Κλίντον και Τραμπ με το βλέμμα στην «Σούπερ Τρίτη»

Κλίντον και Τραμπ με το βλέμμα στην «Σούπερ Τρίτη»

Η μάχη θα δοθεί σε 11 πολιτείες - Το αποτέλεσμα θα καθορίσει την εικόνα για τους υποψηφίους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών

Κλίντον και Τραμπ με το βλέμμα στην «Σούπερ Τρίτη»
Ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη μάχη που θα καθορίσει το κλίμα για τους υποψηφίους του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η «Σούπερ Τρίτη» έφτασε και η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, κι ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ακονίζουν τα ξίφη τους για να δώσουν τη μάχη τους στις προκριματικές, οι οποίες αναμένεται να κρίνουν τους νικητές που θα διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο.

Κλείσιμο
Οι κάλπες στήνονται σε 11 πολιτείες, από την Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, το Κολοράντο, την Τζόρτζια, τη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, την Οκλαχόμα, το Τενεσί, το Τέξας, το Βερμόντ μέχρι την Βιρτζίνια.

Στην Αλάσκα και το Γουαϊόμινγκ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση (caucus) μόνο για τους Ρεπουμπλικάνους και στη μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ, Αμερικανική Σαμόα, μόνο για τους Δημοκρατικούς.

Στόχος των δύο βασικών υποψηφίων των δύο κομμάτων είναι να κατατροπώσουν τους αντιπάλους τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Λίγες ώρες πριν, το ισχυρό δίδυμο προχώρησε σε μία ακόμα προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους πως αξίζει την ψήφο τους, τη στιγμή που ο Τραμπ επιχειρεί να αποκρούσει τα βέλη εκείνων που τον κατηγορούν για την άρνησή του να αποκηρύξει την ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν που ανακοίνωσε τη στήριξή της στον εκκεντρικό επιχειρηματία.

Βέβαια, εξαιτίας της δημόσιας στήριξης της οργάνωσης στο πρόσωπό του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, απαίτησε από τον Τραμπ να καταδικάσει τον ρατσισμό.

Παρά το, τουλάχιστον ατυχές, περιστατικό ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε τουλάχιστον οκτώ από τις πολιτείες οι ψηφοφόροι των οποίων προσέρχονται σήμερα στις κάλπες.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ORC για το αμερικανικό δίκτυο CNN η απήχηση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία διευρύνεται, αγγίζοντας το 49% των προτιμήσεων σε σύγκριση με τον Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος με ποσοστό 6% κατατάσσεται δεύτερος. Την ίδια στιγμή, ο Κρουζ έρχεται τρίτος με ποσοστό 15% και ακολουθεί ο νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον με 10%.

Από το μέτωπο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον, με τρεις νίκες στις προηγούμενες εσωκομματικές διαδικασίες, πλησιάζει με δυναμισμό ειδικά μετά την πρόσφατη συντριπτική νίκη της έναντι του βασικού αντιπάλου της, Μπερνι Σάντερς.

Έχοντας εξασφαλίσει το 73,5% των ψήφων, έναντι του 26% του Σάντερς στη Νότια Καρολίνα, η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ στοχεύει να κερδίσει και αυτή τη μάχη σε Αλαμπάμα, Τζιόρτζια και Βιρτζίνια, κυριαρχώντας ως μοναδική υποψήφια για τους Δημοκρατικούς.

Βέβαια, τελευταία έχει περιορίσει τις επιθέσεις της κατά του Σάντερς, ενώ δε σταματά να ταξιδεύει στις αμερικανικές πολιτείες για να βρεθεί κοντά στους υποστηρικτές της.

Την ίδια ώρα, σε μία προσπάθεια, να κάνει τη διαφορά από τους αντιπάλους της κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους και αρέσκονται στο να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους.

«Δεν είναι αυτός ο τρόπος που πρέπει να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον. Θα αποδείξουμε, ξεκινώντας από την “Σούπερ Τρίτη”, ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος που οι Αμερικανοί πρέπει να πάρουμε», δήλωσε η Κλίντον αποφασισμένη να χαράξει το δικό της ξεχωριστό μονοπάτι στην αμερικανική ηγεσία.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης