Ο «καλωδιωμένος» πρόεδρος της Γαλλίας: Τι είδαν οι Γάλλοι στο ντοκιμαντέρ για τον Μακρόν

Ο «καλωδιωμένος» πρόεδρος της Γαλλίας: Τι είδαν οι Γάλλοι στο ντοκιμαντέρ για τον Μακρόν

«Τέρας ψυχραιμίας» ο 39χρονος πολιτικός - Το παθιασμένο φιλί στην Μπριτζίτ για την νίκη - Πότε αποκάλεσε «προδότη» τον Βαλς - Τι είπε στην συνάντησή του με τον Μπαϊρού

Ο «καλωδιωμένος» πρόεδρος της Γαλλίας: Τι είδαν οι Γάλλοι στο ντοκιμαντέρ για τον Μακρόν
Σε ένα καλόγουστο μπιστρό του Παρισιού τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος "MoDem" Φρανσουά Μπαϊρού, έδιναν τα χέρια επισημοποιώντας τη συμμαχία τους - με το συνεργείο να καταγράφει τα πάντα... 

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δέχτηκε να είναι καλωδιωμένος επί οκτώ μήνες και το ντοκιμαντέρ του προβλήθηκε χτες από το TF1 με τίτλο «Εμανουέλ Μακρόν, τα παρασκήνια μιας νίκης», δείχνει την πορεία του προς το Ελιζέ. 
Κλείσιμο

Το μικρόφωνο που φορούσε αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι είχε αποκαλέσει «προδότη» τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, θεωρώντας τον υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν έθεσε για δεύτερη φορά υποψηφιότητα ο Ολάντ. Την 1η Δεκεμβρίου του 2016, μιλώντας τηλεφωνικά με την ομάδα του για την απόφαση του Ολάντ, ο Μακρόν λέει: «Αν υπάρχει ένας προδότης, κάποιος που να στοχεύει τον Ολάντ είναι ο Βαλς». 

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει επίσης και την μεγάλη αδυναμία του Μακρόν στην σύζυγό του Μπριζίτ. Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας φίλησε στο στόμα την 64χρονη Μπριζίτ.

Επί οκτώ μήνες, ο Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε να είναι καλωδιωμένος φορώντας μόνιμα ένα μικρόφωνο στη γραβάτα με τον Γάλλο σκηνοθέτη Γιαν Λ' Ενορέ να γίνεται η σκιά του. Τώρα έβγαλε το μικρόφωνο κι ετοιμάζεται να διαβεί το κατώφλι του Ελιζέ έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του, Μπριζίτ. Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του μέχρι και την ημέρα της εκλογής του, την Κυριακή 7 Μαΐου, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τι συνέβη στο εσωτερικό της εκστρατείας, που θύμιζε πολιτικό θρίλερ. Το σημαντικότερο «κομμάτι» στο ντοκιμαντέρ ίσως είναι η συνάντηση Μακρόν - Μπαϊρού πριν από λίγους μήνες με τους δύο άνδρες να επισημοποιούν την συνεργασία τους. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι δύο πολιτικοί άνδρες Μακρόν και Μπαιρού συναντήθηκαν σε ένα μπιστρό για να δώσουν τα χέρια. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μακρόν είχε ανακοινώσει στον Τύπο ότι θα κατέβει υποψήφιος με το κίνημα "En Marche". Εκείνη την εποχή ο Μπαϊρού θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. Όμως μετά τη συνάντησή τους, αποφάσισε να παγώσει την υποψηφιότητά του και λίγα 24ωρα αργότερα, ανακοίνωσε στον Τύπο ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον Μακρόν. 

Το ντοκιμαντέρ του TF1 για τον Εμανουέλ Μακρόν προβλήθηκε χτες το βράδυ. Τα γυρίσματα διήρκεσαν 200 ημέρες και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. 

«Η προϋπόθεση ήταν να μην κλείσει ποτέ την πόρτα» για ό,τι είχε σχέση με την εκστρατεία. Ο Μακρόν δέχτηκε. Και ξέχασε την κάμερα. Ποτέ δεν έκλεισε το μικρόφωνο, εκτός από τις προσωπικές του στιγμές», αναφέρει η Ζιστίν Πλανσόν, μια από τις επικεφαλής της "Troisieme Oeil Productions", που ήταν συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ με την εταιρία οπτικοακουστικών παραγωγών "Black Dynamite".

Με τη βοήθεια του μικροφώνου αποκαλύφθηκαν στιγμές έντασης και γέλιου, από την προετοιμασία των συγκεντρώσεων, τις αντιδράσεις του υποψηφίου σε καθοριστικές στιγμές της εκστρατείας, τις συναντήσεις με τις ομάδες του, τις μετακινήσεις του, την παρουσία της συζύγου του Μπριζίτ...

Στο 90λεπτο ντοκιμαντέρ, ο τηλεθεατής ανακαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας σε μία πιεστική περίοδο από την οποία βγήκε θριαμβευτής. Ο Μακρόν τις περισσότερες φορές είναι χαμογελαστός κυρίως όμως είναι ήρεμος ακόμη και σε καταστάσεις πολύ δύσκολες. Γύρω του, ένας μικρός κύκλος πιστών, συχνά νέοι, ανάμεσά τους και η σύντροφος της ζωής του και κατά 24 χρόνια μεγαλύτερου του Μπριζίτ. Κι όταν ξεκινά την σύσκεψη με το επιτελείο του τους αποκαλεί "παιδιά". Οι συνεργάτες του είναι η οικογένειά του είναι ολοφάνερο, υποστηρίζει η συμπαραγωγός του. Το κλίμα στο αρχηγείο του είναι τις περισσότερες φορές χαρούμενο ειδικά όταν ακούγονται καλά νέα, όπως για παράδειγμα η συμμαχία με το ηγέτη του κεντρώου κόμματος Φρανσουά Μπαιρού. 

«Θέλαμε να ακολουθήσουμε κάποιον που να μπορεί να έχει μια ξεχωριστή τύχη. Αν υπήρχε μια πορεία για να ακολουθήσουμε, αυτή ήταν η δική του», εξηγεί η Ζιστίν Πλανσόν. «Τον συναντήσαμε τον Οκτώβριο, πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Αφού ρώτησε τον καθένα από τους συνεργάτες του αν συμφωνούσε, ο Μακρόν είπε το ΟΚ, υπό τον όρο ο σκηνοθέτης να είναι αθόρυβος, σαν να μην υπάρχει».

Από την επομένη το πρωί, ο Γιαν Λ’Ενορέ άρχισε τα γυρίσματα στο αρχηγείο, με την κάμερα στο χέρι, και χάθηκε στον χώρο. 

Μια αλληλουχία από αρετουσάριστες σκηνές, κομμένες χωρίς επεξηγηματικά σχόλια, χωρίς συνομιλίες μπροστά στην κάμερα. Από την πλευρά του ο Μακρόν είναι αυτό που θα λέγαμε τέρας ψυχραιμίας. Δεν εκπλήσσεται, δεν ανησυχεί, όταν τα λεγόμενά του προκαλούν αντιπαράθεση. Για να αξιοποιήσουν το ντοκιμαντέρ διάρκειας 150 ωρών, οι παραγωγοί επεξεργάζονται στο μυαλό τους το ενδεχόμενο να γίνει κινηματογραφική διασκευή, πιθανόν για το δίκτυο "Netflix", με το οποίο βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις.  

Ένα μικρό απόσπασμα του ντοκιμαντέρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης