Γιατί ο Ερντογάν «ερεθίζει» τον Πούτιν;

Γιατί ο Ερντογάν «ερεθίζει» τον Πούτιν;

«Η Άγκυρα επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση με τη Μόσχα για να κινητοποιήσει τη λαϊκή υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τους νατοϊκούς της συμμάχους», υποστηρίζει Ρώσος συνταγματάρχης

Γιατί ο Ερντογάν «ερεθίζει» τον Πούτιν;
Το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, με το τουρκικό αλιευτικό να προκαλεί ένα ρωσικό αντιτορπιλικό, θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο γεγονός, όμως,  το γεγονός ότι συνέβη μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su- 24 από την τουρκική αεροπορία, αποτελεί ίσως μία προκλητική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, όπως ισχυρίζεται ο συνταγματάρχης Λεονίντ Ιβασό. 

Σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ο συνταγματάρχης Ιβασόφ επισημαίνει ότι, ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ταγίπ Ερντογάν, έχει τους λόγους του που «ερεθίζει» τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κλείσιμο
«Τι θα κερδίσει η κυβέρνηση της Άγκυρας όταν κλιμακώνει την ένταση με έναν από τους εταίρους της; Η απάντηση είναι να καρπωθεί πολιτικά οφέλη», εξηγεί ο Ιβασόφ.
  
«Η Άγκυρα επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση με τη Μόσχα για δύο κυρίως λόγους: 1. Για να κινητοποιήσει τη λαϊκή υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας αλλά και 2. Για να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τους νατοϊκούς της συμμάχους. Το τελευταίο περιστατικό θα βοηθήσει την τουρκική κυβέρνηση να επιτύχει και τους δύο στόχους της», προσθέτει ο Ιβασόφ. 

«Υποθέτω πως το σχέδιο φέρει την σφραγίδα της ομάδας Ερντογάν κι έχει στόχο να παρουσιάσει τη Ρωσία ως αυτή που επιτίθεται πρώτη στην Τουρκία εάν υπάρξει αιματηρή κατάληξη», επισημαίνει ο Ιβασόφ σε συνέντευξή του στο δίκτυο "REN TV"και προσθέτει: «Οι  τουρκικές αρχές θα επωφεληθούν από μία αιματηρή κατάληξη. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε τουρκικό αλιευτικό, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν έχει την εξουσιοδότηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Και μάλιστα, κάποια από αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ήταν ακραία. Για παράδειγμα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να  κλείσει το πέρασμα στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πλοία». 

Το περιστατικό της Κυριακής είναι το τελευταίο από μία σειρά διεθνών σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η Άγκυρα. Ένα απ΄αυτά ήταν  η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία έριξε λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης