Πρώτες κυρίες των ΗΠΑ στην ορκωμοσία: Είναι η Μελάνια η νέα Τζάκι;

Πρώτες κυρίες των ΗΠΑ στην ορκωμοσία: Είναι η Μελάνια η νέα Τζάκι;

Μια αναδρομή στις εμφανίσεις των συζύγων των Αμερικανών προέδρων την ημέρα της ορκωμοσίας, με αξέχαστες στιλιστικές επιλογές, αλλά όχι πάντα για την κομψότητα τους

Πρώτες κυρίες των ΗΠΑ στην ορκωμοσία: Είναι η Μελάνια η νέα Τζάκι;
Μια κόκκινη γραβάτα-σημαία φόρεσε ο Ντοναλντ Τραμπ στην ορκωμοσία του, αλλά όλοι κοίταγαν την Μελάνια που με ένα κασμιρένιο φόρεμα σε ανοιχτό γαλάζιο και ίδιο χρώμα μακριά γάντια, και απίστευτο sixties look, έλαμπε, βάζοντας υποψηφιότητα για μια από τις καλύτερες εμφανίσεις Πρώτης Κυρίας σε ορκωμοσία. 

Η συγκεκριμένη τελετή βέβαια είναι δύσκολη για τις συζύγους των Αμερικανών προέδρων, καθώς γίνεται στις 20 Ιανουαρίου σε ανοιχτό χώρο στην Ουάσιγκτον, με συνήθως πολύ κρύο. Οπότε, είναι υποχρεωμένες στις περισσότερες περιπτώσεις να διαλέξουν ένα παλτό το οποίο κουμπώνουν, όπως και καπέλα και γάντια για να αντέξουν. Μια κατάσταση δηλαδή που δεν βοηθά ιδιαίτερα για να πετύχουν σε κομψές εμφανίσεις.

Κλείσιμο
Εμείς ανατρέξαμε στις προηγούμενες ορκωμοσίες αναζητώντας την καλύτερη εικόνα από πλευράς στυλ, μένοντας βέβαια στο τι φόρεσαν οι Πρώτες Κυρίες στην πρωινή τελετή. Καθώς, το βράδυ στις δεξιώσεις, όλες ξεφάντωναν φορώντας μακριές τουαλέτες και προσφέροντας μια τελείως διαφορετική εικόνα. Ποια ήταν όμως η καλύτερη πρωινή εμφάνιση τα τελευταία 70 χρόνια; Αυτή που υποπτεύεστε.

Αναπάντεχη ήταν η ορκωμοσία το 1945 του Χάρι Τρούμαν καθώς έγινε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Φ. Ρούσβελτ. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε εντός του Λευκού Οίκου με τον Τρούμαν να έχει μόλις επιστρέψει από μια συνεδρίαση του Κογκρέσου. Οπότε η συντηρητική εμφάνιση της γυναίκας του Μπες δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Μια εμφάνιση όμως με ταγιέρ, καπέλο και δαντελένιο γιακά που ακολουθεί τα συντηρητικά πρότυπα της εποχής. Το ίδιο συνέβη και το 1949, όταν ξεκίνησε και η τηλεοπτική μετάδοση της προεδρικής ορκωμοσίας, όπου η Μπες πέρασε ξανά απαρατήρητη.






Η Μάμι Αιζενχάουερ στην εποχή της είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο κομψές επώνυμες κυρίες. Στις 2 ορκωμοσίες του συζύγου της όμως του διάσημου Άικ, το 1953 και 1957, η επιλογή της ήταν πολύ συμβατική χωρίς όμως κάποια στιλιστική παρασπονδία, με εξαίρεση ίσως τα καπέλα. Μακριά φορέματα, γούνινη εσάρπα, λευκά γάντια, ότι δηλαδή θεωρούνταν στη δεκαετία εκείνο αντάξιο μιας περήφανης αστής.



Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει την έμπνευση της Μελάνια Τραμπ για την σημερινή της εμφάνιση δεν χρειάζεται να ψάξει μακριά. Είναι σε απόχρωση και στυλ πολύ κοντά σε εκείνη της Τζάκι Κένεντι, η οποία εμφανίστηκε στη ορκωμοσία του Τζον το 1961 με γκρι-γαλάζιο παλτό με μεγάλα κουμπιά και μακριά δερμάτινα γάντια αλλά και γούνινο μανσόν. Μια κλασική επιλογή που την έχουν μιμηθεί πολλές επώνυμες και παραμένει όπως αποδείχθηκε διαχρονική. Και ναι ήταν η καλύτερη εμφάνιση!



Ο Λίντον Τζόνσον έζησε δύο τελετές ορκωμοσίας. Η πρώτη όμως ήταν η συγκλονιστική καθώς έγινε το 1963 λίγο αργότερα από τη δολοφονία Κένεντι, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που επέστρεφε στην Ουάσιγκτον με τη σωρό του Τζον. Δίπλα του ήταν η Τζάκι Κένεντι σοκαρισμένη. Η επόμενη ορκωμοσία του όμως ακολούθησε το εορταστικό τυπικό, το 1965 με την σύζυγο του, την γλυκιά Λέιντι Μπερντ να κρατά τη Βίβλο. Και εδώ έχουμε μια πολύ συντηρητική εικόνα με μακρύ κόκκινο παλτό και καπέλο, με ένα μάλλον άτυχο μαύρο λαιμοδέτη.



Για κάποιο λόγο η Πατ, σύζυγος του Ρίτσαρντ Νίξον στην πρώτη του ορκωμοσία το 1969 ακολούθησε και αυτή την «κόκκινη» επιλογή παλτού. Μόνη διαφορά πως το καπέλο ήταν γούνινο, ένα σετ το οποίο ξαναφόρεσε σε επίσημες εκδηλώσεις. Επίσης μια αδιάφορη εικόνα η οποία όμως την αδικεί καθώς ήταν από τις πιο δραστήριες και δυναμικές Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ. Στην επόμενη θητεία του Νίξον που ξεκίνησε το 1973, εμφανίστηκε σαφώς βελτιωμένη με ένα τυρκουάζ παλτό με μεγάλο γούνινο γιακά.





Το γνωστό γαλάζιο που πάει σε κάθε περίπτωση διάλεξε, μάλλον για λόγους ασφαλείας, η Λόρα Μπους το 2001. Το βελτίωσε όμως σημαντικά στην επόμενη ορκωμοσία του Τζορτζ υιού, το 2005 με ένα πολύ όμορφο λευκό παλτό χωρίς γιακά με δαντελένιες λεπτομέρειες. Απογοήτευση όμως ήταν η εμφάνιση των κορών του ζεύγους...





Κάτι δύσκολο να περιγραφεί φόρεσε η Μισέλ Ομπάμα το 2009 σε ανοιχτό λαδί με κεντήματα, κορδέλες κ.λπ. κ.λπ. Το έσωσε όμως καθώς κινήθηκε με τη γνωστή αυτοπεποίθηση της. Το 2013 η κατάσταση δεν βελτιώθηκε καθώς ένα καρό παλτό με μια ζώνη από την Άρτα (και τα Γιάννενα) θόλωσαν την εικόνα. Για να την υπερασπιστούμε όμως, στις βραδινές δεξιώσεις της ίδιας ημέρας έκανε grande εμφανίσεις.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης