Πολωνία: Διαψεύδει ότι ήταν πράκτορας του κομμουνιστικού καθεστώτος ο Βαλέσα

Πολωνία: Διαψεύδει ότι ήταν πράκτορας του κομμουνιστικού καθεστώτος ο Βαλέσα

Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σε ταξίδι, ο Βαλέσα αντέδρασε  μέσω του blog του: «Αυτά τα ανθρωπάκια ξεθάβουν ακόμη και το πτώμα του Κίζακ για να με πολεμήσουν. Δεν είστε ικανοί να αλλάξετε τα γεγονότα με τα ψέματά σας, τις συκοφαντίες και τα πλαστά χαρτιά σας», έγραψε

Πολωνία: Διαψεύδει ότι ήταν πράκτορας του κομμουνιστικού καθεστώτος ο Βαλέσα
To πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης ισχυρίζεται ότι  έχει στην κατοχή του ένα νέο έγγραφο που στοιχειοθετεί συνεργασία του πρώην προέδρου της Πολωνίας και ιστορικού ηγέτη του συνδικάτου "Αλληλεγγύη", Λεχ Βαλέσα με τις μυστικές υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος (SB).  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου που ερευνά τα ναζιστικά και τα σταλινικά εγκλήματα στην Πολωνία, πρόκειται για ένα χειρόγραφο, που χρονολογείται από το 1974 και περιγράφει τη συνομιλία ενός υπαλλήλου των μυστικών υπηρεσιών του κομμουνιστικού καθεστώτος, τον "μυστικό συνεργάτη Μπόλεκ", κωδική ονομασία που ορισμένοι ιστορικοί αποδίδουν στον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας και βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης.

Κλείσιμο
Το έγγραφο αυτό προέρχεται μαζί με άλλα από την κατοικία της χήρας του στρατηγού Τσέσλαβ Κίζακ, που πέθανε πέρυσι και υπήρξε το δεξί χέρι του ηγέτη του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας, Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι.


«Η χήρα του Τσέσλαβ Κίζακ μας πρότεινε να αγοράσουμε έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο σύζυγός της, ανάμεσά τους και αυτό το χειρόγραφο σημείωμα»
, διευκρινίζει το Ινστιτούτο, το οποίο τελικά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να κάνει έρευνα στο σπίτι και να κατασχέσει τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με το πολωνικό ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης. 

Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σε ταξίδι, ο Βαλέσα αντέδρασε στην ανακοίνωση μέσω του blog του: «Αυτά τα ανθρωπάκια ξεθάβουν ακόμη και το πτώμα του Κίζακ για να με πολεμήσουν. Δεν είστε ικανοί να αλλάξετε τα γεγονότα με τα ψέματά σας, τις συκοφαντίες και τα πλαστά χαρτιά σας», έγραψε.  

Ο 72χρονος Βαλέσα έχει μηνύσει επανειλημμένως όσους τον έχουν κατηγορήσει για συνεργασία με τις υπηρεσίες του κομμουνιστικού καθεστώτος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης