Λόγω Τραμπ και Brexit... μειώνεται εντυπωσιακά ο ευρωσκεπτικισμός στην Αυστρία

Σύμφωνα με νέα αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, αυξάνεται η υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Έφτασε το 75% 

Την αύξηση της υποστήριξης των Αυστριακών πολιτών, σε ποσοστό 75%, στη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μείωση του ποσοστού των υποστηρικτών μίας εξόδου της στο 21%, διαπιστώνει η νέα αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΑΕΕΠ), ενώ σε ποσοστό 75%, οι πολίτες θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο για την ετυμηγορία τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου θα παίξουν οι τοποθετήσεις των κομμάτων απέναντι στην ΕΕ.
 
Σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη δημοσκόπηση της ΑΕΕΠ, πριν από ένα εξάμηνο, τον Ιανουάριο του 2017, η υποστήριξη από τους πολίτες στη συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 8 μονάδες, ενώ κατά 4 μονάδες έχει μειωθεί το ποσοστό των υποστηρικτών της εξόδου της από την ΕΕ.
 
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ, ενόψει της απόφασης για το Brexit, της εκλογής του Ντόναλτ Τραμπ, αλλά και των περυσινών προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, όπως και των εκλογών εφέτος σε Ολλανδία και Γαλλία, η υποστήριξη των Αυστριακών προς την ΕΕ είναι η υψηλότερη εδώ και πολλά χρόνια.
 
Ενα ανάλογα υψηλό ποσοστό υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ είχε καταγραφεί τελευταία σε δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2011, ενώ στα ίδια, όπως τα σημερινά, επίπεδα βρισκόταν το ποσοστό των υποστηρικτών της εξόδου, στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου 2016.
 
Ως σημαντικό εκτιμά ο ίδιος το γεγονός πως στις συνολικά 54 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Εταιρεία του από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Ιανουαρίου 1995, σε όλες, και παρά τις διάφορες διακυμάνσεις, η πλειονότητα τάσσονταν πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με το μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70% και των αντιπάλων στο 23%.
 
Η μεγαλύτερη υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στην συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής το καλοκαίρι του 2002, με ένα ποσοστό 80%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για μία έξοδό της ήταν το 33% που προέκυψε σε δημοσκόπηση το 2008.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία, πριν από 23 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του "Ναι" είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ.
 
Οπως διαπιστώνεται στην τωρινή δημοσκόπηση, με επιφυλακτικότητα τοποθετείται η πλειονότητα των ερωτηθέντων στις ιδέες για μία αναδιαμόρφωση της Ευρωζώνης -- με έναν κοινό υπουργό Οικονομικών και έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών της -- με το 59% να τις απορρίπτουν και μόνον το 23% να τις επικροτούν, ενώ σε ποσοστό 18% εμφανίζονται οι αναποφάσιστοι.
 
Η μεταρρύθμιση της ΕΕ θεωρείται από ένα ποσοστό 52% πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επικείμενη προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 15ης Νοεμβρίου, ενώ την αντίθετη άποψη εκπροσωπεί το 36%.
 
Οι τρεις στους τέσσερις Αυστριακούς δηλώνουν πως ρόλο για την ψήφο τους στις εκλογές θα παίξει η τοποθέτηση των υποψήφιων κομμάτων απέναντι στην ΕΕ, με το 34% να τονίζει πως αυτό θα παίξει "πολύ σημαντικό" ρόλο και το 41% "σημαντικό" ρόλο, ενώ για ένα συνολικό ποσοστό 19% το θέμα της στάσης των κομμάτων απέναντι στην ΕΕ δεν θα παίξει κάποιον σημαντικό ρόλο στην ετυμηγορία τους.
 
Είναι γεγονός πως μετά το αποτέλεσμα του περυσινού βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μειώνεται στην Αυστρία το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν αντίστοιχα μία έξοδο της χώρας τους από την Ενωση.
 
Κατανοώντας προφανώς αυτή την διαγραφόμενη τάση, στροφή 180 μοιρών είχε κάνει ήδη τον περασμένο Ιούλιο, ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο υπαρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υποψήφιος του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, ο οποίος ξαφνικά είχε εκτιμήσει πως μία έξοδος της Αυστρίας θα αποτελούσε "λάθος", ενώ έως τότε ο ίδιος ζητούσε επιτακτικά ένα δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ.
 
Βέβαια αυτή η αναδίπλωση του ακροδεξιού υποψήφιου δεν του έφερε τελικά την νίκη που προσδοκούσε, στον τρίτο, επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, στον οποίο νικητής αναδείχθηκε ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους, πρώην αρχηγός τους, ο φιλοευρωπαϊστής Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (με ποσοστό 53,8% έναντι 46,2% του Χόφερ), ο οποίος στις 26 Ιανουαρίου ορκίστηκε νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr