Διχασμένη η ΕΕ για τη μετεγκατάσταση

Χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες - Διχογνωμία των κρατών μελών και για το Δουβλίνο

Χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο και με εμφανή τη διχογνωμία των Ευρωπαϊκών θεσμών και των διαφόρων κρατών μελών γύρω από το Δουβλίνο και τη μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JAI) στις Βρυξέλλες. 

Τα θέματα αυτά συνεχίζουν να διχάζουν τις διάφορες πλευρές, κάτι που φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Ο Σλοβάκος Υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Καλινάκ (υπενθυμίζουμε η Σλοβακία κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου ως τον Δεκέμβριο) τόνισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δεν δουλεύει καθώς ο αριθμός των 160.000 μεταναστών
και προσφύγων προς μετακίνηση είναι πολύ μικρός για να καλύψει τα εκατομμύρια που εισήλθαν στην ΕΕ και αφετέρου κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Οι θέσεις αυτές αντικατοπτρίζουν το χθεσινό «δείπνο εργασίας» όπου οι ΥΠΕΣ εξέτασαν το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων σύμφωνα με πρόταση της Σλοβακικής Προεδρίας για μια «αποτελεσματική αλληλεγγύη, ενόψει της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Αυτό θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιλέγουν τον τρόπο συνδρομής τους στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή των μεταναστών και των προσφύγων στη χώρα εισόδου τους. 

Η πρόταση αυτή, αν και πολύ κοντά στις απόψεις της άτυπης ομάδας κρατών του «Βιζεγκραντ» δεν έγινε δεκτή από μεγάλο μέρος των κρατών μελών που αποδέχονται το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην αποδοχή προσφύγων. 

Παρά τις εκκλήσεις του Επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για περαιτέρω ενίσχυση των κρατών-συνόρων της μετανάστευσης, ο Σλοβάκος Υπουργός υπογράμμισε πως οι τελικές χώρες προορισμού αποτελούν και τους κύριους αποδέκτες των βαρών της μετανάστευσης και πρέπει να βοηθηθούν και να γεφυρωθούν οι απόψεις μεταξύ των κρατών μελών. 

Στο θέμα του Δουβλίνου οι αξιωματούχοι κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους με τον Ρόμπερτ Καλινάκ να δηλώνει πως η διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνου συνεχίζεται και πως η Σλοβάκικη Προεδρία θα παρουσιάσει μια πιο πλήρη πρόταση ως το τέλος του έτους, στο επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών, ενώ ο Επίτροπος Αβραμόπουλος δήλωσε πως «το Δουβλίνο δεν δούλευε ποτέ» και πως εικάζει πως η τελική πρόταση για το Δουβλίνο θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr