Τρόμος και στην Ευρώπη από τα πυρηνικά του Κιμ Γιόνγκ Ουν

Τρόμος και στην Ευρώπη από τα πυρηνικά του Κιμ Γιόνγκ Ουν

Οι τελευταίες δοκιμές, τόσο της βόμβας υδρογόνου, όσο και των διηπειρωτικών πυραύλων, αποδεικνύουν ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν αστειεύεται - Τα όπλα μαζικής καταστροφής της Πιονγιάνγκ μπορούν να πλήξουν την Ευρώπη, ακόμα και την Ελλάδα

Τρόμος και στην Ευρώπη από τα πυρηνικά του Κιμ Γιόνγκ Ουν
Εάν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν αποφασίσει, αντί για κάποιον στόχο στον Νο.1 εχθρό της χώρας του, δηλαδή τις ΗΠΑ, να πλήξει την Ευρώπη, οι πυρηνικοί διηπειρωτικοί του πύραυλοι είναι -ή θα είναι σύντομα- ικανοί να το κάνουν. Εάν, αντί να στοχεύσει απευθείας πχ την αεροπορική βάση ΜακΚόρντ, στη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής, πλησίον του Σιάτλ, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν θελήσει να χτυπήσει την αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη, μπορεί απλώς να το κάνει. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι διαφορετικός προγραμματισμός της τροχιάς του πυραύλου. Η συνολική απόσταση που θα διανύσει η ρουκέτα του ολέθρου είναι σχεδόν ίδια, περίπου 8.500 χιλιόμετρα. Οι δύο διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, με την κωδική ονομασία Hwasong-14, τους οποίους ο Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει ήδη εξαπολύσει σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις στις 4 και 28 Ιουλίου, κατ' εκτίμηση ειδικών, έχουν ωφέλιμο βεληνεκές που αγγίζει τα 10.000 χιλιόμετρα.

Πέρα από τους ειδικούς υπολογισμούς ακριβείας, τα δεδομένα περιστροφής της γήινης σφαίρας κ.λπ που απαιτούνται, η πυρηνική απειλή που απευθύνει η
Βόρεια Κορέα, κατ' ουσίαν προς όλο τον πλανήτη, είναι απολύτως ρεαλιστική. Εικάζεται ότι πλέον οι τεχνικές δυνατότητες της βορειοκορεατικής πολεμικής μηχανής έχουν φτάσει στο επίπεδο της επιδιωκόμενης -και κρίσιμης- σμίκρυνσης των πυρηνικών γομώσεων, ώστε αυτές να είναι προσαρμόσιμες στους βαλλιστικούς πυραύλους που ήδη διαθέτει και εξελίσσει με εντυπωσιακά ταχύ ρυθμό. Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, η απάντηση στο εάν η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής είναι, με όλο και μεγαλύτερη βεβαιότητα, θετική. Ο κομπασμός, δε, της Πιονγκγιάνγκ περί της υδρογονοβόμβας, η δοκιμή της οποίας την προηγούμενη Κυριακή προκάλεσε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- σεισμό, αποτελεί μια επιπλέον πηγή τρόμου από μόνη της.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή που νοτιοκορεατικές πηγές ανέφεραν ότι από τις μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ καταγράφηκε κρυφή μετακίνηση διηπειρωτικού πυραύλου στη Βόρεια Κορέα, πιθανότατα προς την δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσου, στην Ευρώπη ηχούν σήματα κινδύνου: Στη Βρετανία, τη Γαλλία αλλά και τη Ρωσία η πολιτική ηγεσία προβαίνει σε δηλώσεις που μαρτυρούν έντονη ανησυχία για τις κινήσεις του, εντελώς απρόβλεπτου και καταφανώς πολεμοχαρούς, Κιμ Γιόνγκ Ουν. Εξάλλου, το να χτυπήσει μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. την Φινλανδία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση «μόλις» 7.000 χλμ. περίπου από την Βόρεια Κορέα, είναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να τον βάλει σε πειρασμό «να πατήσει το κουμπί». Ιδιαίτερα ύστερα από την τελευταία, επιτυχή όπως κρίθηκε, εκτόξευση του Hwasong-14, η οποία, μάλιστα, πέρασε απαρατήρητη από τα ηλεκτρονικά μάτια όλων των αμυντικών συστημάτων που παρακολουθούν άγρυπνα την κινητικότητα της Πιονγκγιάνγκ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, βρίσκεται σε διάλογο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά για την αντιμετώπιση της εκκολαπτόμενης βορειοκορεατικής κρίσης. Αντίστοιχα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησε με τον Ιάπωνα ομόλογό της, Σίνζο Άμπε σε λήψη πιο αυστηρών αντιμέτρων απέναντι στις απειλές του Κιμ Γιόνγκ Ουν. Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο για «οικουμενική καταστροφή» εάν υπάρξει ένας νέος γύρος ανταγωνισμού ως προς τους πυρηνικούς εξοπλισμούς μεταξύ Βορείου Κορέας και Αμερικής. Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν είναι μεν απομονωμένος, ενώ οι ΗΠΑ θεωρητικά θα συσπειρώσουν στην πλευρά τους την Ιαπωνία (μολονότι το σύνταγμα της συγκεκριμένης χώρας απαγορεύει την παραγωγή πυρηνικών όπλων), αλλά και την Ευρώπη. Ωστόσο, ο ρόλος της Κίνας ή και της ίδιας της Ρωσίας δεν είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ξεκάθαρος σε αυτή την αρένα του ολέθρου. Όπως δεν είναι διόλου ξεκάθαρη ποια θα μπορούσε να είναι η ενδεχόμενη, σχετικά ανώδυνη στρατηγική, αναχαίτισης του Κιμ Γιόνγκ Ουν, εφόσον οποιοσδήποτε χειρισμός θα ανατρέψει την εξαιρετικά ευαίσθητη γεωπολιτική ισορροπία στην Κορέα και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας.

Επί του παρόντος, πάντως, θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά οι προειδοποιήσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία δήλωσε ότι «η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί εντός βεληνεκούς των πυραύλων του Κιμ Γιόνγκ Ουν πολύ πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης