Δόθηκε το πράσινο φως για τον πρώτο νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βρετανία

Δόθηκε το πράσινο φως για τον πρώτο νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βρετανία

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε στην εταιρία EDF να πληρώσει το 50% του έργου όμως ο χρεωμένος κολοσσός θα πρέπει να αναλάβει το 66% της χρηματοδότησης

Δόθηκε το πράσινο φως για τον πρώτο νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βρετανία
Το διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού EDF έδωσε τελικά την έγκρισή του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Hinkley Point, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας - η οποία είναι 80% κρατική - ψήφισε 10-7 υπέρ της έναρξης των εργασιών στον πρώτο νέο πυρηνικό σταθμό του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και είκοσι χρόνια.

Έξι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και ο Λορανς Παρισό, ο πρώην επικεφαλής της οργάνωσης των γαλλικών εργοδοτών, λέγεται ότι είχαν αντίθετη άποψη επί του θέματος.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα,  ο Ζεράρ Μανίν,  είχε παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο λέγοντας ότι το έργο των 18 δισ. λιρών είναι πολύ επικίνδυνο οικονομικά για την ΕDF και θα παρασύρει τη Γαλλία μακριά από επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρά το σημερινό πράσινο φως, η παραίτηση του Μανίν και οι άλλων επτά ψήφοι κατά, αντικατοπτρίζουν τις αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με το Hinkley Point και την οικονομική ικανότητα της EDF να παραδώσει το εργοστάσιο.
Κλείσιμο

O επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας, Τομά Πικμάλ, παραιτήθηκε το Μάρτη, λέγοντας ότι το εγχείρημα θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση της EDF.

"Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, και έχοντας προταθεί από τους μετόχους, δεν έχω πλέον τη θέληση να υποστηρίξω μια στρατηγική με την οποία δε συμφωνώ" έγραψε ο Μανίν, σε επιστολή του προς το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕDF, Ζαν-Μπερνάρ Λεβί.

Η EDF είναι εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο, αλλά το γαλλικό κράτος διατηρεί το 81% των μετοχών.

Όταν καταστρώθηκε το σχέδιο για την κατασκευή ενός τελευταίας τεχνολογίας Ευρωπαϊκού αντιδραστήρα (EPR) στην ακτή του Σόμερσετ το σκεπτικό για την EDF ήταν  ότι θα λάβει μόνο το 50% του έργου.

Το υπόλοιπο επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από τις κινεζικές κρατικές εταιρείες και μιας άλλης κατά πλειοψηφία κρατικής γαλλικής πυρηνικής μηχανικής εταιρείας της Areva.

Αλλά μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα οποία μπήκε η Areva, την πυρηνική της μονάδα απορρόφησε η EDF. Και οι Κινέζοι έχουν δηλώσει ότι δε θα χρηματοδοτούν περισσότερο από το ένα τρίτο του έργου, αφήνοντας την EDF να πρέπει να χρηματοδοτήσει το 66% του Hinkely Point.

Από τον Ιανουάριο του 2015 η τιμή της μετοχής της EDF έχει μειωθεί κατά 50% και η κεφαλαιοποίηση της είναι μόλις 22 δισ. ευρώ, κοντά στο σύνολο της αξίας του έργου του Hinkley Point.

Η εταιρεία, η οποία έχει 37.4 δισ. ευρώ χρέος, θα πρέπει επίσης να δαπανήσει 50 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια της κατά την επόμενη δεκαετία.

"Ας ελπίσουμε ότι Hinkley Point δεν θα σύρει την EDF στην ίδια άβυσσο, όπως την Areva", είπε ο Μανίν στην επιστολή του.

Ο αντιδραστήρας Hinkley Point είναι επίσης αμφιλεγόμενος στη Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συμφωνήσει να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από το εργοστάσιο για 35 χρόνια σε μια τιμή που είναι περισσότερο από δύο φορές πάνω από την τρέχουσα τιμή αγοράς.

"Η σημερινή απόφαση δεν αποδεικνύει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοικτό για τις επιχειρήσεις μετά το Brexit - απλά δείχνει ότι η συμφωνία για Hinkley Point έγινε πολύ μεγάλη για να αποτύχει στα μάτια της βρετανικής και της γαλλικής πολιτικής σκηνής», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης