Τουρκία: Λένε ότι ξέρουν τον τρομοκράτη του Reina, αναζητούν τον άνθρωπο-κλειδί

Τουρκία: Λένε ότι ξέρουν τον τρομοκράτη του Reina, αναζητούν τον άνθρωπο-κλειδί

Μετά τις απανωτές γκάφες των τουρκικών αρχών ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκε ο δράστης - Ποιος είναι ο ρόλος του «Γιουσούφ Χότζα» με τον οποίο ο τζιχαντιστής επικοινώνησε μετά την επίθεση - Άλλες τρεις οικογένειες συνελήφθησαν στη Σμύρνη

Τουρκία: Λένε ότι ξέρουν τον τρομοκράτη του Reina, αναζητούν τον άνθρωπο-κλειδί
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ Reina 
της Κωνσταντινούπολης που στοίχισε τη ζωή σε 39 άτομα λίγο μετά τον ερχομό του νέου έτους. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τον εγκέφαλο του μακελειού φαίνεται πως ανακάλυψαν οι τουρκικές αρχές αφού φαίνεται πως εντόπισαν το πρόσωπο - κλειδί στο οποίο τηλεφώνησε ο δράστης αμέσως μετά την επίθεση.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ο δράστης αφού σκόρπισε το θάνατο επιβιβάστηκε σε ταξί και ζήτησε από τον οδηγό του να τηλεφωνήσει από το κινητό του τηλέφωνο. Οι πληροφορίες λένε ότι τηλεφώνησε στον «Γιουσούφ Χότζα» με τον οποίο ο δράστης έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από το Ικόνιο της Τουρκίας και εγκαταστάθηκαν στο Ζεϊτίνμπουρνου. Αυτό το πρόσωπο θεωρείται ότι έδωσε την εντολή στον δράστη να κάνει την επίθεση και για αυτό ήταν το πρώτο πρόσωπο με το οποίο επικοινώνησε μαζί του αμέσως μετά την επίθεση.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κωδικός του δράστη είναι «Εμπού Μουσλίμ Χορασάνι» ο οποίος για να βγει από το κλαμπ χωρίς να κινήσει υποψίες, προσποιήθηκε τον τραυματισμένο αφού άλλαξε προηγουμένως το μπουφάν του. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς άλλαξε συνολικά οκτώ ταξί τα οποία εντόπισε η τουρκική αστυνομία για να πάρει καταθέσεις από τους οδηγούς τους. Να θυμίσουμε ότι εκείνο το βράδυ άφησε στο μαγαζί το μπουφάν μέσα στο οποίο είχε 500 λίρες.

Τσαβούσογλου: Ταυτoποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκε ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης.

«Ο άνθρωπος που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ταυτοποιήθηκε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, περίπου 20 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Άλλες τρεις οικογένειες συνελήφθησαν στη Σμύρνη

Εν τω μεταξύ η αστυνομία συνέλαβε τρεις οικογένειες στη Σμύρνη που συνδέονται με τον δράστη καθώς πριν την επίθεση στο Reina όλες τους ζούσαν στο Ικόνιο. Η αστυνομία που επισκέφθηκε τα σπίτια τους στο Ικόνιο δεν βρήκε κανέναν μέσα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκ νέου ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους. Τελικά τους βρήκαν οι αστυνομικές αρχές της Σμύρνης και τους συνέλαβε στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό του δράστη.

Από γκάφα σε γκάφα οι τουρκικές αρχές 

Την ίδια ώρα το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δολοφόνου 39 ατόμων την Πρωτοχρονιά στο κλαμπ Reina συνεχίζεται σε όλη την Κωνσταντινούπολη και την Προύσα, με τις Αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να αλλάξουν το κλίμα μετά τις απανωτές γκάφες στις οποίες έχουν υποπέσει, φανερώνοντας τον πανικό που τις διακατέχει, αλλά και την έλλειψη οργάνωσης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας ενός νεαρού που φερόταν να είναι ο μακελάρης, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ήταν επιχειρηματίας από το Καζακστάν που ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη και που για λίγες ώρες έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα, την Τρίτη οι Αρχές συνέχισαν τις λανθασμένες πληροφορίες εμπλέκοντας εκ νέου στην υπόθεση αθώο άνθρωπο, καθώς έδωσαν στη δημοσιότητα το διαβατήριο ενός Κιργίζιου αναφέροντας πως με αυτό μπήκε στην Τουρκία ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης.

Τελικά όπως προέκυψε, ο άνδρας που ονομαζόταν Λάχε Μασράποφ, διαβατήριο του οποίου οι τουρκικές αρχές εμφάνισαν ως έγγραφο της «ταυτότητας» του δράστη του μακελειού, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το μακελειό.

Ειδικότερα, οι αρχές του Κιργιστάν συνέλαβαν τον Μασράποφ που επέστρεψε στη χώρα από την Τουρκία, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας μετά από την έκθεσή του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία τον είχαν κατονομάσει ως ύποπτο για την επίθεση. Ο Μασράποφ οδηγήθηκε στα γραφεία της GKNB και έδωσε κατάθεση. 

Όταν ρωτήθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, ο ίδιος ο Μασράποφ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, λέγοντας ότι «Δεν είχα ιδέα για το ποιος είναι ο τρομοκράτης και δεν ξέρω πως η φωτογραφία του διαβατηρίου μου βρέθηκε στα social media. Όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, εγώ ήμουν στο Κιργιστάν».

Μετά από εξηγήσεις που δόθηκαν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο Μασράποφ αφέθηκε ελεύθερος όντας θύμα της παραπληροφόρησης και της προχειρότητας των γειτόνων μας.

Βίντεο-ντοκουμέντο: Ο μακελάρης του «Reina» λίγη ώρα πριν από την επίθεση  

Ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, το οποίο δείχνει τον δράστη της φρικτής επίθεσης λίγη ώρα πριν σκορπίσει τον θάνατο το ίδιο βράδυ. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το βίντεο τραβήχτηκε στις 22:49, περίπου δύο ώρες πριν από την επίθεση. 

Ο δράστης φαίνεται να φεύγει από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, πιθανόν με προορισμό το μοιραίο κλαμπ, όπου εκτέλεσε 39 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν πλέον την ταυτότητα του δράστη που φέρεται να ήρθε νωρίτερα το 2016 στο Ικόνιο από τη Συρία. 



Δείτε βίντεο: Τουρκία: Λένε ότι ξέρουν τον τρομοκράτη του Reina, αναζητούν τον άνθρωπο-κλειδί


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης