Τα φλογερά γράμματα της Μαρίας Αντουανέτας στον Σουηδό εραστή της
13.01.2016
13:58
Ήταν η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, άπιστη στον σύζυγό της, βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ' ; Γάλλοι ερευνητές και μια Βρετανίδα ιστορικός απαντούν καταφατικά
Η Μαρία Αντουανέτα ήταν η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας, στην οποία αποδίδεται η ιστορική φράση «Αν δεν έχει ο λαός ψωμί να φάει παντεσπάνι»
Πρόσφατα, Γάλλοι ερευνητές με την βοήθεια της τεχνολογίας προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τις φαινομενικά αθώες επιστολές της Γαλλίδας βασίλισσας προς τον Σουηδό κόμη Axel de Fersen, φίλο της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας. Στις επίμαχες επιστολές ένα «αόρατο» χέρι είχε μουτζουρώσει κάποια μέρη των επιστολών, αλλά οι επιστήμονες του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών για την Διατήρηση Συλλογών (CRCC) κατάφεραν να αποκαλύψουν ότι πίσω από την υποτιθέμενη φιλία της βασίλισσας με τον Σουηδό κόμη κρυβόταν καλά ένας μεγάλος και φλογερός έρωτας που είχε διάρκεια 10 χρόνια!
Μετά την αποκρυπτογράφηση των επιστολών της βασίλισσας προς τον εραστή της αλλά και εκείνου προς την Μαρία Αντουανέτα, οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα αποσπάσματα των παθιασμένων επιστολών.
, σύζυγος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ'. Οι πρωτεργάτες της γαλλικής επανάστασης την παρουσίαζαν ως μια σπάταλη γυναίκα που απατούσε τον σύζυγό της ενώ όσοι ήταν αφοσιωμένοι στην βασιλική οικογένεια απέρριπταν κάθε σχετικό ισχυρισμό.Πρόσφατα, Γάλλοι ερευνητές με την βοήθεια της τεχνολογίας προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τις φαινομενικά αθώες επιστολές της Γαλλίδας βασίλισσας προς τον Σουηδό κόμη Axel de Fersen, φίλο της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας. Στις επίμαχες επιστολές ένα «αόρατο» χέρι είχε μουτζουρώσει κάποια μέρη των επιστολών, αλλά οι επιστήμονες του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών για την Διατήρηση Συλλογών (CRCC) κατάφεραν να αποκαλύψουν ότι πίσω από την υποτιθέμενη φιλία της βασίλισσας με τον Σουηδό κόμη κρυβόταν καλά ένας μεγάλος και φλογερός έρωτας που είχε διάρκεια 10 χρόνια!
Μετά την αποκρυπτογράφηση των επιστολών της βασίλισσας προς τον εραστή της αλλά και εκείνου προς την Μαρία Αντουανέτα, οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα αποσπάσματα των παθιασμένων επιστολών.
Σε μια επιστολή με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 1792 η ερωτευμένη βασίλισσα γράφει στον εραστή της: «Θα τελειώσω αυτή την επιστολή, αλλά όχι χωρίς να σας πω, αγαπητέ μου και ευγενικέ μου φίλε, ότι σας αγαπώ τρελά και ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ στιγμή που να μη σας λατρεύω».
Σε ένα άλλο απόσπασμα η βασίλισσα γράφει: «Ζω και υπάρχω μόνο για να σας αγαπώ» και ο Σουηδός κόμης απαντά: «Υπάρχω και ζω μόνο για να σ' αγαπώ, το να σε λατρεύω είναι η μόνη μου παρηγοριά. Θεέ μου, είναι τόσο σκληρό να είμαστε τόσο κοντά και να μη μπορεί να συναντά ο ένας τον άλλο».
Η αποκάλυψη των σχετικών επιστολών συνέπεσε με την έκδοση του βιβλίου «I Love You Madly – Marie-Antoinette: The Secret Letters» (Σας αγαπώ τρελά - Μαρία Αντουανέτα: Οι μυστικές επιστολές) της Βρετανίδας ιστορικού Evelyn Farr. Η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι η βασίλισσα, όχι μόνο διατηρούσε επί 10 χρόνια μια παθιασμένη κρυφή σχέση με τον Σουηδό κόμη, αλλά και δύο από τα παιδιά της, η Sophie και ο Louis Charles, ήταν καρποί του φλογερού ειδυλλίου.
Η ιστορικός αναφέρει ότι ο de Fersen θέλησε να βοηθήσει την Αντουανέτα και τον Λουδοβίκο ΙΣΤ' να διαφύγουν από την χώρα και να ξεφύγουν από την οργή των πρωτεργατών της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 και από την εκτέλεση στη γκιλοτίνα. Τελικά όμως το βασιλικό ζεύγος συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο και οδηγήθηκε στη φυλακή. Η Μαρία Αντουανέτα καρατομήθηκε σε ηλικία 37 ετών στις 16 Οκτωβρίου του 1793.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr