Έκτακτη σύσκεψη Πούτιν-Λαβρόφ μετά τη δολοφονία του πρέσβη στην Άγκυρα

Έκτακτη σύσκεψη Πούτιν-Λαβρόφ μετά τη δολοφονία του πρέσβη στην Άγκυρα

Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας - Η Μόσχα θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ο Ερντογάν ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Ρώσο πρόεδρο

Έκτακτη σύσκεψη Πούτιν-Λαβρόφ μετά τη δολοφονία του πρέσβη στην Άγκυρα
Τη διεξαγωγή έκτακτου συμβουλίου μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του πρέσβη στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πρεσβεία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία υπέκυψε στα τραύματά του, έκανε λόγο περί τρομοκρατικής ενέργειας και διεμήνυσε πως η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Σήμερα σε μια επίθεση στην Άγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, τραυματίστηκε και υπέκυψε», είπε η Ζαχάροβα. «Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να ενημερώσει προσωπικά τον Ρώσο ομόλογό του.

Κλείσιμο
Μία ημέρα πριν την τριμερή Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν

Οι συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας που είναι προγραμματισμένες για αύριο στην Μόσχα, ανάμεσα στην Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν θα πραγματοποιηθούν κανονικά, παρά την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας του Ιράν και της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Μόσχα. Μια διπλωματική πηγή στην τουρκική πρεσβεία στην Μόσχα δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στην Μόσχα. «Η τριμερής συνάντηση Ρωσίας–Ιράν–Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρισκόταν στην αεροπορική πτήση προς την ρωσική πρωτεύουσα την ώρα της δολοφονίας του πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη δολοφονική ενέργεια

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την δολοφονική επίθεση εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία νωρίτερα σήμερα. Ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ υπέκυψε στα τραύματά του μετά την επίθεση που δέχθηκε από έναν ένοπλο ενώ εκφωνούσε ομιλία σε μια γκαλερί τέχνης στην Άγκυρα. «Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας από όπου κι αν προέρχεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωσή του. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον πρεσβευτή και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Αβραμόπουλος: Δεν είναι καλά σημάδια αυτά - Όαση ασφαλείας η Ελλάδα

«Δεν είναι καλά σημάδια αυτά», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Καρλόφ, στην Άγκυρα.

Ο κ.Αβραμόπουλος, πληροφορούμενος την δολοφονική επίθεση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό, σχολίασε ότι η «Ελλάδα είναι και θα παραμείνει όαση ασφάλειας».

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τόξο αστάθειας, από την Τυνησία ως την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αβραμόπουλος.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Δημήτρης Βίτσας

Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης, για την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Άμυνας, Δημήτριος Βίτσας. Ο κ. Βίτσας εξέφρασε και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον «φίλο ρωσικό λαό».

Συρία: Για «απεχθές έγκλημα» έκανε λόγο ο Άσαντ

Η Συρία, χώρα σύμμαχος της Ρωσίας, καταδίκασε σήμερα την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την «απεχθές έγκλημα».

«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος την δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» τονίζεται στην ανακοίνωση από το συριακό ΥΠΕΞ.

Λοβέρδος: Πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Γκεναντίεβιτς Κάρλοφ απόψε στην Άγκυρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη Αντρέι Γκεναντίεβιτς Κάρλοφ απόψε στην Άγκυρα αποτελεί πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη, ενισχύει τις εκπεφρασμένες ανησυχίες μας για την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και εντείνει την ανάγκη για επαγρύπνηση, σύνεση, προσοχή και κυρίως πρωτοβουλίες από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης στον χειρισμό των θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».

ΟΗΕ: Τρομοκρατική επίθεση η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» όπως χαρακτήρισε την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ στην Αγκυρα.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναδιατύπωσαν την ανάγκη να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι αυτουργοί, οι οργανωτές, οι χρηματοδότες και οι υποστηρικτές των τρομοκρατικών επιθέσεων», ανέφερε στην ανακοίνωση του το 15μελες ΣΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης