Πώς και πότε θα σχηματίσουν κυβέρνηση οι Ολλανδοί

Πώς και πότε θα σχηματίσουν κυβέρνηση οι Ολλανδοί

Το ρεκόρ σχηματισμού κυβέρνησης ήταν οι 208 ημέρες - Αν συμβεί αυτό, η Ολλανδία θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση μετά τις γερμανικές εκλογές

Πώς και πότε θα σχηματίσουν κυβέρνηση οι Ολλανδοί
Η Ολλανδία έχει παράδοση στα μακρά διαστήματα σχηματισμού κυβέρνησης, με το ρεκόρ της να ανέρχεται στις... 208 ημέρες. Αν ισχύσει αυτό και στη δεδομένη περίπτωση, τότε οι Ολλανδοί θα αποκτήσουν τη νέα τους κυβέρνηση μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο νυν πρωθυπουργός και οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν την πρωτιά απέναντι στην πρόκληση του ευρωσκεπτικιστή Βίλντερς, έχασαν όμως έδρες και πιθανόν ένα κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί.

Κλείσιμο
Κανένα πολιτικό κόμμα της Ολλανδίας δεν έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, οπότε οι συνεργασίες κομμάτων -δύο, τριών ή ακόμα και πέντε- αποτελούν τον κανόνα. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο θα κρατήσει αυτή η διαδικασία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν μιλάμε για μέρες, ούτε για εβδομάδες, αλλά για μήνες διαβουλεύσεων, διαδικασία στην οποία οι Ολλανδοί είναι συνηθισμένοι.

Ο μέσος χρόνος σχηματισμού κυβέρνησης είναι οι 72 ημέρες, όπως προκύπτει από την εξέταση 26 υπουργικών συμβουλίων από το 1945. Την τελευταία φορά απαιτήθηκαν 54 ημέρες, ωστόσο το ρεκόρ όλων των εποχών ήταν οι... 208 ημέρες και αυτό συνέβη το 1977.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης