Μακελειό στο Παρίσι: Οι τζιχαντιστές ήταν στο Βέλγιο και συντόνιζαν την «επιχείρηση» με ένα κινητό

Μακελειό στο Παρίσι: Οι τζιχαντιστές ήταν στο Βέλγιο και συντόνιζαν την «επιχείρηση» με ένα κινητό

Πληροφορίες ότι ο «εγκέφαλος» που συντόνιζε τις φονικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου ήταν ένα πρόσωπο - Νεκρά ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους που συνδέονται με το μακελειό

Μακελειό στο Παρίσι: Οι τζιχαντιστές ήταν στο Βέλγιο και συντόνιζαν την «επιχείρηση» με ένα κινητό
Οι τρεις ομάδες τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλισαν το Παρίσι την 13η Νοεμβρίου σε συντονισμένες επιθέσεις λάμβαναν εντολές από το Βέλγιο όπου βρισκόταν ο «εγκέφαλος» του μακελειού.

Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde, το οποίο αναφέρει πως οι τρομοκράτες με ένα κινητό τηλέφωνο λάμβαναν τις απαραίτητες εντολές για τις κινήσεις τους.

Κλείσιμο
Λίγες ώρες μετά τις φονικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη, δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι πριν οι τζιχαντιστές «χτυπήσουν», έλαβαν το παρακάτω μήνυμα από αποστολέα στο Βέλγιο: «Πάμε, ξεκινάμε». Ανάλογα ήταν και τα υπόλοιπα μηνύματα που εκτιμάται ότι έλαβαν οι τρομοκράτες κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα το κινητό τηλέφωνο από όπου εστάλησαν τα μηνύματα ενεργοποιήθηκε στις 22.24 της 12ης Νοεμβρίου και απενεργοποιήθηκε μετά τις επιθέσεις.

Ωστόσο, στο διάστημα αυτό ο συντονιστής από το Βέλγιο είχε ανταλλάξει με τους τρομοκράτες 25 μηνύματα.

Την ίδια στιγμή, από ένα ακόμα κινητό τηλέφωνο και πάλι στην ίδια περιοχή του Βελγίου ο «εγκέφαλος» αντάλλαζε μηνύματα με τον Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, ο οποίος «ενορχήστρωσε» τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Σε ένα από αυτά ο «Βέλγος» έστειλε στους τζιχαντιστές: «Τηλεφώνησες στον Σουλεϊμάν;», αναφερόμενος πιθανώς στον Σαράφ αλ-Μουαντάν, ο οποίος σκοτώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων στη Συρία σε αεροπορική επιδρομή.

Παράλληλα, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως ο ιδιοκτήτης του κινητού τηλεφώνου λίγες ώρες πριν το μακελειό «κατέβασε» ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων, μέσω του οποίου έστειλε στους τρομοκράτες φωτογραφίες από το θέατρο Μπατακλάν και λεπτομέρειες για την αίθουσα που θα διεξαγόταν η συναυλία των «Eagles of Death Metal».


Νεκρό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που συνδέεται με το μακελειό στο Παρίσι

Την παραμονή των Χριστουγέννων ο «Σουλεϊμάν», όπως λεγόταν συνθηματικά ο Σαράφ αλ-Μουαντάν που συνδέεται άμεσα με το μακελειό στο Παρίσι έπεσε νεκρός από επιδρομές στη Συρία.

Ο αλ-Μουαντάν που ήταν φίλος του Αμπαούντ και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, έχασε τη ζωή του από αμερικανικές επιδρομές σύμφωνα με τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, εκπρόσωπος του συνασπισμού, δήλωσε ότι δέκα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης σκοτώθηκαν «με στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα».

Όπως είπε ο Γουόρεν, ο αλ-Μουαντάν σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις ενώ τόνισε: «Θα κυνηγήσουμε τους ηγέτες του ΙΚ που εργάζονται για να εμπνεύσουν επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των εταίρων μας».

Την ίδια ώρα, ανάμεσα στους νεκρούς τζιχαντιστές σκοτώθηκε και ο Αμπντέλ Καντέρ Χακίμ, ένας βετεράνος μαχητής και ειδικός στις πλαστογραφίες, ο οποίος με τη σειρά του είχε επαφές με το δίκτυο τρομοκρατών στο Παρίσι. Νεκρός έπεσε και φίλος του Σαμί Αμιμούρ, ο οποίος συμμετείχε στο αιματοκύλισμα του Μπατακλάν και είχε ταξιδέψει στη Συρία τον Αύγουστο του 2013.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ, ο δήμαρχος του Ντρανσί, μιας συνοικίας στο βορειοανατολικό τμήμα του Παρισιού, ο οποίος είπε ότι ο αλ-Μουαντάν συνδέεται με τον Αμιμούρ, έναν 28χρονο πρώην οδηγό λεωφορείου που ανατινάχθηκε στο χώρο συναυλιών του Μπατακλάν.

«Είχαν συλληφθεί το 2012 όταν σχεδίαζαν να φύγουν για την Υεμένη και είχαν τεθεί υπό δικαστική επίβλεψη», δήλωσε ο Λαγκάρντ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης, ενώ προσέθεσε ότι ένας τρίτος άνδρας ήταν επίσης μέλος της ομάδας τους.

«Εκείνος (ο αλ Μουαντάν) ήταν πρώτος που έφυγε για τη Συρία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2013. Οι άλλοι δύο έφυγαν περίπου δύο μήνες αργότερα. Εκείνος τους βοήθησε. Αυτό που δεν κατανοώ είναι ότι ο (αλ Μουαντάν) κατάφερε να διαφύγει από τους αστυνομικούς ελέγχους για ένα διάστημα 2 μηνών και κανείς δεν αντέδρασε, κανείς (επίσης) δεν πήγε μετά τους άλλους δύο».

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι δε γνώριζε προσωπικά τον αλ Μουαντάν αλλά γνώριζε την οικογένεια του Αμιμούρ.

«Αυτό που η οικογένεια του Αμιμούρ μου είπε ήταν ότι εκείνος (ο αλ Μουαντάν) φαίνεται πως ήταν ο ηγέτης της ομάδας αυτών των τριών ανθρώπων» είπε, ενώ η οικογένεια αποκάλυψε ότι ο Αλ Μουαντάν εντρύφησε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους περισσότερο από τους άλλους δύο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης