Ολλανδικές εκλογές: Μέσω... Τουρκίας κερδίζει ο Ρούτε τον ακροδεξιό Βίλντερς

Ολλανδικές εκλογές: Μέσω... Τουρκίας κερδίζει ο Ρούτε τον ακροδεξιό Βίλντερς

Ο διπλωματικός πόλεμος με την Τουρκία ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί προεκλογικό δώρο της τελευταίας στιγμής για τον Ολλανδό πρωθυπουργό

Ολλανδικές εκλογές: Μέσω... Τουρκίας κερδίζει ο Ρούτε τον ακροδεξιό Βίλντερς
Μία ανάσα πριν από τις ολλανδικές εκλογές
, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα τριών εδρών για τον Ολλανδό πρωθυπουργό,
Μαρκ Ρούτε ενώ ο «Τραμπ της Ολλανδίας», επικεφαλής της Ακροδεξιάς,
Χέερτ Βίλντερς
Κλείσιμο
, ακολουθεί στη δεύτερη θέση. 

Οι εκλογές διεξάγονται την ώρα που κλιμακώνεται ο διπλωματικός πόλεμος με την
Τουρκία ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί προεκλογικό δώρο της τελευταίας στιγμής για τον διοπτροφόρο Ολλανδό πρωθυπουργό. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η απαγόρευση προεκλογικών ομιλιών δύο Τούρκων υπουργών σε ολλανδικό έδαφος τις προηγούμενες ημέρες ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος βοήθησε τον Ρούτε να καλλιεργήσει την εικόνα ενός ισχυρού πολιτικού.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν δέχεται εκβιασμούς, οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν το συντηρητικό φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD) να λάβει περαιτέρω ώθηση στις αυριανές κοινοβουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του λαμβάνει 18%, ποσοστό που του δίνει την πρώτη θέση στο εξαιρετικά κατακερματισμένο ολλανδικό πολιτικό τοπίο. Το κόμμα του έτσι, θα λάμβανε 27 έδρες (σε σύνολο 150) και ο σταρ της Ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς 24 (ποσοστό 16%).  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρούτε μπορεί να επαίρεται ότι κατηύθυνε τη χώρα του εκτός οικονομικής κρίσης - η ολλανδική οικονομία κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% και ο δείκτης της ανεργίας δεν ξεπερνά το 5%. Ωστόσο, δεν κράτησε την υπόσχεση που έδωσε στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του σχετικά με τις κοινωνικές παροχές.

Την ίδια ώρα, ο βασικός ανταγωνιστής του Ολλανδού πρωθυπουργού, ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς  άρχισε να αποδυναμώνεται από το τέλος του περασμένου μήνα.Το Κόμμα για την Ελευθερία "PVV" υποχώρησε δύο μονάδες πίσω από το κυβερνών φιλελεύθερο κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργικού. 

Πιθανόν η στρατηγική που επέλεξε ο Βίλντερς να μην πραγματοποιεί δημόσιες προεκλογικές εμφανίσεις με το επιχείρημα της προσωπικής του ασφάλειας και ακεραιότητας, δεν τον ευνόησε. Πάντως ο ξανθός ακροδεξιός ηγέτης που παρουσιάστηκε ως απειλή για την Ευρώπη και μεγάλη ελπίδα για τους Ευρωπαίους λαϊκιστές δεν φαίνεται να πείθει την πλειοψηφία των Ολλανδών.


Μετεκλογικά σενάρια 
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έξι κόμματα μπορούν να ποντάρουν σε διψήφιο ποσοστό, ενώ για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα. Όμως, κανένα κόμμα δεν τείνει χείρα φιλίας στον Βίλντερς. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ένας πιθανός συνασπισμός είναι η συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών (D66), των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.Το οικολογικό κόμμα ενισχύεται σημαντικά με τον επικεφαλής του Γέσε Κλάβερ, με ρίζες από το Μαρόκο και την Ινδονησία, να έχει απήχηση στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης