Πόσο μοιάζει η Τερέζα Μέι με την Άνγκελα Μέρκελ 

Πόσο μοιάζει η Τερέζα Μέι με την Άνγκελα Μέρκελ 

Γιατί η «κυρία με τις λεοπάρ γόβες», όπως αποκαλούν πολλά βρετανικά ΜΜΕ τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, θεωρείται η βρετανική εκδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου 

Πόσο μοιάζει η Τερέζα Μέι με την Άνγκελα Μέρκελ 
Σοβαρή, συγκροτημένη, μονίμως στην δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, έχτισε την καριέρα της σε συντηρητικές αξίες και σταράτες κουβέντες. Η "κυρία με τις λεοπάρ γόβες", όπως αποκαλούν πολλά βρετανικά ΜΜΕ την Τερέζα Μέι που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας, θεωρείται η βρετανική εκδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Είναι γνωστή ως «Σταθερά και Σιδηρά Κυρία» (steely and steady lady) επειδή  ότι λέει, το κάνει πράξη.

Τηρεί τις αποφάσεις της, διαθέτει ακέραιη προσωπικότητα, είναι πολύ εργατική και ψύχραιμη. Ένας λόγος που αρκετοί την παρομοιάζουν με τη «σιδηρά κυρία» Μάργκρετ Θάτσερ είναι η παραμονή της στο υπουργείο Εσωτερικών για έξι συναπτά έτη. Τα τελευταία 100 χρόνια κανείς δεν άντεξε τόσο καιρό σε αυτή τη θέση. Ωστόσο, η Τερέζα εμφανίζει πολλές ομοιότητες με την ισχυρή κυρία της Γερμανίας. 

Κλείσιμο
Κόρη προτεστάντη πάστορα, όπως η Ανγκελα Μέρκελ, η Μέι έχει αναπτύξει πιο έντονα την θηλυκή της πλευρά από ότι η Γερμανίδα καγκελάριος. Έχει μεγάλη αδυναμία στις λεοπάρ γόβες και τα πανάκριβα αξεσουάρ.

Οι δύο γυναίκες που θα εκπροσωπούν πλέον τον γαλλογερμανικό άξονα είναι παντρεμένες , δεν έχουν παιδιά και είναι βαθιά θρησκευόμενες. Πριν κατέβουν στο χώρο της πολιτικής, Τερέζα και Μέρκελ πήγαιναν κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Ένα άλλο κοινό τους σημείο είναι η κουζίνα...

Η Μέρκελ έχει τουλάχιστον 100 βιβλία μαγειρικής με αδυναμία στα γλυκά κι όταν η ίδια δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει - κάτι που ισχύει τις περισσότερες φορές-  βάζει τον σύζυγο στην κουζίνα. Το ίδιο ισχύει και για την Τερέζα Μέι με την μόνη διαφορά ότι, η Βρετανίδα πολιτικός προσέχει ιδιαίτερα την σιλουέτα της κυρίως για λόγους υγείας. Η Μέι έχει διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη) και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να ελέγχει το βάρος της.    

Οι δύο κυρίες έχουν και κάτι ακόμη κοινό. Παραθερίζουν στο ίδιο μέρος: τις ελβετικές Άλπεις.   
Η Τερέζα Μέι και η Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν να βάζουν πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες το συμφέρον της χώρας τους. 

Η Μέι, υπουργός Εσωτερικών από το 2010, αμφιταλαντεύτηκε αλλά στήριξε τελικά, πολύ διακριτικά, την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το χαμηλό προφίλ που κράτησε στην εκστρατεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα, της επιτρέπει τώρα να εμφανίζεται ως ενωτική, στάση που υιοθετεί πολλές φορές και η Ανγκελα Μέρκελ. 

"Brexit σημαίνει Brexit", διατυμπανίζει η Μέι, αν και έχει πει πως δεν θα βιαστεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνα που θα βάλει επισήμως μπροστά το διαζύγιο από την Ε.Ε, πριν από το τέλος του 2016, έτσι ώστε να έχει τον χρόνο να «καθορίσει τις λεπτομέρειες» της διαπραγματευτικής της στάσης.

Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1997 και εντάχθηκε στη σκιώδη κυβέρνηση των Τόρις το 1999 αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας. Το 2002 εξελέγη πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα.

Προκάλεσε αίσθηση στο συνέδριο εκείνου του έτους όταν είπε ότι οι Τόρις θεωρούνται το «άσχημο κόμμα» (nasty party), και κάποιοι δεν την έχουν συγχωρέσει για αυτό το σχόλιο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης