Ολλανδικές εκλογές: Στις 32-33 έδρες θα κινηθεί το κόμμα Ρούτε, στις 19 ο Βίλντερς

Ολλανδικές εκλογές: Στις 32-33 έδρες θα κινηθεί το κόμμα Ρούτε, στις 19 ο Βίλντερς

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 75% των ψήφων - Το exit poll έδωσε 31 έδρες στην παράταξη του απερχόμενου πρωθυπουργού και 19 σε αυτήν του ακροδεξιού υποψηφίου, που δεν αποκλείεται ωστόσο να βρεθεί στην τρίτη θέση - Μεγάλοι κερδισμένοι και οι Πράσινοι, που «παίρνουν» το Άμστερνταμ - «Πανωλεθρία» των Εργατικών του Ντάισελμπλουμ - Στο 81% η συμμετοχή

Ολλανδικές εκλογές: Στις 32-33 έδρες θα κινηθεί το κόμμα Ρούτε, στις 19 ο Βίλντερς
Με συμμετοχή που φαίνεται να άγγιξε το 81%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ή ακόμα και να το υπερέβη, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έσπευσαν στις κάλπες
, για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους.

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό Kοινοβούλιο, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, εξασφαλίζοντας 31 από τις 150 έδρες.

Κλείσιμο
Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81%, έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Μάλιστα, σε πολλά εκλογικά τμήματα στη Χάγη η ψηφοφορία παρατάθηκε και μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδος), καθώς υπήρχαν ουρές ψηφοφόρων έξω από αυτά.

Και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το NOS, προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει 19 έδρες.

Σύμφωνα, δε, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 75% των εκλογικών τμημάτων, φαίνεται πως το VVD του Μαρκ Ρούτε θα κερδίσει 33 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA 19, γεγονός που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μαζί και με τους προοδευτικούς του D66, που αναμένεται να καταλάβουν 19 έδρες, δεν είναι εφικτή και θα χρειαστεί να συμμετάσχει και ένα τέταρτο κόμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, το VVD προβλέπεται να συγκεντρώσει 33 έδρες, το PVV του Βίλντερς 20, το CDA 19, το D66 19, οι Πράσινοι 14, το SP 14 και οι Εργατικοί 9 έδρες.

Τα έως τώρα αποτελέσματα:

VVD-ALDE: 21.2%
PVV-ENF 13.1%
CDA-EPP 12.4%
D66-ALDE 12,1%
SP-LEFT 9.1%
GL-G/EFA 9%
PVDA 5,7%

Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός ότι στο Άμστερνταμ πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι με 19,3%.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν την Πέμπτη.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του exit poll, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Τα πρώτα συμπεράσματα, σύμφωνα με το exit poll, είναι ότι δεν διακρίνεται εφικτός ο σχηματισμός ούτε ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά ούτε και ενός κεντροαριστερού. Καθώς φαίνεται, για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τουλάχιστον τριών ή ακόμα και τεσσάρων κομμάτων.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι και οι Πράσινοι, που δείχνουν να συγκεντρώνουν 16 έδρες, τετραπλασιάζοντας ουσιαστικά την κοινοβουλευτιοκή τους δύναμη, σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, «πανωλεθρία» υφίστανται οι Εργατικοί, με το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους, καθώς από τις 38 έδρες πέφτουν στις μόλις εννιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στέλεχος των Εργατικών είναι ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δείτε το exit poll με τον πιθανό αριθμό εδρών των κομμάτων και τη σύγκριση με τις εκλογές του 2012...




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης