Ερντογάν: Περιμένουμε τρομοκρατικές επιθέσεις ανά πάσα στιγμή

Ερντογάν: Περιμένουμε τρομοκρατικές επιθέσεις ανά πάσα στιγμή

Επτά αστυνομικοί και πέντε πολίτες έχασαν τη ζωή τους - Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν - Στόχος των τρομοκρατών λεωφορείο της αστυνομίας

Ερντογάν: Περιμένουμε τρομοκρατικές επιθέσεις ανά πάσα στιγμή
Στο στόχαστρο των τρομοκρατών βρέθηκε για μία ακόμα φορά η Κωνσταντινούπολη, έπειτα από επίθεση που σημειώθηκε στη συνοικία Μπεγιαζίτ κοντά στο σταθμό μετρό Βεζνετσιλέρ και το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Οι δράστες πυροδότησαν εκρηκτικά με τα οποία είχαν παγιδεύσει όχημα την ώρα που διερχόταν λεωφορείο της αστυνομίας. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι, εκ των οποίων επτά αστυνομικοί και πέντε πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 42 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sabah μετά την έκρηξη ακούστηκαν πυροβολισμοί, ωστόσο, δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές από πού προήλθαν, ενώ προς το παρόν έχουν συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι.

Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των αστυνομικών που σκοτώθηκαν, ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το αυτοκίνητο το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν από απόσταση, ήταν νοικιασμένο.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, δήλωσε: «
Κλείσιμο
Μία βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά οχήματος που μετέφερε αστυνομικούς και περνούσε από το σημείο, με αποτέλεσμα επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες να χάσουν τη ζωή τους».

Για την επίθεση ενημερώθηκε η τουρκική κυβέρνηση, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χασεκί, όπου νοσηλεύονται κάποιοι από τους τραυματίες.







Ο Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε: «Από τους τρομοκράτες, μπορούμε να περιμένουμε ανά πάσα στιγμή επιθέσεις όπως η σημερινή στην Κωνσταντινούπολη».

Την ίδια ώρα, τόνισε πως τα στοιχεία για το σημερινό «χτύπημα» θα συγκεντρωθούν, ενώ πρόσθεσε πως ο αγώνας κατά των τρομοκρατών θα συνεχίσει μέχρι το τέλος και έκανε λόγο για «ασυγχώρητη» επίθεση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως η  τρομοκρατία έδειξε για μία ακόμα φορά την αισχρή πλευρά της, προσθέτοντας πως η  Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια σε αυτή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ομέρ Τσελίκ, καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως η τρομοκρατία έχει στοχεύσει τη δημοκρατία της Τουρκίας και επισημαίνοντας: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι κατά της δημοκρατίας της Τουρκίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι σημαντικός και για την ασφάλεια της περιοχής της ΕΕ».

Παράλληλα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζον Μπας, ανήρτησε μήνυμα στο Twitter γράφοντας: «Βαθιά θλιμμένος από τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Τέτοια ανούσια βία δε μπορεί να εκλογικευτεί σε καμία περίπτωση. Καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια επίθεση και συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη θλίψη του «στους φίλους στην Τουρκία».

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν την περιοχή και διενεργούν έρευνα, ενώ για προληπτικούς λόγους οι εξετάσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αναβλήθηκαν.

Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε οχήματα και κτίρια, καθώς και σε τζαμί που βρίσκεται κοντά στο σημείο του «χτυπήματος», ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση, αν και η φύση της επίθεσης παραπέμπει στην εκτός νόμου ομάδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Όλα αυτά, ενώ η χώρα έχει πληγεί από φονικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες με δύο βομβιστικές επιθέσεις να έχουν σημειωθεί τον περασμένο Οκτώβριο με περισσότερους από 100 νεκρούς, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο το Ισλαμικό Κράτος σκόρπισε το θάνατο στην πλατεία Σουλταναχμέτ, τον περασμένο Φεβρουάριο βόμβα εξερράγη την ώρα που διερχόταν στρατιωτικό όχημα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο δύο «χτυπήματα» από τα «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), και από τους τζιχαντιστές στοίχησαν τη ζωή σε 73 ανθρώπους.

 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης