Καβγάς Γιούνκερ με Ρέντσι: Μην προσβάλεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καβγάς Γιούνκερ με Ρέντσι: Μην προσβάλεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Την ευελιξία την εισήγαγα εγώ, όχι ο Ιταλός πρωθυπουργός», λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν - «Η Ιταλία αξίζει σεβασμό», απαντά ο Ρέντσι - Για «εγκάρδιες και παραγωγικές σχέσεις» κάνει λόγο ο Πάντοαν

Καβγάς Γιούνκερ με Ρέντσι: Μην προσβάλεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Μπορεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να αιφνιδίαζε γλυκά τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, δίνοντας του φιλιά ενώ ο τελευταίος παραχωρούσε δηλώσεις πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, όμως, πλέον το κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι περισσότερο ψυχρό.

Μετά τις επιθέσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει τον τελευταίο καιρό ο Ρέντσι κατά της Κομισιόν για τον χειρισμό της σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο Γιούνκερ πέρασε στην αντεπίθεση.

Κλείσιμο
«Ο Ρέντσι δεν πρέπει να προσβάλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθώντας να την υποτιμήσει σε κάθε ευκαιρία
», δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον δημοσιογράφων.

Την ίδια στιγμή, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο εξέφρασε την έκπληξη του για τον Ιταλό πρωθυπουργό λέγοντας: «Εξεπλάγην όταν στο τέλος του ιταλικού εξαμήνου της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ρέντσι δήλωσε ότι την ευελιξία την υιοθέτησε εκείνος. Αντιθέτως, είναι κάτι που έκανα εγώ, έστω και με την σύμφωνη γνώμη του. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να παραμείνει πιστός στην αλήθεια και την πραγματικότητα
».

Συνεχίζοντας, σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος ο επικεφαλής της Κομισιόν θέλησε να υπενθυμίσει στον Ιταλό πρωθυπουργό πως «η Ιταλία επωφελείται κάθε προβλεπόμενης ευελιξίας».

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως επιθυμεί να εκφράζεται με την ίδια ένταση με την οποία ο Ρέντσι του απευθύνεται, αλλά στη συνέχεια επισήμανε πως συνεχίζει να… αγαπά τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Μετά τα τρυφερά λόγια του, ωστόσο, ο Γιούνκερ συνέχισε την πολεμική του κατά του Ρέντσι αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της Τουρκίας με τρία δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την ανεξήγητη επιφύλαξη της Ιταλίας για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία διότι αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ίδια την Τουρκία, αλλά στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία», δήλωσε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας πως πρόκειται για κάτι που «δεν μπορώ να εξηγήσω».

Βέβαια, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να επισκεφθεί την Ιταλία τον ερχόμενο Φεβρουάριο σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση με τον πρωθυπουργό.
Επ’αυτού δε, ο Γιούνκερ σχολίασε πως «ο Ματέο Ρέντσι παραπονιέται συνέχεια ότι δεν έχω επισκεφθεί την Ιταλία αφότου έγινα πρόεδρος της Επιτροπής».


«Δε μας φοβίζουν τέτοιες δηλώσεις», απαντά ο Ρέντσι

Μετά τα σχόλια του επικεφαλής της Κομισιόν, ο Ρέντσι απάντησε αυστηρά πως «η Ιταλία αξίζει σεβασμό» και πρόσθεσε ότι «δε μας φοβίζουν τέτοιες δηλώσεις».

Σε όσα είπε ο Γιούνκερ προσπάθησε να απαντήσει και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος μιλώντας για τις σχέσεις Βρυξελλών-Ρώμης, επιβεβαίωσε πως παραμένουν «εγκάρδιες και παραγωγικές», επισημαίνοντας πως «η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να προσβάλει κανέναν, ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε τα μέλη της».

Ο Πάντοαν σχετικά με την «ευελιξία» πρόσθεσε πως «σε ότι αφορά την ευελιξία είναι σαφές ότι εισήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά υπενθυμίζω ότι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα με την συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας».

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ιταλία στηρίζει πλήρως την δράση υποβοήθησης της Τουρκίας για την διαχείριση των μεταναστευτικών κυμάτων δηλώνοντας: «Η Ιταλία δεν μπλοκάρει τίποτα, αλλά αυτό που θεωρούμε ότι πρέπει να αποσαφηνισθεί είναι αν υπάρχει ακόμη περιθώριο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε τα τρία αυτά δισεκατομμύρια ευρώ να καλυφθούν πλήρως χωρίς να χρησιμοποιηθούν συνεισφορές των κρατών».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης