Αποκάλυψη-σοκ: Το Πακιστάν σκόπευε να ρίξει πυρηνική βόμβα στην Ινδία

Ο άλλοτε αναλυτής της CIA, Μπρους Ρίντελ, αποκάλυψε στην κηδεία του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ, ότι ο εκλιπών είχε αποτρέψει την πυρηνική επίθεση του Πακιστάν

Στην αποκάλυψη-σοκ ότι το Πακιστάν σκόπευε να πλήξει με πυρηνική βόμβα την Ινδία, ώστε να κερδίσει τον επονομαζόμενο Kargil War που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών, το 1999, προέβη ο άλλοτε ειδικός συνεργάτης-αναλυτής της CIA, Μπρους Ρίντελ, στη διάρκεια της κηδείας του άλλοτε συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν και ελέγχονται για την ορθότητά τους, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος είχε ενημερωθεί σε ειδική σύσκεψη, την οποία είχε ζητήσει εσπευσμένα ο αρχηγός της CIA, στις 4 Ιουλίου 1999, καθώς σκόπευε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναβάζ Σαρίφ. Όπως έγραψε στο βιβλίο με τους αποχαιρετιστήριους λόγους... «το πρωί της 4ης Ιουλίου, η CIA απέστειλε ένα top secret σήμα προς την προεδρία, ότι το Πακιστάν ετοίμαζε τα πυρηνικά του όπλα για πιθανή χρήση. Οι μυστικές υπηρεσίες ήταν πολύ αναστατωμένες. Η διάθεση στο οβάλ γραφείο ήταν πολύ βλοσυρή».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια του σημειώματος ο Μπρους Ρίντελ, ο εκλιπών Σάντι Μπέργκερ ανέλαβε πρωτοβουλία, δίνοντας συμβουλές στον Μπιλ Κλίντον για την τακτική που έπρεπε να ακολουθήσει, ώστε να αποφευχθεί η πυρηνική επίθεση. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος ακολούθησε τις συμβουλές του και αποφεύχθηκε μία μεγάλη τραγωδία για την ανθρωπότητα. «Ήταν η κορυφαία στιγμή του Σάντι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρίντελ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr