NATO: Αποκλείει αποστολή χερσαίων δυνάμεων για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών

NATO: Αποκλείει αποστολή χερσαίων δυνάμεων για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών

Υπογραμμίζεται ωστόσο η ανάγκη για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές

NATO: Αποκλείει αποστολή χερσαίων δυνάμεων για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών
Το ΝΑΤΟ έχει αποκλείσει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε ελβετική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

«Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνασπισμού και των συμμάχων του ΝΑΤΟ», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στην Tages-Anzeiger, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων εκτός των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούνται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κλείσιμο
«Οι ΗΠΑ έχουν έναν περιορισμένο αριθμό ειδικών δυνάμεων. Στο προσκήνιο, ωστόσο, βρίσκεται το θέμα της ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι η μόνη επιλογή»
, υπογράμμισε.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης ότι η σύγκρουση αυτή δεν είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο, αλλά ένας πόλεμος κατά «του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

«Οι μουσουλμάνοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου αυτού. Τα περισσότερα θύματα είναι μουσουλμάνοι και οι περισσότεροι από αυτούς που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος είναι μουσουλμάνοι», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει την αντιαεροπορική της άμυνα μετά την κατάρριψη από την Άγκυρα ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα, συμπλήρωσε εξάλλου ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η διεθνής συμμαχία θα υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων για την Τουρκία πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη για μια επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους αυτού.

«Τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση (της κρίσης) και να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να προληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας από τον βορρά στην Μεσόγειο. Εκεί επίσης χρειάζεται να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά όπως αυτό στην Τουρκία", υπογράμμισε.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε την ίδια ώρα τη Ρωσία να "διαδραματίσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους", σημειώνοντας ότι "μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει επιτεθεί σε άλλες ομάδες και επικεντρώνεται στην υποστήριξη του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ»
.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφασή του για την αποστολή κι άλλων ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ δεν αποτελεί μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται προς μια εισβολή όπως αυτή που έκαναν το 2003.

Η στρατηγική του για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στην Συρία, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν περιλαμβάνει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων. Ωστόσο το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μια νέα αποστολή μελών των ειδικών δυνάμεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης