Κλείνει το «στέκι» του Μαρξ και του Ένγκελς: Εκεί συζητούσαν για την κομμουνιστική επανάσταση

Κλείνει το «στέκι» του Μαρξ και του Ένγκελς: Εκεί συζητούσαν για την κομμουνιστική επανάσταση

Η «αμφιλεγόμενη» για τους ιστορικούς παμπ βρίσκεται στο Σάλφορντ και φέρει το όνομα «The Crescent» - Την εποχή που φέρονται να έκαναν εκεί τις συναντήσεις τους οι εμπνευστές του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, ήταν γνωστή ως «The Red Dragon»

Κλείνει το «στέκι» του Μαρξ και του Ένγκελς: Εκεί συζητούσαν για την κομμουνιστική επανάσταση
Η παμπ στην οποία ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς έκαναν τις συζητήσεις τους για την κομμουνιστική επανάσταση, κλείνει.

Η παμπ βρίσκεται στο Σάλφορντ και φέρει το όνομα The Crescent, ενώ την εποχή που σε αυτήν έκαναν τις συναντήσεις τους οι εμπνευστές του Κομμουνιστικού Μανιφέστου ονομάζονταν The Red Dragon και σύμφωνα με την Manchester Evening News «κλείνει μέχρι νεωτέρας».

Πάντως, το μέλλον για το διατηρητέο κτίριο είναι πλέον αβέβαιο, καθώς δεν έχει αποφασιστεί εάν θα συνεχίσει την ιστορία του ή θα αλλάξει χρήση.

Ο ιστότοπος της παμπ, σύμφωνα με τον «Independent», αναφέρει ότι είναι «μία από τις πιο ιστορικές παμπ του Σάλφορντ... που χτίστηκε τη δεκαετία του 1860 και όπου ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς έπιναν κάποτε και συζητούσαν για την επανάσταση και τη θεωρία του κομμουνισμού».

Κλείσιμο


Η εφημερίδα σημειώνει ότι το ManchesterHistory.net αμφισβητεί αυτό το γεγονός, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Μαρξ και ο Ένγκελς, πέρασαν μεγάλο χρονικό διάστημα στο Μάντσεστερ, ίσως είχαν πραγματοποιήσει εκεί κάποιες από τις συναντήσεις τους όταν το κτίριο χρησιμοποιούνταν ως σπίτι.

Ο Καρλ Χάινριχ Μαρξ όπως ήταν το πλήρες όνομά του, (Karl Heinrich Marx) (Τριέρη 1818- Λονδίνο 1883) θεωρείται ο θεμελιωτής του κομμουνισμού και ήταν φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός και πολιτικός οικονομολόγος. Ασχολήθηκε με πολλά ζητήματα ως φιλόσοφος και δημοσιογράφος. Έμεινε στην ιστορία για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.



Κατά την διάρκεια της ζωής του έζησε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στο Παρίσι γνώρισε και άρχισε να συνεργάζεται με τον Φρίντριχ Ένγκελς, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με το ζήτημα της εργατικής τάξης και των οικονομικών. Το 1845 στις Βρυξέλλες συνέγραψαν τη ‘Γερμανική Ιδεολογία’, μια κριτική μελέτη της φιλοσοφίας του Χέγκελ και των αριστερών Χεγκελιανών. 

Ο Φρίντριχ Ένγκελς (28 Νοεμβρίου 1820 - 5 Αυγούστου 1895) ήταν Γερμανός φιλόσοφος και επεξεργάστηκε μαζί με τον Καρλ Μαρξ την θεωρία του επιστημονικού Κομμουνισμού και του διαλεκτικού υλισμού. Συνέγραψε επίσης, μαζί με τον Μαρξ, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και Το Κεφάλαιο. 



Στην αρχή του 1847 ο Ένγκελς μαζί με τον Μαρξ προσχώρησαν στην Ένωση των Δικαίων, μια οργάνωση του Λονδίνου που συσπείρωνε μικρό αριθμό εργατών κυρίως μεταναστών. Το πρόγραμμα της ένωσης που χαρακτηριζόταν από το σύνθημα "όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια" ήταν ουτοπικό και δεν κάλυπτε τους δυο άντρες. Μετά την προσχώρησή τους η ένωση μετασχηματίστηκε σε Ένωση Κομμουνιστών και ιδρύθηκε σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο τον Ιούνη του 1847, με τον Ένγκελς να παίρνει μέρος ως εκπρόσωπος των εργατών του Παρισιού. Η ένωση είχε πλέον ως σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους συνέταξε σχέδιο προγράμματος με τον τίτλο "Άρχες Κομμουνισμού" που αποτέλεσε την μαγιά για το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο".



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης