«Γοητευόταν από τους τζιχαντιστές», λέει ο πατέρας του μακελάρη του Σαν Μπερναρντίνο

«Γοητευόταν από τους τζιχαντιστές», λέει ο πατέρας του μακελάρη του Σαν Μπερναρντίνο

«Ήταν ένας άγγελος», υποστηρίζει - Ανήμπορος να κατανοήσει τους λόγους που ώθησαν το γιο του να αιματοκυλίσει την Καλιφόρνια

«Γοητευόταν από τους τζιχαντιστές», λέει ο πατέρας του μακελάρη του Σαν Μπερναρντίνο
Μπορεί να αιματοκύλισε το Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια σκορπώντας το θάνατο σε 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 17, όμως, για τον πατέρα του, ο 28χρονος Σαϊέντ Φαρούκ ήταν ένας «άγγελος».

Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa μετά το μακελειό σε κέντρο για άτομα με ειδικές ικανότητες.

«Ήταν καλός, υπάκουος, μελετηρός. Ίσως υπερβολικά ντροπαλός, κλειστός και μανιακός κατά του Ισραήλ. Αλλά είχε καλή δουλειά, οικογένεια και δεν ξέρω για ποιο λόγο το έκανε
», δήλωσε ο άνδρας που έφτασε στις ΗΠΑ από το Πακιστάν το 1973 και εργάστηκε ως μηχανικός αυτοκινήτων για πολλά χρόνια.

«
Κλείσιμο
Σκεφτείτε ότι ως έφηβος δεν πήγαινε στις γιορτές των συμμαθητών του γιατί έλεγε ότι ένας καλός μουσουλμάνος επιτρέπεται να βλέπει μόνο τη γυναίκα του να χορεύει. Εγώ προέρχομαι από την πόλη, είμαι φιλελεύθερος και του έλεγα να “μαλακώσει” λίγο, αλλά δεν άλλαζε», πρόσθεσε ο πατέρας του Σαϊέντ.

Όσο για το αν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο άνοιξε πυρ εναντίον αβοήθητων και άοπλων ανθρώπων, ο άνδρας δείχνει να μην κατανοεί το μένος του γιου του.

«Απελπίζομαι και δεν καταλαβαίνω. Τα είχε όλα. Κέρδιζε 70.000 δολάρια το χρόνο, ενώ με τις υπερωρίες κέρδιζε επιπλέον 20.000 ευρώ, είχε ένα σπίτι, μία κόρη έξι μηνών, μελετούσε για το μάστερ του ώστε να βγάζει ακόμα περισσότερα χρήματα. Είχε πάθος με τα αυτοκίνητα όπως εγώ. Δε μπορώ να καταλάβω. Αν το είχα ανακαλύψει θα το είχα σταματήσει», συνέχισε.

Σχετικά με την οπλοκατοχή, ο πατέρας του εξήγησε ότι όταν τον είχε δει μία φορά να κρατάει ένα πιστόλι θύμωσε και του είπε ότι επί 45 χρόνια στις ΗΠΑ δεν είχε αγοράσει ούτε ένα όπλο και εκείνος του είχε απαντήσει: «Κακώς».

Μπορεί να δήλωσε άγνοια για τους λόγους που τον οδήγησαν στο έγκλημα, όμως, ο πατέρας του ήξερε ότι ο γιος του είχε εμμονή με το Ισλαμικό Κράτος.

«Έλεγε ότι συμμεριζόταν την ιδεολογία του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί που ήθελε να δημιουργήσει το ισλαμικό χαλιφάτο και είχε εμμονή κατά του Ισραήλ», δήλωσε.

Παρ'όλα αυτά, ο πατέρας του δε μπόρεσε να απαντήσει αν ο 28χρονος διατηρούσε διασυνδέσεις με τρομοκράτες στο εξωτερικό, αλλά δεν το απέκλεισε καθώς «με το Διαδίκτυο ποιος μπορεί να ξέρει;».

Στους ισχυρισμούς κάποιων ότι η 28χρονη σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ τον ριζοσπαστικοποίησε, ο πατέρας του Φαρούκ υποστήριξε ότι η γυναίκα δεν ήταν καλυμμένη με μπούρκα, αλλά ότι δεν είχε συχνή επαφή μαζί της γιατί δεν ήθελε να συναντά ούτε τα αδέλφια του άνδρα της.

«Παρότι του είπα ότι έτσι καταστρέφεται η οικογένεια, εκείνος δεν νοιαζόταν», πρόσθεσε ο πατέρας του Φαρούκ.

Ερωτηθείς πότε τον είδε για τελευταία φορά, απάντησε ότι τον συνάντησε δύο φορές και του είπε ότι πρέπει να ολοκληρώσει το μάστερ του για να κερδίσει περισσότερα χρήματα για να φροντίσει την κόρη του.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε: «Τσακίζεσαι για να μεγαλώσεις ένα παιδί και μετά το χάνεις έτσι. Πώς μπορείς να συνέλθεις από μία τέτοια τραγωδία; Είμαι 67 ετών και η ζωή μου, τέλειωσε εδώ».


Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης 

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο, σύμφωνα με ηχητικό απόσπασμα που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, στο οποίο η οργάνωση χαρακτηρίζει τους δύο δράστες της φονικής εισβολής στο κέντρο για άτομα με ειδικές ικανότητες «ακολούθους» της οργάνωσης.

«Δύο ακόλουθοι του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν πριν μερικές ημέρες σε κέντρο στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια», ανέφερε το μήνυμα που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο al-Bayan που πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο επικεφαλής του FBI στο Λος Αντζελες, Ντέιβιντ Μπάουντιχ, επιβεβαίωσε πως ο Σαϊέντ Φαρούκ και η σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, εξαπέλυσαν τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με το FBI το ζευγάρι πραγματοποιούσε τηλεφωνικές κλήσεις με «άλλους στόχους των ερευνών μας», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ δεν επιβεβαίωσε πως οι δύο τους ανήκαν σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Παρ'όλα αυτά οι  Los Angeles Times αναφέρουν πως το ζεύγος του τρόμου είχε σχέσεις με το Μέτωπο Αλ Νούσρα στη Συρία και την Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία.

Σε ερώτηση αν σχεδίαζαν και δεύτερη επίθεση, ο επικεφαλής του FBI απάντησε ότι δεν είναι βέβαιο αυτή την στιγμή, ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο για το ζευγάρι των δύο εκτελεστών, δήλωσε ότι δεν βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε η φωτογραφία της 27χρονης, η οποία πριν δύο χρόνια παντρεύτηκε τον Φαρούκ, με τον οποίο γνωρίστηκαν μέσω Διαδικτύου, και είχαν αποκτήσει μία κόρη.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Μαλίκ είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ λέγεται πως διατηρούσε επαφές με τζιχαντιστές.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα η νεαρή στο προφίλ της στο Facebook είχε αναρτήσει μήνυμα στην προσωπική σελίδα της μέσω του οποίου απευθυνόταν στον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπου Μπακρ Αλ-Μπαγκνταντί, μόλις λίγη ώρα πριν εκείνη κι ο σύζυγός της εισβάλουν στο κέντρο.

Από την άλλη, η αδελφή της Μαλίκ δήλωσε πως είναι σοκαρισμένη, υποστηρίζοντας πως κανείς από την οικογένεια δεν γνώριζε τις σχέσεις της 27χρονης με το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα, είπε για την Μαλίκ ότι «ήταν το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Ήταν ο τύπος του γλυκού, αθώου παιδιού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης