οαχάκα, μέρος του δημαρχείου, ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ και άλλα κτίρια μετατράπηκαν σε ερείπια.






Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τσιάπας (νότιο Μεξικό) Μανουέλ Βάσκο διευκρίνισε πως τρεις άνθρωποι, οι δύο από τους οποίους γυναίκες, σκοτώθηκαν «από την κατάρρευση του σπιτιού τους».

Στη νοτιοανατολική Πολιτεία Ταμπάσκο, ένα παιδί σκοτώθηκε επίσης από την κατάρρευση ενός σπιτιού. Ένα βρέφος που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη υπέκυψε μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τον σεισμό.

Φωτογραφία: Πολλοί είναι και οι τραυματίες όπως φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί έξω από τα νοσοκομεία, όπου στοιβάζονται ασθενείς και φορεία.



Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε στη νότια ακτή της χώρας στον Ειρηνικό και αναμένονταν κύματα ύψους έως και 4 μέτρων. Η μεξικανική τηλεόραση έδειξε εικόνες της θάλασσας να υποχωρεί περίπου 50 μέτρα. Μέρος του πληθυσμού στα παράλια απομακρύνθηκε από τις εστίες του.

«Το τσουνάμι δεν συνιστά μείζονα κίνδυνο προς το παρόν», δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, τα κύματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό έφθασαν τα 70 εκατοστά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του και εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους όταν ήχησε ο συναγερμός για σεισμό, που σημαίνει επικείμενη δόνηση.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στον Ειρηνικό, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. sτα ανοικτά της Πολιτείας Τσιάπας, σύμφωνα με το USGS.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 23:49 (τοπική ώρα, 07:54 ώρα Ελλάδας) αιφνιδιάζοντας πολλούς κατοίκους που ετοιμάζονταν να κοιμηθούν και ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου 1985.
Δείτε βίντεο από την στιγμή του σεισμού 

Ο σεισμός ταρακούνησε και τον «Άγγελο της Ανεξαρτησίας», το εμβληματικό μνημείο της πόλης του Μεξικό






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης