Βραζιλία: 220.000 στρατιώτες στον πόλεμο κατά του ιού Ζίκα

Βραζιλία: 220.000 στρατιώτες στον πόλεμο κατά του ιού Ζίκα

Θα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να περιοριστούν ή αποτραπούν οι συνέπειες από τη δράση των κουνουπιών

Βραζιλία: 220.000 στρατιώτες στον πόλεμο κατά του ιού Ζίκα
Σε... εμπόλεμη κατάσταση έχει κηρύξει τη χώρα η κυβέρνηση της Βραζιλίας, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού Ζίκα σε πολύ μεγάλες περιοχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα ενεργοποιηθούν σχεδόν 220.000 στρατιώτες στον πόλεμο κατά του επικίνδυνου ιού, ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο Βραζιλιάνος υπουργός Υγείας, Μαρσέλο Κάστρο, δήλωσε ότι οι 220.000 στρατιώτες θα πηγαίνουν, με ειδικό εξοπλισμό, από πόρτα σε πόρτα στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να περιοριστούν ή αποτραπούν οι συνέπειες από τη δράση των κουνουπιών. Έχει προβλεφθεί, επίσης, η παράδοση ειδικού απωθητικού για τα κουνούπια σε 400.000 έγκυες γυναίκες, οι οποίες έχουν καταγραφεί στις περιοχές που έχει εξαπλωθεί ο ιός.

Κλείσιμο
«Τα κουνούπια βρίσκονται στην περιοχή αυτή για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και πλέον καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε, κερδίζοντας μία μάχη που δεν καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσαν οι υπεύθυνοι.

Ο ιός Ζίκα έχει παρουσιάσει μία εξαιρετική ανθεκτικότητα στα φάρμακα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Κολομβία. Μία από τις συστάσεις των επισήμων αρχών προς τις γυναίκες, είναι να σταματήσουν να μένουν έγκυες, έως ότου αντιμετωπιστεί και ξεπεραστεί η κρίση.

Από τότε που η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της τον Μάιο του 2015, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την ταχεία μετάδοση του ιού: πρώτον ο πληθυσμός της αμερικανικής ηπείρου δεν είχε εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται αντισωμάτων και δεύτερον το κουνούπι τίγρης - ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα - ενδημεί σε όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.

Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης