Ο Mισέλ Μπαρνιέ επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Η επιλογή του κ. Μπαρνιέ χαρακτηρίζεται ήδη στις Βρυξέλλες αλλά και στο Λονδίνο, ως μια «ορθή επιλογή» καθώς ο πρώην Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για την τραπεζική ένωση


Τον πρώην Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, επέλεξε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της χώρας από την
Ένωση.

Η επιλογή του κ. Μπαρνιέ χαρακτηρίζεται ήδη στις Βρυξέλλες αλλά και στο Λονδίνο, ως μια «ορθή επιλογή», καθώς ως Επίτροπος ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για την τραπεζική ένωση, ενώ χαρακτηρίζεται ως γνώστης των βρετανικών «κόκκινων γραμμών» και του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και ως πολιτικός που μπορεί να βρει τις ισορροπίες στο «γαλλο-γερμανικό ζευγάρι».

Την είδηση γνωστοποίησε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.



Ο κ. Μπαρνιέ αναβαθμίζεται, από σύμβουλος του Πρόεδρου Γιούνκερ για θέματα ασφάλειας και άμυνας, σε τυπικό γενικό διευθυντή της Επιτροπής και θα αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο Γιούνκερ, ενώ θα ενημερώνει τακτικά το Κολέγιο των Επιτρόπων. Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπήρξε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ υπήρξε εις εκ των επικρατέστερων ανθυποψηφίων για την διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014, ως επικεφαλής του ΕΛΚ, θέση την οποία τελικά ανέλαβε ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Ως Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, στην Κομισιόν Μπαρόζο, ο κ. Μπαρνιέ είχε ταχθεί πολλές φορές κατά της πιθανότητας εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Μπαρνιέ θα αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα την 1η Οκτωβρίου του 2016, καθώς η Μεγάλη Βρετανία δεν φαίνεται προς το παρόν έτοιμη να ζητήσει την ενεργοποίηση των διαδικασιών που προβλέπει το του άρθρο 50 της Συνθήκης, πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2017. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr