«Συγγνώμη» είχε ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας

«Συγγνώμη» είχε ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας

Όπως αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ - Η επικοινωνία σημειώθηκε πριν την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από τουρκικά μαχητικά

«Συγγνώμη» είχε ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας
Νέα τροπή στην υπόθεση με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά F-16 δίνει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόβ, σύμφωνα με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Τούρκο ομόλογό του για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο Russia Today, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι πριν την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι ο Πούτιν είχε προσωπικά απολογηθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παλαιότερη παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικό αεροσκάφος, δίχως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Κλείσιμο
Πίσω, λοιπόν, από το περιστατικό που πυροδότησε εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας «βλέπει» μία απόπειρα της Τουρκίας να υποβιβάσει τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας από την πλευρά της Μόσχας ή ακόμα και να εκτροχιάσει την πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία όπως επισήμανε άρχισε να παίρνει μορφή μετά τη συμφωνία της Βιέννης.

«Η εκτίμησή μας για αυτό που συνέβη την 24η Νοεμβρίου παραμένει ακριβώς ή ίδια. Δεν βλέπουμε άλλη εξήγηση από την επιθυμία να διαταραχθούν οι προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας και να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές, ή να αποτραπεί η Ρωσική Ομοσπονδία από τις επιχειρήσεις στο ρωσικό εναέριο χώρο, ή ακόμα να εκτροχιαστεί η πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε παίρνει μορφή βάσει της συμφωνίας της Βιέννης», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού «ήταν μία παγίδα στην οποία δεν πέσαμε».
Εξήγησε, λοιπόν, ότι υπήρξε σύγχυση σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά και αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, την ανεπάρκεια όποιου έδωσε την εντολή για την κατάρριψη.

Όσο για τις σχέσεις Τουρκίας - Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε πως η Μόσχα γνώριζε εδώ και καιρό ότι τουρκικά εδάφη χρησιμοποιούνται για τις εμπορικές συναλλαγές με τους τζιχαντιστές για τη μεταφορά όπλων και τρομοκρατών στη Συρία, αλλά και για τη νοσηλεία και θεραπεία τραυματιών μαχητών ώστε «να συνεχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στον Καύκασο».

Ο Λαβρόφ εξήγησε δε, ότι συζήτησε με την Άγκυρα για τις επαφές Ισλαμικού Κράτους - Τουρκίας και όπως είπε «μιλήσαμε μαζί τους (σ.σ. τουρκική πλευρά) χωρίς να τους κατηγορήσουμε για κάτι, αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε δημόσια και δεν είχαμε κανένα λόγο να πιστέψουμε ότι αυτή ήταν η γραμμή των τουρκικών αρχών, ή τουλάχιστον δε θέλαμε να το πιστέψουμε. Έτσι αντιμετωπίσαμε το ζήτημα μέσω συντηρητικών οδών. Δεν τα καταφέραμε. Αντιθέτως, η κατάρριψη αποδεικνύει ότι η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατία, δεν ξέρω για ποιο λόγο».

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί πώς ένας μέλος της διεθνούς συμμαχίας δεν βομβαρδίζει τρομοκράτες, αλλά τους Κούρδους, τους οποίους «οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι πιθανοί και ίσως είναι ήδη σύμμαχοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η εξόντωση των τζιχαντιστών μπορεί να σημειωθεί «αρκετά σύντομα» αν οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας και η αεροπορία της Ρωσία ενωθούν, ενώ συμπλήρωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμένη οργάνωση χερσαίων δυνάμεων.

Παράλληλα, δήλωσε: «Η επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας θα μπορούσε να περιλαμβάνει, πρώτα από όλα, αεροπορική στήριξη. Η δύναμη από αέρος είναι αρκετή αν ενωθούν οι δυνατότητες της διεθνούς συμμαχίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ με εκείνες τις Ρωσικής Ομοσπονδίας, και σε περίπτωση δράσης με χερσαίες δυνάμεις, πιστεύω ότι το πρόβλημα του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να λυθεί αρκετά γρήγορα».


Αποκλείει ο Λαβρόφ τη χρήση πυρηνικών κατά των τζιχαντιστών

Την ίδια στιγμή και έπειτα από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο κ. Λαβρόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι η χρήση χημικών όπλων κατά των τρομοκρατών είναι αδύνατη και δεν χρειάζεται.

«Φυσικά όχι, και ο πρόεδρος το τόνισε αυτό, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα κατά των τρομοκρατών, καθώς μπορούν να ηττηθούν με συμβατικά μέσα και αυτό συμβαδίζει πλήρως με την στρατιωτική θεωρία μας», εξήγησε ο κ. Λαβρόφ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Πούτιν.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης