Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Θα πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν μετά την ιστορική συμφωνία για τη ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ετοιμάζουν οι ΗΠΑ
Κυρώσεις σε βάρος σχεδόν 12 νομικών και φυσικών προσώπων στο Ιράν, το Χονγκ Κονγκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη φερόμενη εμπλοκή τους στο ιρανικό πυραυλικό-βαλλιστικό πρόγραμμα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα.

Εάν οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν μετά την ιστορική συμφωνία για τη ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, τον Ιούλιο, η οποία και προβλέπει τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί έως σήμερα από τις αρχές του 2016.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη WSJ, ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο ότι τυχόν επιβολή οιονδήποτε οικονομικών κυρώσεων σε άτομα ή εταιρείες θα θεωρηθεί από τον Ανώτατο Ηγέτη του περσικού κράτους, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, ως παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα από την πλευρά της Δύσης.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την ιρανική πλευρά.

Ωστόσο, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην WSJ ότι το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει ποινές σε οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη πυραυλικής τεχνολογίας, υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις ή παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, ζητήματα που η Ουάσιγκτον φαίνεται να αντιλαμβάνεται ως ξεχωριστά από τη συμφωνία του Ιουλίου.

Το Ιράν έχει πραγματοποιήσει δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Η μία δοκιμή έλαβε χώρα τον Οκτώβριο και η δεύτερη το Νοέμβριο.

Η δοκιμή του Οκτωβρίου ήλθε ως παράβαση παλαιότερου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαγορεύει την ανάπτυξη βαλλιστικών-πυραυλικών συστημάτων από την Τεχεράνη.

Εν μέσω σκληρής ρητορικής κατά του Ιράν στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποίησε την ιρανική κυβέρνηση ότι μπορεί να προχωρήσει μονομερώς σε νέες κυρώσεις λόγω των πυραυλικών δοκιμών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης