Νέο σενάριο για την τραγωδία στο Σινά: Εργαζόμενος έβαλε βόμβα, λέει το BBC

Νέο σενάριο για την τραγωδία στο Σινά: Εργαζόμενος έβαλε βόμβα, λέει το BBC

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών - Απορρίπτουν το σενάριο οι αιγυπτιακές αρχές

Νέο σενάριο για την τραγωδία στο Σινά: Εργαζόμενος έβαλε βόμβα, λέει το BBC
Τη στιγμή που ολοένα περισσότερες είναι οι φωνές που θέλουν εκρηκτικό μηχανισμό να προκάλεσε τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη Χερσόνησο του Σινά, το βερατνικό δίκτυο BBC αναφέρει πως είναι πιθανό εργαζόμενος του αεροδρομίου του Σαρμ Ελ Σέιχ να τοποθέτησε βόμβα στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η βόμβα είναι πιθανό να τοποθετήθηκε στο αεροπλάνο από κάποιον που εργαζόταν στον αερολιμένα του δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου.

Βέβαια, το σενάριο αυτό απορρίπτουν οι αιγυπτιακές αρχές προς το παρόν, υπό το φόβο ότι η είδηση θα προκαλέσει «βουτιά» στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Κλείσιμο

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση της Βρετανίας και της γερμανικής Lufthansa να αναστείλει τις πτήσεις της προς την Αίγυπτο, την ίδια εντολή έλαβαν και οι ρωσικές υπηρεσίες, έπειτα από σύσταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB).

«Η Ρωσία θα αναστείλει όλες τις πτήσεις της προς Αίγυπτο μέχρι να γίνει γνωστό τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά», επισήμανε επικεφαλής της FSB, Αλεξάντερ Μπορντίκοφ.

«Μέχρι να μάθουμε τα πραγματικά αίτια, κρίνω σκόπιμο να σταματήσουν οι ρωσικές πτήσεις προς την Αίγυπτο. Πάνω από όλα, αυτό αφορά στις τουριστικές πτήσεις», διευκρίνισε.

Με την πρόταση αυτή συμφωνεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik «συμφώνησε με τις συστάσεις αυτές».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ο πρόεδρος της Ρωσίας «έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εντοπίσει μηχανισμούς για την εφαρμογή των συστάσεων της FSB και να διασφαλίσει την επιστροφή των Ρώσων πολιτών».

Την ίδια ώρα, περίπου 20.000 είναι οι Βρετανοί τουρίστες που παραμένουν στο Σαρμ ελ Σέιχ, ενώ οκτώ πτήσεις έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν σήμερα, μία εκ των οποίων θα προσγειωθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, ωστόσο οι βρετανικές αρχές εκτιμούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες μέχρι να επαναπατριστούν όλοι οι ταξιδιώτες.

Πάντως, όσοι καταφέρουν να αναχωρήσουν δεν επιτρέπεται να φέρουν χειραποσκευή στο αεροσκάφος, καθώς επικρατεί ανησυχία πως τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο εσωτερικό του ρωσικού Airbus.


Δείγματα από το μοιραίο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το περασμένο Σάββατο στην Χερσόνησο του Σινά πήραν και αναλύουν εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, με στόχο να ρίξουν «φως» στα αίτια της τραγωδίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι.

Οι ερευνητές ψάχνουν τις αποσκευές των θυμάτων για εκρηκτικά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, εγκληματολόγοι πήραν δείγματα σχεδόν από όλα τα συντρίμμια του αεροσκάφους, καθώς και από τις βαλίτσες των επιβατών προκειμένου να εντοπίσουν εκρηκτικά ίχνη, τα οποία θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν το σενάριο ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέρριψε το Airbus Α321.

«Αν υπάρχει κάτι τέτοιο θα το βρούμε», είπε ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, ενώ διαβεβαίωσε ότι η έρευνα διεξάγεται από «τους πιο έμπειρους εγκληματολόγους» και γίνεται πάντα «με την χρήση της τελευταίας τεχνολογίας».

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μία βόμβα είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η πληροφορία αυτή είναι αποτέλεσμα κοινής επιχείρησης των αμερικανικών και των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, οι οποίες «χρησιμοποίησαν δορυφόρους για να εντοπίσουν ηλεκτρονικές επικοινωνίες» ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και την Αίγυπτο, διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα χωρίς να αναφέρει τις πηγές της.

Την ίδια ώρα, σε νέο δημοσίευμά της την Παρασκευή η βρετανική Daily Mail αναφέρει ότι Βρετανοί κατάσκοποι πρόκειται να ανακρίνουν τους Αιγύπτιους που ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά των αποσκευών των επιβατών της μοιραίας πτήσης στο αεροπλάνο, με σκοπό να ανακαλύψουν αν κάποιος μέσα από το αεροδρόμιο «φύτεψε» τη βόμβα μέσα στο Airbus της Metrojet.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης