Ανέκδοτες φωτογραφίες από το Άουσβιτς: Γυναίκες και παιδιά βαδίζουν προς τον θάνατό τους...

Ανέκδοτες φωτογραφίες από το Άουσβιτς: Γυναίκες και παιδιά βαδίζουν προς τον θάνατό τους...

Συγκλονιστικές εικόνες που αναδεικνύουν τη θηριωδία μίας εποχής που η ανθρωπότητα οφείλει να αποτρέψει την επανάληψή της

Ανέκδοτες φωτογραφίες από το Άουσβιτς: Γυναίκες και παιδιά βαδίζουν προς τον θάνατό τους...
Έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια, αλλά οι μνήμες από την κόλαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μία κόλαση δια χειρός Ναζί, δεν έχουν σβήσει. Οι πληγές από την τραγική εκείνη περίοδο παραμένουν -σε πολλές περιπτώσεις- νωπές και τα ντοκουμέντα από το δράμα όσων μπήκαν στο στόχαστρο του Αδόλφου Χίτλερ και της κουστωδίας του εξακολουθούν να σοκάρουν. Πρόσφατα ήρθαν στο φως νέες, ανέκδοτες εικόνες από το κολαστήριο του Άουσβιτς. Φωτογραφίες που δείχνουν γυναίκες με παιδιά στα χέρια, να οδηγούνται στην υψικάμινο. Μέσα στην άγνοιά τους για το μέλλον που τους επιφύλασσαν οι γκεσταπίτες της ναζιστικής Γερμανίας, βαδίζουν με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους, λες και μία ανώτερη δύναμη, μία υψηλή αίσθηση, τους προειδοποιούσε ότι το τέλος, το τραγικό τέλος, πλησιάζει.

Το Άουσβιτς στέκεται αγέρωχο σήμερα και έχει μετατραπεί σε μουσείο, ώστε να θυμίζει σε όλους τη θηριωδία των εθνικοσοσιαλιστών του Χίτλερ. Ένα μουσείο του τρόμου, ένα ζωντανό θρίλερ, που η πολωνική κυβέρνηση θέλησε να το αξιοποιήσει για να θυμούνται οι παλιοί, όσοι έχουν απομείνει ζωντανοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Ένα μνημείο που συμβολίζει την απόλυτη απανθρωπιά, τον βανδαλισμό της ψυχής μίας ολόκληρης γενιάς και τα όρια που είναι ικανός να διαβεί και να υπερβεί ο άνθρωπος.

Κλείσιμο
Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Αφορούν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά εβραϊκής καταγωγής. Το θέμα δεν είναι η καταγωγή, αλλά ο άνθρωπος. Αθώες ψυχές μεταφέρθηκαν στους θαλάμους γκαζιού, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή. Οι φωτογραφίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα από απόγονο στρατιώτη Ναζί. Αναδεικνύουν, δε, το μέγεθος της διαστροφής. Οι Γερμανοί στρατιώτες όχι μόνο συμμετείχαν σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη, το βδέλυγμα στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά συμμετείχαν ηθελημένα, τραβώντας φωτογραφίες και πλάνα, προκειμένου να απαθανατίσουν τις «ηρωικές» στιγμές που οι ίδιοι θεωρούσαν ότι ζούσαν.

Μέσα στην αλαζονεία τους, ωστόσο, προσέφεραν και μία μεγάλη υπηρεσία στην ανθρωπότητα. Διατήρησαν ζωντανές τις πράξεις και τις μνήμες εκείνης της περιόδου, με την ελπίδα ότι οι σημερινές γενιές θα διδαχθούν και θα επιλέξουν έναν διαφορετικό δρόμο. Κόντρα σε κάθε συμφέρον, σε κάθε φιλοδοξία, σε κάθε προσωπική επιδίωξη. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην επαναληφθούν και να εξαλειφθούν από κάθε γωνιά της Γης μας, εικόνες σαν αυτές που θα δείτε παρακάτω... 




















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης