Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία: Θα είναι ο Χόφερ ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος της Ευρώπης;

Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία: Θα είναι ο Χόφερ ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος της Ευρώπης;

Το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το εκείνο του δεύτερου γύρου στις 22 Μαΐου, που άγγιξε το 72,65%,  με τους Αυστριακούς να δείχνουν κουρασμένοι από τις συνεχείς εκλογές

Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία: Θα είναι ο Χόφερ ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος της Ευρώπης;
Για δεύτερη φορά μέσα έξι μήνες, οι Αυστριακοί καλούνται να βρεθούν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, επιλέγοντας ανάμεσα στον υποστηριζόμενο από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.

Το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό, καθώς κρίνεται το εάν η Αυστρία θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης με πρόεδρο προερχόμενο από ακροδεξιό κόμμα.

Το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το εκείνο του δεύτερου γύρου στις 22 Μαΐου, που άγγιξε το 72,65%,  με τους Αυστριακούς να δείχνουν κουρασμένοι από τις συνεχείς εκλογές αλλά και να επηρεάζονται από την ημερομηνία αυτών, μιας και είναι μία ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα.

Κλείσιμο
Το αποτέλεσμα αναμένεται να έχει ξεκαθαριστεί πιθανόν μόνο το απόγευμα της Δευτέρας ή ακόμη και το πρωί της Τρίτης, καθώς ο σημερινός επαναληπτικός γύρος των εκλογών δεν αναμένεται να δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων που φέρεται να αγγίξουν ίσως και τις 700.000 και των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κάλπες κλείνουν σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν πρώτα αποτελέσματα από καταμετρημένες ψήφους, ενώ για τις 20:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως τις επιστολικές ψήφους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μάχη είναι «στήθος με στήθος», με την διαφορά των δύο υποψηφίων να είναι ελάχιστη, με τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χοφερ, ωστόσο, να φέρεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει τις εκλογές της 22ας Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ, ωστόσο το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με μία αμφιλεγόμενη απόφασή του είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα και είχε ορίσει επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, αποδεχόμενο σχετική προσφυγή που είχε καταθέσει το Κόμμα των Ελευθέρων μετά την ήττα του υποψηφίου του.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστολικές ψήφοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στις 22 Μαίου, καθώς ο ίδιος συγκέντρωσε κατά 174.535 περισσότερες από τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που τελικά του εξασφάλισε ένα προβάδισμα κατά 30.863 ψήφους, οι οποίες και τον ανέδειξαν σε νικητή του δευτέρου γύρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης