EgyptAir: Το αεροσκάφος έπεφτε «κατακόρυφα» από τα 37.000 στα 9.000 πόδια

Ώρα 02:55 η τελευταία επικοινωνία - Λίγα λεπτά πριν τις 03:37 οπότε επισημοποιήθηκε η απώλεια επικοινωνίας το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια - Ξαφνικά «βυθίστηκε» στα 9.000 πόδια και μετά χάθηκε

Απότομη και πολύ γρήγορη πτώση σημείωσε το αεροσκάφος Airbus A-320 της 
EgyptAir τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγο πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ.

Αποκλειστικές πληροφορίες του www.protothema.gr ανασυνθέτουν τις τελευταίες στιγμές πριν την απώλεια επικοινωνίας με το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών.

Το Airbus A-320 της EgyptAir πετούσε σε ύψος 37.000 ποδών. Σύμφωνα με την καταγραφή της πορείας του αεροσκάφους στα ραντάρ, ξαφνικά, από τα 37.000 πόδια το αεροσκάφος έπεσε στα 9.000 πόδια και λίγα δευτερόλεπτα μετά το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ.

Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir ήταν βίαιη, απότομη και πολύ γρήγορη.


Δείτε την περιοχή ερευνών:


Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια περιοχή με ακτίνα 40 ναυτικά μίλια γύρω από το σημείο που αποτυπώνεται στον χάρτη με κόκκινο χρώμα. Με κέντρο αυτό το σημείο στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου βρίσκονται σε εξέλιξη δραματικές προσπάθειες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir. Τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση Search and Rescue, μεταξύ των οποίων ένα ελληνικό C-130 και ένα ιπτάμενο ραντάρ Embraer πετούν πάνω από τη θάλασσα για να εντοπίσουνίχνη ζωής. Στη ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύεται η περιοχή ερευνών αναφέρεται ότι οι πτήσεις των αεροσκαφών γίνονται από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι ύψους 5.000 ποδών.

Το χρονολόγιο όπως ανακοινώθηκε από την ΥΠΑ

Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών αερογραμμών,  που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι - Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο Ελεγκτή Εναερίου Κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. 
 
Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα Ελέγχου  και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα Ελληνικά.

Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής  Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο  FIR Καΐρου.

Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στην συχνότητα κινδύνου χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους.

Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου.

Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το 
ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. 

Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του  Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου.  Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης με 56 επιβάτες, επταμελές πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας, συνολικά δηλαδή με 66 επιβαίνοντες. Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό από την αεροπορική εταιρεία ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και δύο βρέφη και ένα παιδί.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των επιβατών που δημοσίευσε η EgyptAir, πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 Κουβεϊτιανό.

Τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, είχε μπει 10 μίλια μέσα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, απείχε 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές και βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδιών. Το αιγυπτιακό ναυτικό, η πολεμική αεροπορία και η ακτοφυλακή της χώρας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κάιρο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Airbus A320 εξελίσσονται στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Καρπάθου με τη συμμετοχή και της Ελλάδας Και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει αεροπλάνα και πλοία για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση έρευνας. 

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες πάντως έχουν δηλώσει πως είδαν μία φλεγόμενη μπάλα στον ουρανό. Σύμφωνα με την Daily Mirror, τη μαρτυρία αυτή κατάθεσε πλοίαρχος εμπορικού πλοίου που βρισκόταν 130 ναυτικά μίλια νότια του νησιού των Δωδεκανήσων.

Σύμφωνα με στέλεχος της EgyptAir που μίλησε στο CNN, ο πιλότος είχε περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης, με τις 2.000 από αυτές να έχουν γίνει σε αεροσκάφος Airbus A320. Οσο για τον συγκυβερνήτη είχε 2.766 ώρες πτήσης. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό αυτή η πτήση ήταν η πέμπτη που έκανε το αεροπλάνο μέσα στην ίδια μέρα. 

Τεράστια σύγχυση με το «σήμα κινδύνου»

Ενώ αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πιλότος δεν έκανε κάποια κλήση έκτακτης ανάγκης, πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους, στη συνέχεια η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος της Egyptair είχε εκπέμψει τελικά σήμα κινδύνου μέσω του αυτόματου συστήματος εντοπισμού στις 4.26 τοπική ώρα, σχεδόν δύο ώρες μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ. Ο αιγυπτιακός στρατός από την πλευρά του αρνείται τον εντοπισμό οποιουδήποτε σήματος κινδύνου.

Εντούτοις, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News Egypt που επικαλείται πιλότο, ο οποίος δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του, υπάρχει το ενδεχόμενο τεχνική βλάβη του αεροσκάφους να εμπόδισε τη λειτουργία του συστήματος εκπομπής σήματος κινδύνου. Επομένως, αυτό που εκτιμά ο πιλότος είναι ότι οι κυβερνήτες του Airbus δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπέμψουν σήμα κινδύνου, ακόμα και αν προσπάθησαν.


Το Παρίσι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της Egyptair.

Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. 

Το υπουργείο Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βρετανός περιλαμβάνονται μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους της Egyptair.

Αιγύπτιος πρωθυπουργός: Δεν αποκλείω την εκδοχή της τρομοκρατίας

Ανοιχτα όλα τα ενδεχόμενα για τους λογους που οδήγησαν στην απώλεια του στίγματος της πτήσης MS804 της EgyptAir τα ξημερώματα της Πέμπτης άφησε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ.

Μάλιστα ο Αιγύπτιος πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και της τρομοκρατικής επίθεσης.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς από το Reuters για το αν μπορεί να υπάρχει περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης για την εξαφάνιση του Airbus A320 ο Σερίφ Ισμαήλ απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία πιθανότητα.

Δείτε βίντεο: Το χρονικό της εξαφάνισης του Airbus A-320 -  Αγωνία για τους 66 επιβαίνοντεςΣΧΟΛΙΑ (33)

Ο Αγιος Εξωγήινος ο Γαλαξιουχος

Προσγειώθηκε στις μαλβίδες στη μυστική βάση των εξωγήινων ... Τι καθε μωρε;! Ο καθε ειδήμονας τωρα εμφανίζετε ....Κριμα τους ανθρώπους ...καλο κουράγιο στις οικογένειες

Χρίστος

Τα νησιά ονομάζονται Μαλδίβες (Maldives).

...

Υπαρχουν αεροπλανα που βγαζουν περισσοτερα απο 5 δρομολογια την ημερα. Ψαξτε λιγακι. Επισης, "ταξιδεμενε", αν ειχες μπει εστω και μια φορα στη ζωη σου σε αεροπλανο θα ηξερες οτι η καθοδος μπορει να ξεκινησει ακομα και 15 λεπτα μακρια απο το αεροδρομιο προσγειωσης, ουσιαστικα δηλαδη πανω απο το Καιρο, και οχι απο την Αθηνα ακομα. Α320 ειναι, οχι το Εντερπραιζ. Ελεος πια με τους ξερολες.

ΘοΑ

Μήπως το έριξαν τα γιουσουφάκια οι γείτονες ? Γιατί οι Αιγύπτιοι τους χαλάνε σχέδια? Μη ξεχνάτε οτι είχαμε και μία κοινή άσκηση με τους Αιγύπτιους πριν από λίγο.

????

Αυτή την κοτσάνα που αναμεταδίδει με πολύ μεγάλη επιφύλαξη όπως λέει το BBC την έδωσε ο δικός μας? Που το είδε αυτό και πώς περιγράφει τέτοιες λεπτομέρειες περί 90 & 360 12 ώρες μετά? Στις 2 το μεσημέρι το "ανακάλυψε"?

χαντερ

καλα τα λεει ο ταξιδευμενος πιο κατω..οταν μπηκε στον εναεριο χωρο του ουζμπεκισταν επρεπε να κατεβει στα 33.000 ποδια κ περνωντας απο αθηνα στα 22.345 ..κατι βρωμαει εδω..γνωμη μου παντα

Gus

Breaking news;Επιχείρηση ερευνας και διάσωσης ελληνικών αρχων ξεκινα μετά το μεσημεριανό φαγητό και έναν ελαφρύ upmako. θα διαρκέσουν 1 άντε 1,5 ώρες βαριά μέχρι το πολύ 4 το απόγευμα διότι οι υπάλληλοι έχουν στάνταρ ωράριο. Τα πτητικά μέσα που θα χρησιμοποηθούν είναι αερόστατα γιατί δεν υπάρχει πετρέλαιο για πλοία και αεροπλάνα.

Danger Close

"Danger Close... Danger Close... Danger Close..." Μακάρι να βρεθούν ζωντανοί όσοι περισσότεροι επιβάτες γίνεται.... Αλλά είναι πολύ δύσκολο.... Διαβάζω πρώτες αναφορές για "φωτιά στον αέρα".... ΕΑΝ ισχύσει κάτι τέτοιο, και σε συνδυασμό με όσα γράφετε στην ανάρτηση "άνοιγμα" στην ιστοσελίδα σας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.... ΦΟΒΑΜΑΙ οτι η υπόθεση δεν θα μας βγει σε καλό... ΜΑΚΑΡΙ να μην επιβεβαιωθώ... ΕΑΝ για παράδειγμα έχει γίνει "κάτι" στο οποίο ενδεχομένως να εμπλέκονται "δικά μας" α/φη με α/φη των "απέναντι".... Είναι και το σημείο τέτοιο... Λέτε ο "Σουλτάνος" να είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ για ΘΕΡΜΟΤΑΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ; Λέτε να μας την "κάνουν φορτωτική" όπως με τη ΡΩΣΙΑ και το Boeing που έπεσε/έριξαν στην Ουκρανία; Την έχουμε γαμ@@σει, με αυτούς τους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ που ΨΗΦΙΣΑΤΕ και δεν ξέρουν ούτε ΠΩΣ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΗΣΟΥΝ......ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΞΑΤΕ.... ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΜΠΟΥΛΟΝΙΑ ΑΠΟ BOEING....!

sp

Κομπλεξικέ πανιβλακα δεν είναι όλα τα θέματα για πολιτική προπαγάνδα. Θλιβερέ γκαιμπελίσκο

Ταξιδεμένος

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι παρόλο που πλησίαζε στο Κάιρο, συνέχιζε να πετά στα 37000 πόδια. Θα έπρεπε να είχε αρχίσει να μειώνει ύψος από την Αθήνα και μετά.

@Ταξιδεμενος 12.12

Δεν μειωσε υψος προφανως γιατι προρισμος του ηταν το Καηρο το οποιο δεν βρισκεται στην ακτη αλλα μακρθα απο αυτη βαθια μεσα στην ξηρα

τσιουαουα

κριμα

@

Λυπάμαι για τους ανθρώπους που χάθηκαν. "Το στίγμα χάθηκε 10 μίλια εντός του εναερίου χώρου της Αιγύπτου". Σκέφτομαι το τί θα γινόταν αν χανόταν πχ 15 μίλια βόρεια. Σκηνικό τύπου Ίμια με την 'έρευνα και διάσωση';

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ntonalnt-tousk

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα-«εξπρές» για τους εφαρμοστικούς νόμους - Μετά το πέρας και της δεύτερης ψηφοφορίας, ο Τζόνσον δήλωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit - Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει επαφές με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και συζητά το αίτημα αναβολής

boris-0

329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά της συμφωνίας αποχώρησης - Απέρριψαν ωστόσο το χρονοδιάγραμμα-«εξπρές» για τους εφαρμοστικούς νόμους, με 322 «όχι», έναντι 308 «ναι» - Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «παγώνει» την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit, έως ότου η ΕΕ αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση στην ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου - Τουσκ: Συζητάμε αίτημα αναβολής του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020

14
trump

Υπερψηφίστηκε το πρωτόκολλο από 91 γερουσιαστές και καταψηφίστηκε από μόλις δύο - Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του πρωτοκόλλου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών θα επιτρέψει στα Σκόπια να γίνουν το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας

erdogan-putin-0

Οι κουρδικές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να αποχωρούν από αύριο από τη ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων  - Ρωσία και Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε ζώνη δέκα χιλιομέτρων εντός της Συρίας - Όλες οι δυνάμεις της YPG θα «αφαιρεθούν» από τις περιοχές Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάτ

27