Τέξας: Στα 180 δισεκ. δολάρια εκτιμάται το κόστος των καταστροφών από τον «Χάρβεϊ»

Τέξας: Στα 180 δισεκ. δολάρια εκτιμάται το κόστος των καταστροφών από τον «Χάρβεϊ»

Ο πιο ισχυρός τυφώνας που έπληξε το Τέξας σε διάστημα 50 χρόνων, προκάλεσε το θάνατο 47 ανθρώπων

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε σήμερα ότι οι ζημιές από τον τυφώνα Χάρβεϊ θα ξεπεράσουν εκείνες των τυφώνων Κατρίνα και Σάντι και είναι πιθανό να φθάσουν μεταξύ 150 και 180 δισεκ. δολαρίων.

Ο Χάρβεϊ που έφθασε στην ακτή στις 25 Αυγούστου ως ο πιο ισχυρός τυφώνας που έπληξε το Τέξας σε διάστημα 50 χρόνων, προκάλεσε το θάνατο 47 ανθρώπων, όπως εκτιμάται, και τον εκτοπισμό άνω του ενός εκατομμυρίου άλλων αφού προκάλεσε καταστροφές σε μια περιοχή μεγαλύτερη των 480 χιλιομέτρων.

Ο Άμποτ είπε πως οι ζημιές ενδέχεται να υπερβούν εκείνες που προκάλεσε ο Κατρίνα, η καταιγίδα που κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη και τις γύρω περιοχές το 2005, και ο Σάντι, που κατέκλυσε την πόλη της Νέας Υόρκης και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ το 2012.

«Ο Κατρίνα προκάλεσε αν θυμάμαι καλά καταστροφές ύψους άνω των 120 δισεκ. δολαρίων αλλά όταν δούμε τον αριθμό των σπιτιών και των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν [από τον Χάρβεϊ] νομίζω ότι αυτός εδώ θα κοστίσει πολύ πάνω από 120 δισεκ. δολάρια, πιθανόν 150 με 180 δισεκ. δολάρια», δήλωσε ο Άμποτ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και πρόσθεσε «είναι πολύ μεγαλύτερος από τον τυφώνα Σάντι».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει αρχικά ένα ποσό 7,85 δισεκ. δολαρίων για τις προσπάθειες ανάκαμψης, ποσό το οποίο ο Άμποτ χαρακτήρισε ανεπαρκές.

«Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας αν πρόκειται να ανοικοδομήσουμε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή», είπε ο Άμποτ.
Το Χιούστον προσπαθούσε ακόμη να ανακάμψει την Κυριακή, όταν ο δήμος έδωσε εντολή για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων στη δυτική πλευρά της πόλης μετά την απελευθέρωση πλημμυρισμένου νερού που είχε συσσωρευτεί σε μία δεξαμενή.

Η πόλη διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού σε σπίτια το πρωί της Κυριακής προκειμένου να ενθαρρύνει την απομάκρυνση εκείνων που ήταν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ εξέφρασε το Σάββατο ανησυχία για περίπου 13 εγκαταστάσεις του προγράμματος Superfund, βαριά μολυσμένες πρώην βιομηχανικές ζώνες, που πλημμύρισαν και θεωρούνται επικίνδυνες για τη διαρροή τοξικών.
«Ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης... Η EPA την παρακολουθεί, η EPA θα είναι στην κορυφή», είπε ο Άμποτ.
Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) αποκάλεσε την ομοσπονδιακή βοήθεια «αχτίδα ελπίδας» αλλά είπε πως πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να καταβάλουν το μερίδιό τους.

«Χρειαζόμαστε εκλεγμένους αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα να καθήσουν κάτω και να πατήσουν το κουμπί της επαναφοράς και να διασφαλίσουν ότι έχουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα της αυτάρκειας», δήλωσε η επικεφαλής της FEMA Μπρουκ Λονγκ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

«Δεν μπορούν να εξαρτώνται μόνο από την ομοσπονδιακή διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων», είπε η Λονγκ η οποία αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για το πόσα χρήματα θα ζητήσει εντέλει ο Λευκός Οίκος από το Κογκρέσο.

Όμως ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ είπε πως η πόλη του έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλά μέτωπα όσον αφορά την ανάκαμψη, επαναλαμβάνοντας τις δημοτικές υπηρεσίες και βοηθώντας τον πληθυσμό να επανέλθει στα σπίτια και να βγει από τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης.
«Αυτή είναι μια πόλη τού μπορούμε. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα πάρτι οίκτου», δήλωσε ο Τέρνερ στο ίδιο πρόγραμμα του CBS News πριν από τη Λόγκαν.
Μιλώντας από το Κέντρο Συνεδρίων Τζορτζ Ρ. Μπράουν της πόλης, το οποίο φιλοξένησε έως και 10.000 πλημμυροπαθείς, είπε πως υπάρχουν «σημαντικά λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι» που διαμένουν τώρα εκεί.

Αξιωματούχοι είπαν πως τουλάχιστον 75 σχολεία στο Χιούστον έχουν υποστεί σοβαρές ή εκτεταμένες ζημιές από το νερό, δηλ. ποσοστό μεγαλύτερο του 25% όλων των σχολείων της περιοχής.
Τουλάχιστον ένα γυμνάσιο, όπου φοιτούν 2.700 μαθητές, θεωρείται απίθανο να ανοίξει για σχεδόν μία ολόκληρη σχολική χρονιά, ενώ ο δήμος εξακολουθεί να αποτιμά την κατάσταση σε άλλες σχολικές δομές.

Πολλές περιοχές του Τέξας εξακολουθούν να παλεύουν με τα νερά των πλημμυρισμένων ποταμών και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για μία εβδομάδα ή περισσότερο. Στο Μπόμοντ, περίπου 85 χλμ. ανατολικά του Χιούστον, αξιωματούχοι προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν ένα αντλιοστάσιο που πλημμύρισε με αποτέλεσμα περίπου 120.000 άνθρωποι να μην έχουν πόσιμο νερό για μέρες.
Σχεδόν 200.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και περίπου 12.600 έχουν καταστραφεί, ανέφερε το Σάββατο το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

μην ξεχνατε τον σωρρα!!!!

να μην ανησυχουν, τα 600 δις του Σωρρα ειναι εκει σε αμερικανικη τραπεζα. εχει καταδικαστει για ποινικα αδικηματα, αρα υποχρεουται η αμερικη να τα κατασχει και απο αυτα θα επανοικοδομηθει το τεξας....!!!!! καλα δε λεω;;;;;;

ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ 88

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ Ο ΚΙΜ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΚΙΝΑ.

τι ;120-180 δίς ; βάλε 300 δίς να είσαι μέσα!

ευκαιρία να κόψουν πάλι fiat $ άφθονο. .το έχουν ξανακάνει το 1971 επί Νίξον για να χρηματοδοτήσουν δήθεν τον πόλεμο του Βιετνάμ που τους είχε γονατίσει οικονομικά και ουδόλως περιέργως τελείωσε τον ίδιο χρόνο και βέβαια το πιό δαπανηρό στην ιστορία των ΗΠΑ ( όπως λένε ) το πρόγραμμα Απόλλων ( 1969-1972)...

Νew Yorker

Το ΑΕΠ του Τεχας ειναι 1.6 τρις και σε μια οικονομια των 17 τρις που ειναι οι ΗΠΑ τα 180 δις ειναι πασατεμπος. Εσυ κοιτα να πληρωσεις τον ΕΝΦΙΑ και μην στεναχωριεσε με το ΤΧ. Α ξεχασα ο τσιπρας σου θα τον ακυρωση το αλλο Σαββατο και μετα θα σβησει και το χρεος.

Έλα στο συσσίτιο και εσύ

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αξιοσημείωτο είναι ότι το δημόσιο και ιδιωτικό εξωτερικό χρέος ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 17.905.700.904.337,71 δολ. που αντιστοιχεί στο 106% του ΑΕΠ, ενώ στον κάθε πολίτη σας αναλογεί χρέος 56.096 δολ. Όταν στις ΗΠΑ έχετε 55 εκατομμύρια με κουπόνια σίτισης και 93 εκατομμύρια μη καταγεγραμμένους ανέργους έχετε κατα κεφαλήν 65Κ $ ? Όταν το χρέος σας είναι 18 τρις ποιό κατα κεφαλήν εισόδημα? Με 2,5% πλούσιους να κατέχουν το 70% του συνολικού πλούτου μιλάς για κατά κεφαλή? Κατά κεφαλή είναι το ΑΕΠ δια του πληθυσμού!

Νew Yorker

Το 56% απο το χρεος ειναι εσωτερικο, 45 εκ παιρνουν κουπόνια σίτισης γιατι κανουν κατω απο $16.040 με ενα γιονιο $21.307 με δυο τον χρονο. Οι περισσοτεροι ειναι νεοι μεταναστες, παρανομοι και πολλοι απο αυτους δουλευουν μαυρα.Το τοπ 1% εχει το 35% του πλουτου. Οσο ειναι το $ reserve currency τα ομολογα αγοραζονται απο ολους και οι ΗΠΑ αντιπροσωπευουν το πιο ασφαλες μερος του κοσμου who cares. Αυτα με τα εντυπωσιακα σου νουμερα, νουμερο. Εγω ξερω οτι ειρθα εδω με $250 πριν απο μερικα χρονια, δουλεψα στα πιατα και στις πιτσες, σπουδασα χωρις βοηθεια και σημερα εχω επιχειρηση με εδρα την ΝΥC κai παραρτήματα στο Bay Area και Hyderabad India. Περα απο την υγεια sky is the limit. Σε ποιο συσσιτιο εισαι να ερθω να σε παρω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

garcia

«Αφού παρέλαβα το τρίτο αστέρι Μισελέν, κάλεσα την ομάδα μου για να τους ενημερώσω για μια σημαντική απόφαση: το 2019 θα είναι η τελευταία σεζόν για το Ντάνι Γκαρθία» έγραψε ο σεφ στο Twitter