Συρία: Ο Άσαντ μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία

Συρία: Ο Άσαντ μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία

«Βοήθεια στο Χαλέπι μόνο μέσω κυβέρνησης και ΟΗΕ», ήταν το σαφές μήνυμα των συνεργατών του Σύρου προέδρου

Συρία: Ο Άσαντ μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία
Η κυβέρνηση της Συρίας δήλωσε την Τρίτη (13/9) ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε διανομή βοήθειας στο Χαλέπι χωρίς να έχει προηγηθεί συντονισμός από την ίδια και τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως για εκείνη τη βοήθεια που θα προέρχεται από την Τουρκία, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

«Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι που δεν συντονίζεται διαμέσου της συριακής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως από το τουρκικό καθεστώς", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφέρθηκε σε μια ανακοίνωση του «τουρκικού καθεστώτος για την πρόθεσή του να αποστείλει αυτό που αποκαλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι».
Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα του ξεκίνησε «τις ετοιμασίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι».
Κλείσιμο

Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατιώτες εγκατέστησαν ένα σημείο παρακολούθησης στον δρόμο Καστέλο, έναν ζωτικής σημασίας άξονα για τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπίου, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα δημοσιογράφους που βρίσκονται επί τόπου.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και Ria Novosti, ρώσοι στρατιώτες έλαβαν θέσεις και εγκατέστησαν ένα «κινητό κέντρο παρακολούθησης».
Τα ρωσικά πρακτορεία δεν διευκρινίζουν αν ο συριακός στρατός, που ελέγχει αυτό τον δρόμο, έχει αποσυρθεί. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή η Ουάσινγκτον και η Μόσχα προβλέπει την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές, όπως το Χαλέπι, διαμέσου της «αποστρατιωτικοποίησης» τoυ Καστέλο.

«Αυτός ο δρόμος θα είναι η κύρια δίοδος για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ρωσικού στρατιωτικού κέντρου παρακολούθησης της εκεχειρίας, ο συνταγματάρχης Σεργκέι Καπιτσίν, τον οποίο επικαλείται το Interfax.

Σύμφωνα με το Almasdarnews, μια καλά πληροφορημένη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα, η ανώτατη διοίκηση του συριακού στρατού έδωσε εντολή στα επίλεκτα στρατεύματα που βρίσκονται στον δρόμο να υποχωρήσουν ένα χιλιόμετρο βόρεια του δρόμου ώστε να επιτρέψουν στους ρώσους στρατιώτες να διευκολύνουν τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου κατά μήκος του δρόμου αυτού.

Παρόμοιες ομάδες ρώσων στρατιωτών αναμένεται να αναπτυχθούν στην αλ-Μακράκα, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χαλέπι και στη Χάμα (κέντρο), ανέφερε χθες βράδυ ο ρωσικός στρατός. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα (12/9) και τηρείτο γενικά σήμερα.

Η παύση των μαχών θα επιτρέψει την αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στις πολιορκημένες περιοχές, ιδίως στο ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι.

Από το πρωί της Τρίτης, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται και στις δύο πλευρές, στα πιστά στην κυβέρνηση στρατεύματα και στους αντάρτες, δεν κατέγραψαν καθόλου πυρά ή βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης