Ολλανδικές εκλογές: Η μονομαχία Ρούτε - Βίλντερς και ο παράγοντας Ερντογάν

Ολλανδικές εκλογές: Η μονομαχία Ρούτε - Βίλντερς και ο παράγοντας Ερντογάν

Η διπλωματική κόντρα Ολλανδίας - Τουρκίας έχει επηρεάσει τους ψηφοφόρους  - Στις κάλπες που «τρομάζουν την Ευρώπη» περίπου 13 εκατ. πολίτες

Ολλανδικές εκλογές: Η μονομαχία Ρούτε - Βίλντερς και ο παράγοντας Ερντογάν
Οι πολίτες στη χώρα της τουλίπας προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τον νικητή από την διπλωματική κόντρα της Ολλανδίας με τον Ερντογάν: Ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός,
Μαρκ Ρούτε που διεκδικεί μία τρίτη θητεία ή ο σταρ της ολλανδικής Ακροδεξιάς,
Κλείσιμο
Γκέερτ Βιλντερς θα είναι ο νικητής; Το μόνο σίγουρο είναι πως, ρυθμιστής των
ολλανδικών εκλογών θα είναι το κόμμα των Πρασίνων το οποίο αναμένεται να αποσπάσει την τρίτη θέση.

Η ψηφοφορία διεξάγεται από το πρωί χωρίς προβλήματα, με τα 12,9 εκατομμύρια των Ολλανδών να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πρώτο crash test για την Ακροδεξιά στην Ευρώπη, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με την Άγκυρα και την ηγεσία της Τουρκίας. Το μπαράζ δηλώσεων και απαντήσεων τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Μαρκ Ρούτε, φαίνεται να ενισχύει τον Φιλελεύθερο πρωθυπουργό, ο οποίος ύψωσε ανάστημα στην προεκλογική εκστρατεία διατυμπανίζοντας πως η χώρα του δεν δέχεται εκβιασμούς από την Άγκυρα.

Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, δύο δημοσκοπήσεις έδειχναν αποδυναμωμένο το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς κατατάσσοντάς το στην τρίτη (20 έδρες) και στην πέμπτη θέση  (16 έδρες) αντίστοιχα, ενώ το κόμμα του Μαρκ Ρούτε ενισχύεται κατακτώντας 29 έδρες.   

Σε περίπτωση που πέσουν έξω οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και επικρατήσει η Ακροδεξιά, μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, μια νίκη του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) αναμένεται να ενισχύσει τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη με πρώτη και καλύτερη την ηγέτιδα του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου", Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα γίνει στις 23 Απριλίου.Ακολουθεί η Γερμανία με το ευρωσκεπικιστικό κόμμα AfD να διεκδικεί την τρίτη θέση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Διατυμπανίζοντας ότι στόχος του είναι να αποτρέψει την ισλαμοποίηση της Ολλανδίας, ο σταρ της Ακροδεξιάς, Γκέερτ Βίλντερς υιοθετεί ακραίες απόψεις χαρακτηρίζοντας Ολλανδούς μαροκινής καταγωγής "αποβράσματα".  Το κόμμα του υπόσχεται, μεταξύ άλλων, κλείσιμο των τζαμιών και των ισλαμικών σχολείων, την απαγόρευση πώλησης του Κορανίου και την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων μεταναστών στη χώρα.Επίσης τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ολλανδίας από την Ε.Ε και το σφράγισμα των συνόρων.

Μετεκλογικά σενάρια

  Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση με το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού Ρούτε. Ωστόσο τα κύρια κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, όπως οι Εργατικοί και οι Χριστιανοδημοκράτες είναι πρόθυμα να πάρουν μέρος σε μια κυβέρνηση, με τους Πρασίνους να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι δημοσκοπήσεις – αν επιβεβαιωθούν – δείχνουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα  κόμματα προκειμένου να υπάρξει ένα βιώσιμο σχήμα. Κατά μέσο όρο, απαιτούνται τρεις μήνες για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης στην Ολλανδία. Όμως, κανένα κόμμα δεν τείνει χείρα φιλίας στον Βίλντερς. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ένας πιθανός συνασπισμός είναι η συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών (D66), των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.Το οικολογικό κόμμα ενισχύεται σημαντικά με τον επικεφαλής του, Γέσε Κλάβερ, με ρίζες από το Μαρόκο και την Ινδονησία, να έχει απήχηση στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης