Iταλία: Νέα κατάρρευση σε πτέρυγα σχολείου στο Αματρίτσε λόγω μετασεισμικών δονήσεων

Iταλία: Νέα κατάρρευση σε πτέρυγα σχολείου στο Αματρίτσε λόγω μετασεισμικών δονήσεων

Το κτίριο είχε ανακαινιστεί μόλις πριν τρία χρόνια, ωστόσο δεν εφαρμόστηκαν όσα προβλέπει η αντισεισμική νομοθεσία - Πάπας: «Θα επισκεφθώ το Αματρίτσε μόλις καταστεί δυνατόν» 

Iταλία: Νέα κατάρρευση σε πτέρυγα σχολείου στο Αματρίτσε λόγω μετασεισμικών δονήσεων
Μετασεισμικές δονήσεις έντασης 3,7 και 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, στις 15.07 και 17.55 (ώρα Ιταλίας) προκάλεσαν νέα κατάρρευση πτέρυγας του ήδη σοβαρά κατεστραμμένου δημοτικού σχολείου του Αματρίτσε, «Ρόμολο Καπράνικα», όπως έκανε γνωστό, πριν λίγο, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας.
 
Το σχολείο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την πρώτη, κυρίως, σεισμική δόνηση, στις 03.32 την νύχτα της περασμένης Τετάρτης. Ο Ιταλικός τύπος, παράλληλα, αναφέρεται με έμφαση στο ότι το σχολικό συγκρότημα είχε ανακαινισθεί πριν μόλις τρία χρόνια, και θα έπρεπε, κατά συνέπεια, να εφαρμοσθεί ό,τι ακριβώς προβλέπει η αντισεισμική νομοθεσία.

Κλείσιμο

 
Oι σημερινές μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στην Λ΄'Ακουϊλα, ενώ το επίκεντρο της δεύτερης ήταν στην σεισμόπληκτη Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.
Πάπας Φραγκίσκος: Θα επισκεφτώ το Αματρίτσε μόλις καταστεί δυνατόν


Στο μεταξύ, η Καθολική Συνέλευση Επισκόπων Ιταλίας διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των σεισμοπαθών και την ανοικοδόμηση. Με βάση τον έως τώρα απολογισμό, έπειτα από συγκρίσεις διάφορων στοιχείων, ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ανέρχεται στους διακόσιους ενενήντα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, οι αγνοούμενοι «είναι πιθανόν να είναι περίπου δέκα».
 
Οι εισαγγελίες των πόλεων Ριέτι και 'Ασκολι Πιτσένο ξεκίνησαν έρευνα για εξ αμελείας καταστροφή, με αναφορά σε πιθανές κακοτεχνίες που μπορεί να συνέβαλαν στην κατάρρευση των σπιτιών. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ριέτι, αν και δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη συγκεκριμένες κατηγορίες, ερευνώνται εκατόν δεκαπέντε περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κακής ποιότητας οικοδομικά υλικά.


 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σχολείου του Αματρίτσε, το οποίο είχε ανακαινισθεί πριν μόλις τρία χρόνια. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι κύριες ευθύνες βαραίνουν τον δήμο του χωριού ή την περιφέρεια, αλλά φαίνεται ήδη να έχει προκύψει ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει τα έργα ανακαίνισης, είχε εμπλακεί παλαιότερα σε έρευνες για έργα κακής ποιότητας.
 
Στο μεταξύ, ο εθνικός εισαγγελέας της Ιταλίας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι, κάνει γνωστό ότι πρόκειται να ασκήσει τον μέγιστο δυνατό έλεγχο, ώστε να μην επιτραπεί κανενός είδους παρείσδυση εταιρειών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα όταν αρχίσουν τα έργα ανοικοδόμησης. «Οι οικογένειες της μαφίας κερδίζουν πολλά χρήματα, ελέγχοντας την αγορά στην οποία διατίθεται φθηνό και επικίνδυνο σκυρόδεμα. Το οργανωμένο έγκλημα προσδοκά πάντα να πάρει μέρος σε έργα ανοικοδόμησης, αλλά έχουμε αποκτήσει, πλέον, μεγάλη εμπειρία για να την καταπολεμήσουμε», δήλωσε ο Ρομπέρτι στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης