Οι πέντε θεωρίες για την καρατόμηση Κόμεϊ από το «τιμόνι» του FBI

Οι πέντε θεωρίες για την καρατόμηση Κόμεϊ από το «τιμόνι» του FBI

BBC-WSJ-Bild αναλύουν - Είναι άραγε, αυτοί οι λόγοι για τους οποίους ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος απέλυσε αιφνιδίως τον εκλεκτό του Ομπάμα;

Οι πέντε θεωρίες για την καρατόμηση Κόμεϊ από το «τιμόνι» του FBI
Πέντε είναι οι θεωρίες για την καρατόμηση του Τζέιμς Κόμει από την ηγεσία του FBI.
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ να δήλωσε πως η αποπομπή του έχει να κάνει με την αναποτελεσματικότητά του όμως , σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, την αμερικανική εφημερίδα WSJ και την γερμανική εφημερίδα Bild, οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος απέλυσε αιφνιδίως τον εκλεκτό του Ομπάμα στην ηγεσία του FBI μπορεί να είναι οι ακόλουθοι: 

Κλείσιμο
1. H επίσημη εκδοχή: τα e- mails της Κλίντον 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξήλωσε τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ γιατί τον ενόχλησε η έρευνα που είχε ανακοινώσει ο Κόμει λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της υποψήφιας για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον. 

2. Από την αρχή δεν τον χώνευε..

Ο Τζέιμς Κόμει ήταν ο εκλεκτός του Ομπάμα... αυτός που εμπιστεύτηκε την ηγεσία του FBI στην δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο οποίος δεν κατονομάζεται, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τραμπ δεν ήθελε τον Κόμει. Από τις 20 Ιανουαρίου ο Κόμει μετρούσε μέρες στο FBI. 
3. Η επιμονή του στην υπόθεση για το ενδεχόμενο ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές υπέρ του Τραμπ
   
   
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η απόφασή του να αποπέμψει τον Κόμεϊ βασίστηκε σε εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς όμως για το βρετανικό δίκτυο BBC, ο  Κόμει σκάλιζε συνεχώς την υπόθεση για τις πιθανές σχέσεις της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ, κάτι που δεν άρεσε στον Αμερικανό πρόεδρο.

     
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επίσης ένα σημείωμα του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα, Ροντ Ρόσενστιν το οποίο αναφέρεται στις πράξεις του Κόμεϊ. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τον τρόπο που ο διευθυντής του FBI χειρίστηκε το συμπέρασμα της έρευνας στα emails (ηλεκτρονικά μηνύματα) της υπουργού Κλίντον, και δεν κατανοώ την άρνησή του να αποδεχθεί την σχεδόν καθολική κριτική ότι είχε διαπράξει λάθος», γράφει ο Ρόσενστιν. Μεταξύ των λαθών που αναφέρει ο Ρόσενστιν ήταν ο "σφετερισμός" του κύρους της τότε γενικής εισαγγελέα των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς με την ανακοίνωσή του των πρώιμων συμπερασμάτων για την έρευνα στα ηλεκτρονικά μηνύματα, την οποία έκανε στις 5 Ιουλίου. 

Ο Κόμεϊ "ανακοίνωσε τα δικά του συμπεράσματα για την πιο ευαίσθητη εγκληματική έρευνα του έθνους, χωρίς την έγκριση των διορισμένων ηγετών του υπουργείου Δικαιοσύνης", αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας. Ο πρώην διευθυντής του FBI επίσης "αγνόησε άλλη μια παλαιά αρχή" όταν παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να "δημοσιοποιήσει υποτιμητικές πληροφορίες περί του ατόμου μιιας απορριφθείσας εγκληματικής έρευνας.

4.Να μην ισχύει τίποτε από τα προαναφερθέντα

 
Μόνος ένας άνθρωπος ξέρει τον πραγματικό λόγο της αποπομπής του Κόμει. Κι αυτός είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.  
5. Ο Κόμει είχε «σηκώσει κεφάλι» στο FBI 

Για την εφημερίδα Bild o Κόμεϊ είχε σηκώσει κεφάλι με τους αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο να δυσφορούν. Στο FBI έκανε δηλαδή ότι ήθελε. Στο bras de fer μεταξύ Τραμπ και Κόμεϊ, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ποιος έχει το πάνω χέρι.    

Μετά την καρατόμησή του πάντως, ο Κόμεϊ δεν φαίνεται να προβληματίζεται. Ήδη έχει δεχτεί μία πρόταση για δουλειά από τον... ιδρυτή του ενοχλητικού ιστότοπου, WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

«Τα WikiLeaks βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να προσφέρουν πρόσληψη στον Τζέήμς Κομέϊ, για να βοηθήσει στην καθοδήγηση του γραφείου στην Ουάσιγκτον, σε περίπτωση που θα επιθυμούσε να πραγματοποιήσει έρευνα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ειρωνικά ο Ασάνζ.    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης