Οργή Σουλτς για Ερντογάν μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος

Οργή Σουλτς για Ερντογάν μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος

Θέμα σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας θέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου - "Η Τουρκία γυρίζει τη πλάτη στη Δημοκρατία, αμφισβητεί τις αρχές και τη σχέση της με την ΕΕ" 

Οργή Σουλτς για Ερντογάν μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος
Ιδιαίτερα αυστηρή απάντηση στις ενέργειες του τουρκικού καθεστώτος να συλλάβει βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ανάμεσά τους και των δύο ηγετών του,  δίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Χαρακτηρίζει τις συλλήψεις ως "ανατριχιαστικό σήμα για τον πλουραλισμό και χτύπημα της Δημοκρατίας στη Τουρκία". 

Ο κ. Σουλτς σημειώνει πως οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εγείρουν ερωτήματα για τη βάση πάνω στην οποία υπάρχει μία «βιώσιμη σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα, αλλά και για τις ίδιες τις «ευρωπαϊκές βλέψεις» της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη και μέλος της τελωνειακής ένωσης.

«Οι τουρκικές Αρχές δεν σπρώχνουν απλώς την Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία, αλλά γυρνάνε τις πλάτες τους στις αξίες, τις αρχές, τις νόρμες και τους κανόνες που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Από την πλευρά της, η Γερμανία κάλεσε τον Τούρκο επιτετραμμένο για εξηγήσεις, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία «αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης ή τη φυλάκισή της».

Κλείσιμο
Ανησυχία και από την Γαλλία

Οι συλλήψεις Κούρδων βουλευτών στην Τουρκία αποτελούν πηγή «σοβαρής ανησυχίας» για τη Γαλλία, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» περιλαμβανομένης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο κ. Σουλτς είναι σε διαρκή επαφή με την Μογκερίνι, τον αρμόδιο επίτροπο για Χαν και τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και αντιμετωπίζει τα γεγονότα ως επείγοντα, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ και μέλος της τελωνειακής ένωσης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης