Βραζιλία: Η Γερουσία παραπέμπει σε δίκη τη Ρούσεφ

Βραζιλία: Η Γερουσία παραπέμπει σε δίκη τη Ρούσεφ

Ψήφισε υπέρ της παραπομπής της προέδρου σε δίκη με ερώτημα την καθαίρεσή της, με ψήφους 55 έναντι 22

Βραζιλία: Η Γερουσία παραπέμπει σε δίκη τη Ρούσεφ
Ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση-διήρκεσε πάνω από 20 ώρες - η Γερουσία της Βραζιλίας έδωσε το πράσινο φως για την παραπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη και την αυτόματη προσωρινή απομάκρυνσή της από την προεδρία της χώρας. 

Πενήντα πέντε γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής και 22 κατά.  

Κλείσιμο
Με την απόφαση αυτή η θητεία της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βραζιλίας θα ανασταλεί τερματίζοντας 13 χρόνια διακυβέρνησης από το αριστερό Κόμμα των Εργατών και ο αντιπρόεδρος της χώρας , Μισέλ Τέμερ, θα ασκεί χρέη προέδρου όσο διαρκέσει η δίκη της. Η τελική ετυμηγορία των γερουσιαστών θα ανακοινωθεί σε διάστημα έξι μηνών.  

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Γερουσίας έγινε σε τεταμένο κλίμα, όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ.  

Ακόμη και η σύσταση του προέδρου της Γερουσίας, Ρενάν Καλιέρος στους γερουσιαστές να περιοριστούν σε δέκα λεπτά κατά τις αγορεύσεις τους προκάλεσε αντίδραση των υποστηρικτών της κυβέρνησης, εκλαμβάνοντάς την ως απόπειρα φίμωσης. 

Η συζήτηση στη Γερουσία για το εάν η Ρούσεφ πρέπει να δικαστεί για παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών με στόχο εκλογικά οφέλη -κατηγορία που δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο της "Petrobras" - μετατράπηκε σε μακρόσυρτη πολεμική υποστηρικτών και αντιτιθέμενων για ολόκληρη τη θητεία της Ρούσεφ και την ευθύνη της για την σημερινή κατάσταση της βραζιλιάνικης οικονομίας. 

Έξω από το κτίριο της Γερουσίας υπήρξαν συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της προέδρου. Τις δύο συγκεντρώσεις χώριζε "τείχος" από οδοφράγματα καθώς κορυφωνόταν το πολιτικό θρίλερ που έχει διχάσει την βραζιλιάνικη κοινωνία πιο βαθιά από ποτέ στην περίοδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Στη συγκέντρωση υπέρ της αποπομπής της Ρούσεφ, επικρατούσε... καρναβαλικό κλίμα με βραζιλιάνικες σημαίες να ανεμίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την παραπομπή της Ρούσεφ αρκούσε απλή πλειοψηφία στο σώμα των 81 μελών. Οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν περίπου στους 50 τους διατεθειμένους να ψηφίσουν εναντίον της Ρούσεφ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης