Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Η Ρωσία έκλεισε τον τελευταίο αντιδραστήρα πλουτωνίου
Λίγες ημέρες μετά την συμμετοχή της Ρωσίας στην ιστορική σύνοδο κορυφής στις ΗΠΑ για την πυρηνική ασφάλεια, η χώρα έκλεισε ένα αντιδραστήρα ικανό να παράγει πλουτώνιο για οπλικά συστήματα, τον τελευταίο του είδους που υπάρχει στο κόσμο...
Λίγες ημέρες μετά την συμμετοχή της Ρωσίας στην ιστορική σύνοδο κορυφής στις ΗΠΑ για την πυρηνική ασφάλεια, η χώρα έκλεισε ένα αντιδραστήρα ικανό να παράγει πλουτώνιο για οπλικά συστήματα, τον τελευταίο του είδους που υπάρχει στο κόσμο.
O Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε κατά την σύνοδο κορυφής το επικείμενο κλείσιμο του αντιδραστήρα, που λειτουργούσε από το 1964 στη Ζελέζνογκορσκ,πόλη της Σιβηρίας,.
Το πλουτώνιο,μεταξύ άλλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πυρηνικά όπλα.
Η Μόσχα εγκατέλειψε την παραγωγή πλουτωνίου για οπλικά συστήματα το 1995. Εκτοτε,ο αντιδραστήρας στην Ζελέζνογκορσκ παρήγαγε μόνο ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση.
Δύο άλλοι αντιδραστήρες ικανοί να παράγουν πλουτώνιο για οπλικά συστήματα είχαν κλείσει το 1992.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η αμερικανίδα ομόλογός του Χίλαρι Κλίντον υπέγραψαν προχθές Τρίτη στην Ουάσινγκτον συμφωνία με την οποία κάθε χώρα προβλέπεται να καταστρέψει 34 μετρικούς τόνους πλουτωνίου για οπλικά συστήματα από το 2018.
Ο Σεργκέι Κιριγένκο,επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, εκτιμά ότι η συμφωνία θα κοστίσει στη Ρωσία 2,5 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια.Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να δώσουν στην Ρωσία 400 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της προσπάθειας της Μόσχας.
Με την ποσότητα του πλουτωνίου που θα καταστραφεί θα μπορούσαν να κατασκευασθούν περί τα 17.000 πυρηνικά όπλα, είπε ο Κιριγένκο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr