Οι αντάρτες της Συρίας αρνούνται ότι στηρίζονται από τη Ρωσία

Οι αντάρτες της Συρίας αρνούνται ότι στηρίζονται από τη Ρωσία

Άλλη συμμαχία ένοπλων οργανώσεων που σχηματίστηκε πρόσφατα, ανέφερε πως οι δυνάμεις της ωφελήθηκαν έμμεσα από τις ρωσικές επιδρομές κατά τη διάρκεια μαχών με άλλες παρατάξεις ανταρτών

Οι αντάρτες της Συρίας αρνούνται ότι στηρίζονται από τη Ρωσία
Αντάρτες της οργάνωσης Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ), η οποία πολεμάει στη δυτική Συρία εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, διέψευσαν σήμερα ότι δέχονται οποιαδήποτε υποστήριξη από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία και τόνισαν ότι αντιθέτως, συνεχίζει να τους πλήττει, διαψεύδοντας τις δηλώσεις ενός Ρώσου στρατηγού επί του θέματος.

Πάντως μια άλλη συμμαχία ένοπλων οργανώσεων που σχηματίστηκε πρόσφατα -στην οποία συμμετέχουν αντάρτες που λένε ότι ανήκουν στον ΕΣΣ- ανέφερε πως οι δυνάμεις της ωφελήθηκαν έμμεσα από τις ρωσικές επιδρομές κατά τη διάρκεια μαχών με άλλες παρατάξεις ανταρτών, περιλαμβανομένου του Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα). Και αυτή η συμμαχία ωστόσο διέψευσε πως δέχεται απευθείας υποστήριξη από τη ρωσική ΠΑ.

Τις συγκεκριμένες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βαλέρι Γκερασίμοφ, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, ο οποίος υποστήριξε πως η ρωσική ΠΑ διεξάγει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές καθημερινά για να υποστηρίξει μαχητές του ΕΣΣ που πολεμούν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Κλείσιμο
Ο Γκερασίμοφ είπε ακόμη, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως ο αριθμός των μονάδων του ΕΣΣ «αυξάνεται συνεχώς» και ότι τους παρέχονται όπλα, πυρομαχικά και υποστήριξη σε υλικό.
Ο Ρώσος στρατηγός δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στις οργανώσεις του ΕΣΣ στις οποίες αναφερόταν. Διάφορες οργανώσεις λένε πως ανήκουν στον ΕΣΣ, ο οποίος όμως δεν έχει κεντρική διοίκηση ούτε κεντροποιημένες δομές ελέγχου.

Ορισμένες από τις ισχυρότερες οργανώσεις του ΕΣΣ έχουν δεχθεί στρατιωτική υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εκπρόσωποί τους καταγγέλλουν διαρκώς πως έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος ρωσικών βομβαρδισμών αφότου η Μόσχα αποφάσισε να επέμβει και εξαπέλυσε επιδρομές την 30ή Σεπτεμβρίου. Οι οργανώσεις αυτές επιμένουν πως δεν δέχονται απολύτως καμιά βοήθεια από τη Μόσχα.

Η συμμαχία μαχητές της οποίας είπαν πως ωφελήθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές είναι οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (ΔΔΣ), στις οποίες συμμετέχουν οι Δυνάμεις Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), καθώς και αραβικές οργανώσεις που έχουν λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ για να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Μια από τις οργανώσεις αυτές, η Τζάις αθ Θουβάρ («Στρατός Επαναστατών»), ενεπλάκη πρόσφατα σε πολυήμερες μάχες βόρεια του Χαλεπιού με αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Άχραρ αλ Σαμ και το Μέτωπο του Λεβάντε, που θεωρείται ευρέως ότι υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν μαχητές της Άχραρ αλ Σαμ και του Μετώπου υποστήριξης που περικύκλωναν τους άνδρες των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, είπε ο Ταλάλ Σάλου, εκπρόσωπος των ΔΔΣ.

«Τους είδαν να έχουν συγκεντρωθεί κατά εκατοντάδες κι έτσι ήταν ευκαιρία γι' αυτούς (σ.σ. τους Ρώσους χειριστές) να τους στοχοθετήσουν, αλλά δεν είχε υπάρξει κάποια συμφωνία μαζί μας», είπε ο εκπρόσωπος των ΔΔΣ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Κατά τον ίδιο, είναι οι επικριτές της οργάνωσης εκείνοι που λένε πως δέχεται ρωσική υποστήριξη.
Διάφοροι «προσπαθούν να μεταφέρουν το θέμα στις ΔΔΣ, διότι νομίζουν ότι (οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις) μας προσέφεραν επιμελητειακή υποστήριξη. Δεν μας προσέφεραν επιμελητειακή υποστήριξη. Δεν έχει υπάρξει καμιά επαφή, καμιά συμφωνία, καμιά συνεργασία ανάμεσα σε εμάς και τον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε ο Ταλάλ Σάλου στις δηλώσεις του στο Ρόιτερς.
Οι δυνάμεις του ΕΣΣ που καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει στόχος ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη δυτική Συρία είναι συχνά εκείνες που έχουν λάβει φορητούς πυραύλους TOW αμερικανικής κατασκευής, ένα από τα πιο ισχυρά οπλικά συστήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι αντάρτες.

«Σήμερα το αρχηγείο μας στο Τζάμπαλ Άκραντ βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία. Χθες το αρχηγείο μας στην αγροτική περιοχή του βόρειου Χαλεπιού καταστράφηκε. Έχω 10 τραυματίες. Για τόση ρωσική υποστήριξη μιλάμε», δήλωσε ο Χάσαν Χατζ Αλί, ηγέτης μιας από τις οργανώσεις του ΕΣΣ, που συμμετείχε στη διάσκεψη της συριακής αντιπολίτευσης την οποία οργάνωσε η Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα.
«Ο Πούτιν και οι στρατηγοί του είναι ένα μάτσο ψεύτες», είπε ο Χατζ Αλί, ο οποίος είναι επικεφαλής της οργάνωσης Λίουα Σουκούρ αλ Τζάμπαλ.

Ο Μοχάμεντ Ρασίντ, εκπρόσωπος της Τζάις αλ Νασρ, άλλης μιας οργάνωσης που είχε εκπροσωπηθεί στο Ριάντ, ανέφερε ερωτηθείς για την υποτιθέμενη ρωσική υποστήριξη: «αυτό είναι εντελώς αναληθές. Αντίθετα, τα ρωσικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το αρχηγείο μας σε καθημερινή βάση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης