Με κρατούν απομονωμένο κι αυτό με κάνει πιο ριζοσπαστικό, υποστηρίζει ο ακροδεξιός Μπρέιβικ

Με κρατούν απομονωμένο κι αυτό με κάνει πιο ριζοσπαστικό, υποστηρίζει ο ακροδεξιός Μπρέιβικ

Εδώ και 5,5 χρόνια κρατείται μόνος του σε τρία κελιά με τηλεοράσεις, βιντεοπαιγνίδια και όργανα γυμναστικής, αλλά δεν του επιτρέπεται να βρίσκεται με άλλους κρατούμενους ή να συναντά όποιον θέλει να τον δει 

Με κρατούν απομονωμένο κι αυτό με κάνει πιο ριζοσπαστικό, υποστηρίζει ο ακροδεξιός Μπρέιβικ
Ο ακροδεξιός Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους, απέδωσε σήμερα τη ριζοσπαστικοποίησή του στην παρατεταμένη κράτησή του σε απομόνωση στη φυλακή, κεντρικό σημείο στη δίκη που τον φέρνει αντιμέτωπο με το νορβηγικό κράτος.

«Έγινα πιο ριζοσπαστικός. Ήμουν από την αρχή ριζοσπαστικός, αλλά αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια, έγινα πολύ πιο ριζοσπαστικός», υποστήριξε ο Μπρέιβικ καταθέτοντας κατά την τρίτη ημέρα της εξέτασης της έφεσης που έχει ασκήσει το κράτος αφού
καταδικάσθηκε πέρυσι για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης του ακροδεξιού δολοφόνου.

Κλείσιμο
Στις 22 Ιουλίου 2011, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, ο Μπρέιβικ είχε καταδιώξει για περισσότερο από μία ώρα τους συμμετέχοντες σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στο νησί Ουτόγια και είχε σκοτώσει 69 απ' αυτούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι. Λίγο νωρίτερα, είχε σκοτώσει άλλους οκτώ ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο.

Τον Αύγουστο 2012 καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 21 ετών που μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον. Οι συνθήκες κράτησής του χαρακτηρίζονται άνετες, καθώς έχει στη διάθεσή του τρία κελιά στα οποία υπάρχουν τηλεοράσεις, βιντεοπαιγνίδια και όργανα γυμναστικής.

Εντούτοις η Νορβηγία καταδικάσθηκε τον περασμένο Απρίλιο για «απάνθρωπη» και «εξευτελιστική» μεταχείριση που παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό συνέβη λόγω της παρατεταμένης απομόνωσης του Μπρέιβικ, ο οποίος για λόγους ασφαλείας κρατείται εδώ και πεντέμισι χρόνια μακριά από άλλους φυλακισμένους.

Αυτό το καθεστώς φυλάκισης καθιστά τον κρατούμενο «πνευματικά ευάλωτο», σύμφωνα με τον αντιπρόσωπό του Έισταϊν Στόρβικ.

«Έχω επηρεασθεί σοβαρά από την απομόνωση και η ριζοσπαστικοποίηση είναι ίσως η πιο σοβαρή συνέπεια της απομόνωσής μου», επέμεινε σήμερα ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστης των πιο αιματηρών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Νορβηγίας μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Το κράτος από την πλευρά του αμφισβητεί ότι είναι απομονωμένος, επισημαίνοντας τις πολλαπλές δραστηριότητες που του προτείνονται, την αλληλογραφία του με τον έξω κόσμο και τις πολυάριθμες αλληλεπιδράσεις που έχει με τα πρόσωπα που τον επιβλέπουν, το ιατρικό προσωπικό, τους πάστορες, τους συνηγόρους του, καθώς και με έναν σωφρονιστικό επισκέπτη.

Η δίκη διεξάγεται στη φυλακή του Σίεν όπου είναι φυλακισμένος ο Μπρέιβικ, πρόκειται να διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου και η ετυμηγορία αναμένεται τον Φεβρουάριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης